Miért ilyen "béna" az ember?
Annyira fejlett az emberi agy - már akinek :)
Miért van az, hogy az ember nem tud egyszerűen kikapcsolni dolgokat? Például a fájdalmat.. Ezen sokszor elgondolkozom, és szerintem ez evolúcióban sem hátráltatott volna, sőt.
A fájdalom hasznos dolog. Azt jelzi, hogy állj le, mert a tested nem bírja. Ne nyúlj a tűzbe, mert megég a kezed, ne állj rá a törött lábadra, mert előbb meg kell gyógyulnia.
Vannak egyébként, akik nem éreznek fájdalmat, valami géndefekt okozza. Egyszer láttam egy ilyen lánnyal egy riportot, azt mondta, hogy egy csomó időt tölt orvosnál kivizsgáláson, mert magától nem érzi, hogy ha pl. elesett, azzal mekkora kárt okozott magának.
A fájdalomnak fontos szerepe van, ha ki lehetne kapcsolni, igen sokan belehalnának rövid idö alatt. Szóval az evolúcióban is igencsak hátrányos lett volna, nagyon el vagy tévedve.
Mellesleg komoly jógások részben ki tudják kapcsolni a fájdalomérzetet, csak ök figyelnek arra, hoyg emiatt ne kerüljenek életveszélybe.
Nekem magas a fájdalomküszöböm.
Fél évig nem mentem törött kézzel orvoshoz.
Műtét, rehabilitáció. Kb. egy évig tartott.
Most nem erre gondolok, hanem mikor egy vad megsebez, vagy csak fáj a fogad, nem tehetsz ellene, viszont szenvedsz.
Az érzékszerveket megértem evolúciósan, modern világban megint más a helyzet, tök jó lenne ha a füled ki tudnád kapcsolni, még ordítanak veled, vagy ideiglenesen kikapcsolod a látásod, mert nem tudsz aludni mert világos a szoba.
De a fájdalom, az a féle ami csak szenvedést okoz, arra mi szükség?
Miértet keresel egy olyan dologra, ami evolúció, vagyis nem tudatos tervezés eredménye. Ennek sok értelmét nem látom.
Ha esetleg előfordulna olyan mutáció, mely lehetővé teszi ezt, akkor kiderülne, evolúciós előny-e. Azt tudjuk, hogy a teljes fájdalomhiány nem: az ilyen emberek a felnőttkort se nagyon érik meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!