Azoktól kérdeznék, akik autisták vagy aspergeresek. Ti hogy álltok a párkapcsolatokkal, a szexualitással?
Tudom, hogy ahány ember, annyiféle. De különböző tapasztalatokra lennék kíváncsi erről a területről, azoktól, akiknek egyáltalán van igénye párkapcsolatra.
Volt vagy van párkapcsolatotok?
Szoktatok kezdeményezni, vagy várjátok a másik fél kezdeményezését?
Hogyan hozzátok a másik tudomására, ha tetszik?
Bárkivel ismerkedtek, vagy csak más autistákkal?
Ha összejöttök valakivel, már előre elmondjátok, hogy autisták vagytok, vagy eltitkoljátok?
Ha vannak egyéb diagnózisaitok is, pl. ADHD, depresszió, szorongás, OCD, ilyesmik, azokat el szoktátok mondani már az ismerkedés elején?
Mennyi ideig tart általában az ismerkedési szakasz, ami után létrejöhet a párkapcsolat? Több időbe telik, mint a nem autistáknál általában?
Ha már együtt jártok valakivel, mennyit szoktatok várni a szexszel?
Mennyire van igényetek a szexre? (Láttam egy videót, egy Nefi nevű autista hölgytől, aki elmondta, hogy neki nincs is igénye, csak "megtanulta", hogy ezt így szokták, vagy valahogy így magyarázta.)
Mennyire szoktak tartósak lenni a kapcsolataitok?
Alkalmi szexbe esetleg bele szoktatok menni? Vagy olyan párkapcsolatba, amiről lehet tudni már az elején, hogy nem fog sokáig tartani?
Házastársként csak szintén autista jöhet szóba?
Előre is köszönöm a válaszaitokat. :)
Ha lehet, írjátok le a korotokat is, és hogy milyen neműek vagytok.
Nagyon köszönöm a válaszodat. :)
Egyetlen kérdés, csak kíváncsiságból - de nem kötelező válaszolni rá, ha nem szeretnél...
Hogyan értendő az, hogy "nem házasodhatsz meg"? (Tudomásom szerint törvény nem tiltja, ezért nem értem, mire gondoltál.)
Előre is köszönöm, ha válaszolsz.
Volt vagy van párkapcsolatotok?
Volt, nem rég lett vége a 2.-nak.
Szoktatok kezdeményezni, vagy várjátok a másik fél kezdeményezését?
Nem kezdeményezek mert kifejezetten nem igényem a párkapcsolat. Úgy vagyok vele, hogyha valakinek tetszem, és normális az illető próbáljuk meg, de amúgy nagyon jól elvagyok nélküle általánosságban. Nagyon ritkán kezdeményezek pont emiatt.
Hogyan hozzátok a másik tudomására, ha tetszik?
Mindig találok rá valami egyedi módot. Utolsó kiszemeltemnek például adtam egy szép követ amit közös fürdőzésnél találtunk, majd estefelé amikor már mind ketten otthon voltunk küldtem neki egy videót arról, hogy a pingvinek úgy kérek meg egymás kezét, (szárnyát?:'DD) hogy szép köveket adnak egymásnak eljegyzési gyűrű gyanánt.
Bárkivel ismerkedtek, vagy csak más autistákkal?
Bárkivel, nem vagyok az a válogatós fajta. De autistákkal, autista jellemvonásokkal mutatók előnyt élveznek mondjuk, mivel azt érzem jobban megértenek.
Ha összejöttök valakivel, már előre elmondjátok, hogy autisták vagytok, vagy eltitkoljátok?
Ahogy viselkedni tudok, hülye aki nem jön rá. Nagyon furcsa vagyok. Egy percig nem figyelsz én már a falat fogdozom hogy "de fura a textúrája, gyere fogd meg:oo" vagy éppen felvásárolom a közeli bolt összes gumikacsáját.
Ha vannak egyéb diagnózisaitok is, pl. ADHD, depresszió, szorongás, OCD, ilyesmik, azokat el szoktátok mondani már az ismerkedés elején?
Poénkodva szoktam felhozni még a kapcsolat előtt vagy elején. Ha párkapcsolatról van szó ha barátság. Mondjuk én sosem úgy kezdek neki ismerkedni hogy fixen össze akarok jönni az illetővel, csak barátkozás céljából általában.
Mennyi ideig tart általában az ismerkedési szakasz, ami után létrejöhet a párkapcsolat? Több
időbe telik, mint a nem autistáknál általában?
Nem, nem mondanám, nem hiszem, egy kicsivel talán, mert nem veszem a jeleket túl gyorsan. Sokszor azt hiszem hogy az illető csak haverkodni próbál.
Ha már együtt jártok valakivel, mennyit szoktatok várni a szexszel?
Szűz vagyok, nem is értem mire jó a szex a szaporodáson kívül. Túlértékeltnek érzem. Vannak dolgok amikbe belemegyek pár hónap után, mert tudom hogy a másiknak igénye, de maga a szex elriaszt.
Mennyire van igényetek a szexre? (Láttam egy videót, egy Nefi nevű autista hölgytől, aki elmondta, hogy neki nincs is igénye, csak "megtanulta", hogy ezt így szokták, vagy valahogy így magyarázta.)
Én is inkább megtanultam, hogy ez így szokás és figyelembe veszem a másik igényeit amíg ő is az enyémeket.
Mennyire szoktak tartósak lenni a kapcsolataitok?
Az első 7 hónap volt a másik 1.
Alkalmi szexbe esetleg bele szoktatok menni? Vagy olyan párkapcsolatba, amiről lehet tudni már az elején, hogy nem fog sokáig tartani?
Nem, és nem is mennék bele mert nem értem a szex lényegét.
Házastársként csak szintén autista jöhet szóba?
Nem. Megfelelő egy nem autista is amennyiben megértő.
18l
Ó, akkor már értem. Köszi a választ.
Köszönöm szépen a részletes válaszodat. :)
A pingvines sztori nagyon cuki - és jó a humorod. :)
Ilyet nem hallottam még, hogy valakit pont a falak textúrája érdekeljen. :O
De szerintem ne zavartasd magad, hogy Téged érdekel - másoknak meg más furcsa dolgai vannak (a nem autistáknak is).
Gumikacsa-gyűjtőt sem ismerek - viszont plüssgyűjtőt igen. :)
Csak egy témakörre szeretnék hosszabban reagálni, az "autista vagy nem autista pár/házastárs" témájára. Most már jó pár véleményt olvastam ezzel kapcsolatban autistáktól (nem csak itt, a GYK-n). Érdekes volt azt látni, hogy maguk az autista emberek is mennyire nem egyformán gondolkodnak ebben (sem).
Az "autistának kizárólag autista legyen a partnere" az egyik véglet - szerintem ez elég szélsőséges látásmód. Indoklást nem írt az illető, de valószínűleg ő is azt feltételezte, hogy egy nem autista nem tudja ugyanannyira megérteni és elfogadni az autista partnert (viselkedés, szokások), mint egy másik autista. Lehet, hogy volt(ak) rossz tapasztalata(i), nem tudom.
A másik véglet meg az ellenkezője: "autista kizárólag *nem autistával* lépjen párkapcsolatba, mert két autistának együtt sokkal nehezebb". (Ez a saját megfogalmazásom, mert nem emlékszem pontosan az eredeti állításra.)
Nem vonom kétségbe, hogy ezen gondolat mögött is saját - negatív - tapasztalatok állhatnak.
De az biztos, hogy ez sem igaz úgy általánosságban, azaz mindenkire vonatkozóan. Mert voltak, akik hosszú ideje (viszonylag) jól működő házasságról számoltak be (két autista közötti kapcsolatról).
Én személy szerint azt gondolom, hogy mindig minden egyénfüggő - azaz hogy ki mennyire tudja tolerálni a másik fél állapotát, viselkedését, szokásait, jellemét, betegségeit, "lököttségeit" (amik a nem autistáknak is bőven vannak ám... :D )
Egy kitalált példa: egy olyan autista, akinek kommunikációs problémái vannak, pl. nem szeret / bír telefonálni, valószínűleg jobban megérti a többi olyan autistát, akik ugyanezzel a problémával küzdenek. De egy olyan autistának, akinek nincs ezzel gondja, szerintem ugyanúgy empátiára van szüksége a megértéshez, elfogadáshoz, mint egy "nem autistának".
Nyilván a "tudatos" autisták jobban képben vannak a mindenféle lehetséges problémákkal, szokásokkal stb. - úgy értem, akik nem csak a saját állapotukkal vannak tisztában, hanem olvastak szakirodalmat például...
Példa: én ismertem /ismerek pár aspergerest - de eredetileg egyikükről sem tudtam ezt, és nem is voltak feltűnő dolgaik még a sokadik találkozásnál sem. Pl. egy kislánynál és egy kisfiúnál is a korukhoz képest sok sírás számomra "csak" egy érzékenyebb személyiségre utalt. Egy másik kislány meg nagyon szemtelen, sőt, pofátlan volt hosszú időn keresztül a kortársaival és felnőttekkel is - de erre kézenfekvő magyarázat volt az anyukája hasonló viselkedése, meg hogy láthatóan semmilyen korlátot nem állított fel a gyerekének, "mindent szabad volt" nagyjából. Csak később szereztem tudomást a dührohamairól és egyéb "autista dolgairól".
Egy felnőtt esetében pedig sok éven át sem jött le, hogy aspergeres - mivel nem ismertem annyira ezt a témakört, hogy be tudtam volna azonosítani az egyes jellemzőket. Most már be tudom, miután rengeteg szakirodalmat olvastam, illetve egyéb módokon is tájékozódtam...
De sok-sok olyan "autista dolgot" is tudok így, szakirodalom, videók stb. által, amiket élőben náluk soha nem láttam (pl. stimmelést, szigorú napirendet, gyűjtögetést stb.) - Már tudom, hogy az autizmus egy spektrum, így "nem kötelező", hogy minden jellemző legyen mindenkire...
Bocsánat, ha túl hosszú lett - és remélem, azért érthető is, nem csak saját magamnak. (Nem igazán tudom alkalmazni a "szaknyelvet", annyira azért még nem vagyok otthon a témában.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!