Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Miért nem alkalmazták a...

Miért nem alkalmazták a nasopharyngealis tubust a mentősök?

Figyelt kérdés

Majd szeretnék mentős lenni a későbbiekben, így sok mindent olvasok ezzel kapcsolatban és láttam is már őket párszor ellátás közben.

Kétszer voltam szemtanúja annak, hogy eszméletlen beteghez jöttek ki a mentők és furcsa módon nem használták a naso tubust.

Az eljárásrend szerint eszméletlenség esetén javasolt mindkét orrjáratba egy naso tubust behelyezni, mert bizonyítottan javítja az oxigenizációt, azonban ez mindig elmaradt.

Nem kérdeztem meg őket, mert nem akartam megzavarni az ellátást. Nyilván azt értem, hogy "javasolt" és nem kötelező, de ha tényleg javítja az oxigenizációt akkor lehet érdemes volna. Valaki aki mentős vagy esetleg egészségügybe bele lát, lenne szíves megválaszolni nekem a kérdést?

Köszönöm szépen előre is!

aug. 28. 20:48
 1/8 anonim ***** válasza:
0%
Az egészségügy ma már inkább betegségügy. Ma már a cél az emberek nyuvasztása, ritkítása, kinyírása, mert az elit bevallottan robotokkal akarja helyettesíteni az emberiséget. Legalábbis a 60-70% át. A nyáj többi része el lesz téve télire sajnos
aug. 28. 21:13
 2/8 anonim ***** válasza:
37%

Csak tippelek, nem vagyok szakember. De ha ellenőrizték a beteg véroxigén szintjét, talán látták, hogy semmi szükség erre.

Nekem pár éve a nagyanyám lett eszméletlen több tíz percre, mentőt is hívtunk, és csak akkor vettek elő légútbiztosításhoz valami csövet, mikor már útnak akartak indulni vele. (Végül pár perc múlva magához tért, azért bevitték.)

aug. 28. 21:15
 3/8 A kérdező kommentje:

#2 Köszönöm szépen a választ!

Nem vagyok így ennyire benne én sem még, de az eszméletlenség oka nem mindig az oxigénhiány? Mármint nyilván különböző okokból lehet valaki eszméletlen, de mindenféle ok úgy vezet eszméletlenséghez, hogy az agy nem kap elegendő oxigént, nem?

De lehet rosszul tudom, javítsatok ki ha tévedek :)

aug. 28. 21:22
 4/8 anonim ***** válasza:
75%
Jó úton jársz azzal, hogy az agy nem kap elég dolgot a működéséhez, de nem csak oxigénre van szüksége, hanem pl. cukorra is, valószínűleg láttál már alacsony vércukrú embert kiájulni. Ugyanígy salakanyagok felhalmozódása (máj-, veseelégtelenség) esetén is lehet eszméletvesztés.
aug. 28. 21:40
 5/8 A kérdező kommentje:

#4 Köszönöm a választ!

Igazad van. Az alacsony vércukorszint is okozhat kiájulást.

Viszont ebben nincs valamilyen olyan élettani/biokémiai magyarázat, hogy ha drasztikusan lecsökken a vér glükóz szintje akkor a vér oxigén szállító képessége is ezáltal lecsökken?

Nyilván lehet ha mérek neki egy SpO2-t akkor kezdetben jó értéket kapok, de ha nem rendeződik a vér glükóz szintje akkor egy idő után ha gyengült az oxigén szállító képesség akkor az SpO2 csökkenni fog, nem? És ha mondjuk behelyezem a naso-t akkor ezt a folyamatot minimálisan nem tudom lassítani?

De nyilván persze azt értem, hogy ha valaki hipoglikémia miatt ájul ki akkor ne húzzuk az időt a nasoval, hanem kapjon glükózt gyorsan és akkor ezzel együtt rendeződnek a paraméterek várhatóan.

Csak most nagyon bele éltem magam aztán elmélkednék kicsit. ;)

aug. 28. 21:59
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudok ilyen összefüggésről.
aug. 28. 22:18
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Az meg hogy az ujján mennyit szaturál, nem mindig korreál a valós O2 telítettséggel. Egy érbetegnél alacsony is lehet a szatmérő, de astrupon teljesen normális az O2 nyomás. Fordítva egy dohányos / COPD-snél meg látsz egy alacsony O2-t, de az egyén meg se érzi.
aug. 28. 22:21
 8/8 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm:))
aug. 29. 00:24

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!