Felfedezték, hogy az okostelefonok használata miatt
kialakul és állandósul az emberi fajban egy új
csontréteg, ez evolúciós változás?
11/45 A kérdező kommentje:
David Shahar kutató egy ausztráliai egyetemről és Christiane Scheffler a potsdami egyetem kutatója számol be az eredményekről.
Jó, de nem mondtad melyik csont, a pénisz csont? Sok nő örülni fog ennek, meg a kis cérna kukijú egyének is.
2022. nov. 17. 08:20
Április 1 a cikk megjelenésének a dátuma??
2022. nov. 17. 09:10
Elolvastam a cikket. Egy apró baj van: még véletlenül sem említenek olyasmit, hogy ezek az életmód miatt szerzett változások öröklődnének.
Azaz vagy humor rovat, vagy altalános iskola második osztály, hogy egy ilyen szöveget tudj értelmezni.
2022. nov. 17. 09:35
15/45 A kérdező kommentje:
Mojjo, javaslom az értelmező olvasást:
“David Shahar, az ausztrál Sunshine Coast Egyetem tudósa kollégáival több mint ezer, 18–86 éves ember koponyaröntgen-felvételét elemezte. Így figyeltek fel a tüskeszerű „külső nyakszirti kiemelkedésnek” nevezett dudorra a nyak felett – írja a BBC. Minden negyedik, 18–30 éves embernél megtalálták a kiemelkedést, aminek oka Shahar szerint az okostelefonok és táblagépek fölé görnyedés. Előrehajlás közben kihúzzuk nyakunkat, és megfeszítjük, hogy helyén tartsa 5-6 kilós fejünket. A görnyedt testtartás extra nyomással terheli a nyakizmok és a koponya találkozásának régióját, amire a test egy új csontréteg kialakításával reagált.”
Az említett “görnyedés” 4 órán keresztül naponta, bizony-bizony, életmódbeli változás okozta testi változás. Kellemes olvasást kívánok!
16/45 A kérdező kommentje:
Bocsánat, rossz idézetet linkeltem a felvetett kérdésre, de: ha a kutatók szerint a “könyök teljes eltűnését” csak a telefon tartásának kényszere akadályozza meg, akkor az nem válna örökletessé egy idő után? Figyelem: teljes eltűnésről van szó!
@16: Igen. Életmód okozta testi változás. De ahhoz, hogy evolúcióról, epigenetikáról és társairól beszélhessünk, öröklődnie kellene. És senki nem mondja, hogy öröklődik.
Kell ennél jobban szájba rágni, vagy érted már, hol a hiba?
2022. nov. 17. 09:50
@17: Ja értem. Belelátsz valamit a szövegbe, amit csak te feltételezel. Oké.
2022. nov. 17. 09:50
Egyébként igen, az újságírói szövg sugalmazó. De ez újságírás, egy ilyen műfaj. Olvasd el az eredeti tanulmányokat - garantálom, hogy nem lesz benne olyan, hogy bármi öröklődne. A cikkben sincs expliciten. Nem véletlenül - akkor már hírhanisítás lenne.
2022. nov. 17. 09:55
20/45 A kérdező kommentje:
Nézd, én tudom, hogy az epigenetika létező tudomány (és jelenség). Ahol a DNS kifejeződése(!) öröklődik, tehát generációról generációra adódik át. Viselkedésbeni változást is okozhat, tehát mentális tulajdonságot is befolyásol a környezet transzgenerációs szinten. Tehát csak ennek határai érdekelnek. Mondok egy szemléletes példát: a csimpánz és az ember genetikai szinten csak néhány százalékban tér el. Ember és a banán nagyban ugyanolyan genetikai állományú. Lényeg: a genetikai adottságokon belül óriási a mozgástér. Egyébként, ne haragudj, ha személyeskedés: kedvelem a borászati válaszaid, de úgy tudom, hogy olyannyira nem “tudományos” műfaj, hogy a “szakértők” bekötött szemmel még azt se igazán találják el, vöröset vagy fehéret isznak-e (Dean Burnett idegtudós említi egy művében). De mégis “van benne valami” nehezen meghatározható mozgástér, melyen belül valaki “ért” a borokhoz. Lassan kiderül, az élet sokkal bonyolultabb, mint ahogy az “általános iskolában” tanították…
Kapcsolódó kérdések: