Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Felfedezték, hogy az okostelef...

Felfedezték, hogy az okostelefonok használata miatt kialakul és állandósul az emberi fajban egy új csontréteg, ez evolúciós változás?

Figyelt kérdés
Mert ez akkor epigenetika(?)

2022. nov. 17. 06:34
1 2 3 4 5
 41/45 sadam87 ***** válasza:
100%

"Edward O. Wilson könyve volt ez a szer."

Az jó szer. Mondjuk továbbra sincs arról a leghalványabb elképzelésem sem, hogy hogyan jön a kultúra bármihez, amiről eddig szó volt.

"Az eredeti kérdéshez úgy jön, hogy a gének (elvileg 3-6 ún. “poligén” határozza meg a bőrszínt) mindent meghatároznak, de kérdés, milyen kereteket engednek meg, ugye. "

Az jó, csak az eredeti kérdés a csontokról szólt, nem a bőrről...

"A végbélrák pedig Leonard Mlodinow által említett jellemző betegség az afroamerikaiak közt (mivel a D-vitamin az immunrendszer működését is befolyásolja, mint tudjuk)."

Valóban vannak olyan kutatások, amik összefüggést mutatnak a végbélrák kialakulása és a D vitamin hiány között. Mások meg semmilyen összefüggést nem mutatnak. Úgyhogy nekem kicsit spekulatívnak tűnik a feltételezés, persze lehet, hogy igaz.

[link]

[link]

[link]

[link]

"A D-vitamin hiány akkor hogy befolyásolta? Eltörtek a csontjaik hamarabb (ugye, a csontozat tekintetében is fontos) és nem tudtak emiatt szaporodni? Fura elmélet, bár lehet."

Hogyha összevissza deformálódnak a csontjaid az angolkór miatt, az valószínűleg nem segít a túlélésben és szaporodásban... De te magad is említetted, hogy az immunrendszer működését is befolyásolja.

"Vagy az ezt meghatározó gének képesek rugalmasabb formában is megmutatkozni (expresszíve)?"

Itt nem értem pontosan, mire gondolsz. Mit meghatározó gének?

Annyira nagy bajban nem vagyunk, mivel feltalálták már a D vitamin tartalmú készítményeket.

2022. dec. 10. 19:43
 42/45 A kérdező kommentje:
Az eredeti kérdés a csontokról szólt, de valójában általánosan vonatkozik az epigenetika határaira. A kultúra úgy jön, hogy létezik egy ún. gén-kultúra koevolúció, a környezet és társadalom hatása pedig részben meghatározza a gének (csoportjai) kifejeződését az elmélet szerint. Erre bizonyíték a nyílfű leveleinek változatos megjelenési formája a környezet függvényében. Persze, ez még mindig nem a csontok témája, de pont az a lényeg, hogy a testi megjelenésben mely szinteken jelenhet meg ez az érdekes jelenség. Nem bizonyíték kell, mert a bizonyíték hiánya nem a hiány bizonyítéka. Csupán játék egy elmélettel, meddig húzódhat az a bizonyos genetikai póráz (akár nagyon hosszú távon is). Az angolkór a gyarmati időszakban is éreztette volna szelekciós hatását? Mert D-vitamint még manapság se szednek többnyire, nemhogy akkor. Bár elképzelni nem tudom, legyen akkor ez az ok. Érdekes, az biztos…
2022. dec. 10. 19:59
 43/45 sadam87 ***** válasza:
100%

"Erre bizonyíték a nyílfű leveleinek változatos megjelenési formája a környezet függvényében."

Ez bizonyíték arra, hogy a társadalom hatása meghatározza a gének kifejeződését? :o :o :o

(Amúgy természetesen a társadalom is befolyásolhatja az ember evolúcióját, ebben szerintem nincs vita.)

"Az angolkór a gyarmati időszakban is éreztette volna szelekciós hatását? Mert D-vitamint még manapság se szednek többnyire, nemhogy akkor."

Minden bizonnyal. Miért ne éreztette volna? (Amúgy nem nagyon értem ez miért érv. Végbélrák nem volt a gyarmati időkben.)

2022. dec. 10. 21:00
 44/45 A kérdező kommentje:
Azt írtam: környezet és társadalom. Nyilván, a természeti és társadalmi környezetre gondoltam. Azt nehéz elfogadnom, hogy ilyen végzetes szelekciós mechanizmus volt ez. De bizonyára akkor így lehetett (meg mindenütt, a fokozatosan változó színárnyalatok). Az ázsiai szem jellegzetessége pedig úgy, hogy a homokviharok által szelektálta ki a “nem húzottszemű” embereket, de már meg tudnak élni ott nyugatiak is, hiszen városban élnek. Végülis…
2022. dec. 10. 21:34
 45/45 sadam87 ***** válasza:
100%

"Azt nehéz elfogadnom, hogy ilyen végzetes szelekciós mechanizmus volt ez."

Milyen végzetes? Egészen kis előny a rátermettségben is elegendő lehet egy jelleg elterjedéséhez. A tejcukor flnőttkori bontásának képessége is elég gyorsan elterjedt, pedig a tejcukor érzékenység is elég messze van egy halálos betegségtől.

2022. dec. 10. 22:08
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!