Felfedezték, hogy az okostelefonok használata miatt kialakul és állandósul az emberi fajban egy új csontréteg, ez evolúciós változás?
Te most komolyan leírtad azt a mondatot, hogy a könyökünk csak a telefon miatt létezik?
Most tényleg? Akkor a majmoknak miért van? Jaaa az evolúció gondolt rá, hogy 10.000.000 év múlva lehet lesznek majom ügyvédek?
A majmok egész más fizikai megterhelés alatt állnak ma már. A kijelentés sarkított, a lényeg más:
“Scheffler kérdőíves vizsgálatot végzett gyerekek körében mindennapi szokásaikról, és lépésszámlálóval rögzítette napi aktivitásukat. Szoros kapcsolatot talált a csontvázak erőssége és a gyaloglás mennyisége között. A váll és karok összehangolt mozgásához, aminek a gyaloglásban van nagy szerepe, elsősorban a könyök járul hozzá, mivel egyre kevesebbet gyalogolunk, egyre keskenyedik könyökünk. Így alkalmazkodik a fiatalok fizikuma a modern élethez, a könyök teljes eltűnését talán csak az gátolja meg, hogy a testrész fontos a mobiltelefon tartásában is. Az is kiderült, hogy a gyaloglás, az egész testünket megmozgató tempós séta volt a legjobb hatással a csontokra. Régen 30 kilométert is megtettünk minden nehézség nélkül, de ma ki lenne rá képes?”
@21: Nem igazán lényeges, mit vélsz tudni, itt és most ezen kérdés a konkrét cikkről és tanulmányról szól, amiben nincs semmi olyasmi, amit beleláttál. Ennyi a történet, kész, vége.
Ha másról, mondjuk tágabban az epigenetikáról szeretnél kérdezni, sokkal célravezetőbb új kérdést kiírni, több válasz fog jönni, célzottabban fogja felhívni magát a kérdés magára az érdeklőknek.
Ami a borokat illeti, abba a témakörbe sok-sok éve nem írtam már bővebben kifejtett választ, de örülök, hogy valaki még emlékszik a régi ottani tevékenységemre és hasznosnak találta :) Amúgy persze, a borkóstolás nem tudomány. A borkészítés mögött van tudomány, mikrobiológia és biokémia, amit mondjuk nem is kell feltétlen tudnia egy borkészítőnek, engem mindenesetre az a része is érdekel. De sok minden érdekel a világ és az élet olyan területéről, ami határozottan nem tudomány - viszont ez a tény az itteni válaszaim szempontjából tökéletesen irreleváns :)
Masszív OFF:
Az egy urban legend, hogy a borszakértők ne ismernék fel azt, hogy fehéret, vagy vöröset isznak. Valójában ez a teljesen laikus emberekre igaz, és náluk is igen meglepő, de tény. És ez ment valahogy át abba a városi legendába, hogy a szakértőknek még ezzel is baja van.
Plusz ha emlékszel, én a legritkább esetben kezdtem szálazni a borokat, bár meglepődnél, annak mennyi háttere van. Egy borszakértő mindig mindent szagolgat és kóstol, fűszereket, bogyós és egyéb gyümölcsöket, mindent. Újra meg újra meg újra. Sokuknak van kis szagminta gyűjteménye is. És vakon fel tudják ismerni az adott fűszer/gyümcs illatát, sőt, bizonyos sommelier versenyeken ez konkrétan versenyszám. Egy ízt és illatot pedig nehéz leírni, kellenek fogódzók - más ízekhez és illatokhoz, itt a fűszerekhez és gyümölcsökhöz való hasonlítás elengedhetetlen mankó, anélkül nehéz megfogni a tapasztalatokat. A lényeg: egy borszakértő sokkal többet érez és ismer fel, mint amit egy laikus hisz erről.
Én ilyen íz- és illatasszociációs leírásokat eleve nem igazán adtam, analitikai kémiai módon meghatározható paraméterekkel foglalkoztam leginkább (savak mennyisége és összetétele, tannin mennyisége és polimerizációs szintje, ilyen-olyan kongenerek jelenléte. Ezen túl pedig a szőlészeti és borászati háttérel, ami elég egzakt. Plusz egyes borászok szőlészeti és borászati hozzáállásával, a kínálatukkal stb stb. Nem hiszem, hogy volt bárhol belekötnivaló, ellenben az itt egyértelműen félreértelmezett cikkel. Ha máshogy gondolod, nyugodtan próbálj belekötni bármelyik boros hozzászólásomba, nézzük meg, hogy sikerül :)
Ami az ON-t illeti, továbbra is javaslom egy új kérdés kiírását róla, mert ez a cikk továbbra sem támasztja alá az álláspontod, kár ezt megpróbálni továbbrágni. Engem a téma annyira bőven nem érdekel, hogy komolyabban beleálljak és erre szánjam a szabadidőm, sorry, szóval témába vágóbb hozzászólást, mint hogy megmutatom, hol siklott félre a cikk értelmezése, tőlem nem fogsz kapni.
Ha durva/sértő voltam - és belátom, az lehettem - azért mindenesetre elnézésedet kérem.
Még egy kis infó. Egy bor íze több dolog függvénye:
- szőlőfajta/szőlőfajták
- termőhely
- évjárat
- a termelő maga (azaz szőlészeti és borászati megoldások)
Ezek súlyozottsága az adott boroknál nagyon jelentős mértékben el tud térni. Adott esetben a többi jegy teljesen el tudja nyomni teszem azt, a fajtajelleget vagy épp a termőhelyi jelleget, vagy akár mindkettőt, vagy az évjáratot, vagy bármit. Épp ezért az egy teljesen téves és pusztán laikus elvárás, hogy egy szakértő ismerje fel mondjuk a szőlőfajtát, vagy akár azt a triviálisnak tűnő dolgot, hogy fahordós vagy acéltartályos az érlelés, vagy úgy bármit. A bor ennél összetettebb és két ugyanolyan fajtájú és eredetű bor nagyságrendekkel jobban tud különbözni egymástól, mint mondjuk két narancslé - inkább olyanok tudnak lenni, mint egy narancslé meg egy baracklé. Miközben egy tökmáshol termett teljesen más szőlőből készült bor lehet egy másik narancslé az összehasonlításban.
Szóval a fehér és vörös megvan. De fajtákat, termőhelyet vagy évjáratot maximum rengeteg előzetes információ ismeretében lehet vakon megmondani. És ez így van jól, a bor ezért olyan izgalmas, amilyen.
Amit egy jó szakértő meg tud állapítani az nem ez. Az az, hogy megfelelően tudja szálazni a bort, jó asszociációkat tud felhozni, ezen túl az összképet alakító tényezők arányáról tud megbízható módon nyilatkozni.
Teljesen más, amit laikusként hisznek az emberek, hogy mit is tud egy kóstolásból a szakértő leszűrni és teljesen más a valóság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!