Borzasztóan fáj a hasam és betegnek érzem magam, mit tegyek?
Már reggel is éreztem, hogy nem vagyok jól és nagyon fáj a hasam de vettem be fájdalomcsillapítót és valamit enyhült. Most azonban már egy néhány órája veszettül fáj és összeszorított fogakkal fekszem most is az ágyon és úgy írom a kérdést. Nem hat semmilyen gyógyszer. Hányingerem is volt ma egész nap meg már hánytam is kétszer. úgy érzem, hogy ahogy feszül a hasam úgy erősödik a hányinger érzet is. Próbáltam nyomogatni a hasam de hiába nyomogattam nem éreztem fájdalmat nyomásra. Talán egy picit a gyomromnál de inkább belülről feszít nagyon. Furcsa.
Megmértem a vérnyomásom ami 185/100 volt és 120as a pulzusom de nekem alapból magas vérnyomás van amit háziorvos próbál kezelni de nem nagyon sikerül kontroll alatt tartani.
Biztos van jobb dolguk is mint éjjel hasfájás miatt hívni őket. Emiatt nem akarom zaklatni őket.
Majd várok még hátha el tudok aludni ha nem akkor max szólok valakinek aki elvisz ügyeletre.
185-ös systoles vérnyomással egyébként is SBO-ra kéne menni, de így, hogy panaszaid is vannak (a hasi fájdalom jelezhet a magas vérnyomás miatt kialakult aortadissectiot, vagy ún. mesenterialis ischaemiát is, ezek hamar életveszélyes állapothoz vezetnek kezelés nélkül).
Ezeknek a valószínűsítéséhez persze jó lenne tudni az alap betegségeidet, illetve hogy szedsz-e rendszeresen bármilyen gyógyszert, akár vény nélkülieket is, valamint, hogy hány éves vagy, nyilván a heveny érbetegségek manifesztálódaása az életkorral és a szív-Érrendszeri megbetegedések fennállásával összefüggésben mutat emelkedő rizikót; de attól még nem zárható ki egyik sem, ha teljesen egészséges vagy. Ez egy akut hasi fájdalom, amely egyébként is sürgősségi osztályos kivizsgálást igényel, laborral, képalkotó vizsgálatokkal, stb. A másik pedig a már említett 190 körüli vérnyomás.
Természetesen lehet a vérnyomás emelkedése a fájdalom következménye, de akkor viszont olyan mérvű fájdalom nak kell lennie, ami az intenzitása miatt igényel haladéktalan kivizsgálást. Ha nem tudsz bemenni a fájdalom/rosszullét miatt; vagy messze van, nyugodtan hívj segítséget, akár a mentőt is, a mentésirányító el fogja mondani, hogy mit kell csinálni, milyen opciók vannak, küld-e első körben ügyeletet, stb., de ezt mindenképp ma éjjel még meg kell nézni.
Magas vérnyomásom van, cukorbetegségem van meg a koleszterinem magas.
Most háziorvos írt fel Bisoprololt meg Coverex AS-t. Azt szedem a szívemre.
Cukorra Maymetsi szedem.
27 éves vagyok.
Lehet elmegyek az ügyeletre mert nem látok esélyt javulásra, járni még úgy tudok ha kicsit begörnyedek. Van aki elvigyen és nem kell a mentőket lefoglalnom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!