Tényleg vérnyomáscsökkentőt kéne szednem 26 évesen?
26 éves férfi vagyok. Rendszeresen sportolok, futok. Van egy kis túlsúlyom. 180 cm vagyok és 100 kg. Mentális betegségem van, amire Fevarint szedek. Egy kicsit magas a vérnyomásom. Üzemorvosnál 157/90 meg 155/90-en szokott lenni. Otthon is mérem egy ideje, az elmúlt heti adatok az alábbiak:
december 22. csütörtök:
reggeL: 150/88 p.: 66
délután: 150/86 p.: 68
este: 140/84 p.: 63
december 23. péntek:
reggel: 140/88 p.: 64
délután: 128/82 p.: 67 (ez vérvétel után volt, lehet azért ilyen alacsony, ritkán mérek ilyet)
este: 154/93 p.: 60
december 24. szombat:
reggel: 142/89 p.: 64
délután: 141/81 p.: 65
este: 150/83 p.: 69
december 25. vasárnap:
reggel: 144/86 p.: 67
délután: 148/83 p.: 68
este: 151/91 p.: 61
december 26. hétfő:
reggel: 140/88 p.: 63
délután: 142/85 p.: 64
este: 153/94 p.: 58
december 27. kedd:
reggel: 138/81 p.: 70
délután: 149/87 p.: 71
este: 147/90 p.: 66
december 28. szerda:
reggel: 139/89 p.: 60
délután: 153/84 p.: 66
este: 141/84 p.: 82
december 29. csütörtök:
reggel: 144/83 p.: 70
délután: 146/81 p.: 82
este: 152/81 p.: 67
Kicsit magas. Orvos azt mondta, hogy meg lehetne próbálni egy gyenge gyógyszert, de annyira nem gáz és várhatunk még vele. Viszont ő is azt mondta, hogyha egyszer elkezdek vérnyomáscsökkentőt szedni, akkor az tartós lesz. Apám is azt mondja, hogyha elkezdem, szedhetem egy életen át. Meg apám azt is mondta, hogy régen a 160-tól kezdődő vérnyomást tartották magasnak csak. Csak az EU lejjebb vitte. És szerintem logikusabb az, hogy 160-tól kezdődnek a problémák. Én egy szorongó, stresszes, forró vérmérsékletű ember vagyok. Szerintem ha 120 körüli vérnyomásom lenne, akkor elaludnék. A pulzusom meg látszik, hogy teljesen rendben, sőt néha még kicsit alacsony is. (pl.: 60 körüli , néha 58). Nem tudom mit kezdjek ezzel a vérnyomással azon kívül, hogy méregetem. Meg most komolyan egy 26 éves férfinak vérnyomáscsökkentőt kéne szednie? Akkor mi lesz később? Idősek szoktak szedni. Olyan furcsa, hogy ezzel foglalkoznom kell. De azért persze aggódok. Mi a véleményetek?
Több mint valószínű, hogy a súlyod a fő oka a magas vérnyomás betegségnek.
Viszont ezt még csak enyhe hipertóniának neveznek ami a legenyhébb forma és nem tapasztalható érrendszeri elváltozás. Ennek tükrében én is inkább kiegészítő gyógykészítményeket javasolnék.
Nyugi, nem csak a fokhagymás tabletták léteznek, akad néhány opció, fel is sorolom neked őket:
1. növényi szterineket tartalmazó készítmények: Centrum Cardio, Béres szterin, Béres koleszterin kontroll, Esterin tabletta
2. Fagyöngy tartalmú készítmények: Bionit fagyöngy tabletta, Fehér fagyöngy tea
3. Vízhajtó hatású készítmények: Mecsek vízhajtó teakeverék, Herbária vízhajtó teakeverék, Salus vízhajtó kapszula, Csalán tea, mezei zsurlófű tea
Én mindenképp először ilyesmikkel próbálkoznék. Elsőként érdemes ezeket a vízhajtókat kipróbálni. Ha elkezdel gyógyszert szedni akkor a korod miatt szerintem neked mindenképpen Béta receptor blokkolót írnának fel és a súlyod miatt valószínűleg vízhajtóval kombináltat kapnál. (Viskaldix, Concor plus).
Ha esetleg van kérdésed nyugodtan privátban is felteheted akár.
" hogy régen a 160-tól kezdődő vérnyomást tartották magasnak csak. Csak az EU lejjebb vitte. "
Persze, meg a Brüsszel.. lehetne több eszed is
Nyilván a súlyod miatt neked ez normális, meghát ez tényleg csak egy enyhe fokú hipertónia, viszont azért kell tenni ellene mert ez az érték nem fog végleg ilyen szinten maradni. A magas vérnyomásos betegség érelmeszesedést fog okozni és minél súlyosabb az érelmeszesedés annál magasabb lesz a vérnyomás is. Ráadásul az érelmeszesedés koszorúerek eltömítéséhez vezethet amely miatt a szíved nem fog elegendő oxigénhez jutni és kialakul az ischaemiás szívbetegség, amely nagyban megnöveli a veszélyt a szívinfarktus kialakulására.
Ahhoz, hogy ezeket megelőzd mindenképpen meg kell próbálnod fogyni. A mozgás jó ha nem viszed túlzásba. Emellett kiegyensúlyozott táplálkozás is kell hozzá és elegendő mennyiségű pihenés.
Sose hallottam még róla,hogy a futás emelné a vérnyomást hosszútávon. Szerintem keress futóedzőt, ha megteheted anyagilag.
Legalább az első pár évre érdemes, amíg megtanulod és a rendszerességen is sokat segít, ha egy hétre kiírnak neked 2-3-4 edzést.
Nekem több ismerősöm az ensportnál van. Náluk pozitív, hogy az edzők általában hosszútávra (maraton, ultramaraton) edzenek és ugyanezt, úgyhogy elsődlegesen a futáshoz megfelelő keringési rendszert, meg az izületeket építik fel és csak utána nézik az időt meg a távot. Gondolom, ha megemlíted, akkor a vérnyomást is figyelembe veszik az edzéstervezésnél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!