Az alkoholisták, drogosok, dohányosok "gyógykezelését" miért finanszírozza a TB?
Ez egy nagyon gyakori etikai kérdés, amire mint a legtöbb ilyen kérdésre nincs helyes válasz. A te álláspontod is helyes, de az is hogy ők is dolgoztak fizették a tb-t, vagy mivel ők is ugyan úgy emberek megérdemlik az ahhoz méltó ellátást. Egyes országoknak úgy van kialakítva az ellátási rendszerük hogy a dohányosok/alkoholisták/elhízottak magasabb összeget fizetnek az államnak, a növekedett rizikójuk miatt.
De abból ítélve amit írtál neked nem azzal van abajod hogy ugyan annyit fizetve mint te több ellátást kapnak. Hanem hogy nem kerültél elég gyorsan sorra egy orvosnál. Ebben az esetben felmertül az a kérdés hogy akkor az alkoholistát hagyják meghalni az ajtóban? Csak mert egy nem alkoholistának fáj a lába? Ezek az emberek a szenvedélyük miatt általában kritikus helyzetben vannak, ami gyors ellátást igényel. Ezért elsőbbséget élveznek bizonyos esetekben, viszont ez nem amiatt mert alkoholisták hanem csak mivel rosszabb az állapota. Ami az ellátásai rendszer állapota miatt okozhat fennakadást kevésbé sűrgős betegeknél. Viszont a nap végén mind emberek vagyunk ugyan azt az ellátáshoz vannak jogunk attól függetlenül milyen betegségben szenvedünk. Így limitált ellátási lehetőségek miatt természetes hogy a kritikusabb páciens élvez elsőbbséget.
32 éve dohányzom, de te még egy fillért nem fizettél az én egészségügyi ellátásomra.
Nincs alapbetegségem, nem szedek gyógyszert, nem foglalom a helyet előtted az orvosnál.
Az utolsó táppénzes papíromat több mint nyolc éve adtam le gerincműtét után, és bizony én is kivártam a soromat. Mikor már muszáj volt orvoshoz mennem a panaszok miatt, onnantól több mint 9 hónap telt el a műtétig, a végén már a lakásban is alig tudtam közlekedni. Pedig én is fizetem a TB-t.
De sehogyse lehetne bebizonyítani, hogy xy dohányzik vagy iszik-e vagy sem.
A kövérek viszont rosszul járnának, rajtuk látszik.
7: dehogynem.
Dohányos a tüdőszűrőn buktázik, at alkesz meg a májfunkció-vizsgálaton.
Aki legálisan veszi a cigit, az fizet. Havonta 30 doboz cigi árában pl. legalább úgy 35 ezer Ft adó van (29 500 forint/ezer darab, + az eladási ár 24%-a, +27% ÁFA), tehát napi egy doboz adójával a TB-járulék 3,5-szeresét fizeti be a saját TB-jén felül.
Az alkoholista valóban kevesebb adót fizet, 1 liter olcsó vodkában (37,5%) alig 3000 adótartalom lehet, az erjesztett italokban adagonként is jóval kevesebb, ráadásul a magánfőzött/bérfőzött pálinka ugye adómentes. Viszont "plusz", hogy aki becsülettel iszik, az gyakran rászokik a cigire is ;)
Mellesleg a dohányos/alkoholista sem egész életében beteg, gyakran ugyanúgy beteg X évig, aztán meghal, csak éppen hamarabb. Akik káros szenvedélyektől mentesen elélnek 90 évet (mert náluk ez elég normális), azok életük utolsó 20-25 évében szerintem jó eséllyel élnek annyit a TB-vel, mint egy dohányos/alkoholista, akit elvitt a szívbaj/rák/akármi 55-70 között.
Az "ők választották ezt az életmódot" dologba meg bele se menjünk. Aki annyira hülye, hogy maga választotta életmódként az alkoholizmust, azt szánni kéne ezért. A többiek nem választották, hanem ott találták magukat. De hát addig nyugodt az ember lelke, amíg van kit utálni mindenért, szóval jobb híján "rohadt drogosok".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!