Lennétek orvosok? (folytatás lent)
Nekem már késő ehhez, de nagyon izgalmas lenne abból a szemszögből és azzal a tudással ránézni a mai világra, a járványra, az eü helyzetére a sok kamu "így meg úgy egészészésgesebb leszel ha ezt meg azt a táplálélkkiegészítőt megeszed vagy eljársz ilyen meg olyan edzésre".
De másrészről lehet nagyon megváltoztatja az embert ez a hatalom az hogy életről-halálról döntesz nap mint nap, hogy a gyógyszergyárak versengenek hogy az ő termélküket írd fel stb stb.
Szóval a kérdés, kipróbálnátok? lennétek orvosok?
Nem lennék. Össze-vissza időbeosztás, az állam úgy szórakozik veled, ahogy akar, amíg ki nem menekülsz magánba (sajnos sokszor akkor is), méltatlan viselkedés a páciensektől, röghöz kötöttség...
Becsülöm őket és a munkájukat, de nem tudnának nekem eleget fizetni azért, hogy ezt elviseljem.
Orvos vagyok: nem döntünk életről-halálról. Az élet oldalán harcolunk , megteszünk mindent amit tudunk egy páciens élete érdekében, de tudomásul vesszünk korlátainkat is.
A gyógyszergyárak nem versengenek a kegyeinként (bár azért lehetne), inkább osztályokkal/kórházzal kötnek szerződést, hogy melyik terméket részesítsük előnyben. Bár a legtöbb esetben nincsenek ilyesmi megkötések, azt írjuk fel amelyiket a legjobbnak látjuk, vagy éppen azt ami osztályon elérhető.
Nem lennék orvos.
Egyik kezelőorvosomnak mondtam ezt. megtoldva azzal, hogy egy orvosnál mindenki panaszkodik hogy itt fáj, ott fáj...
Félreértések elkerülése végett: nem azt kifogásolom, hogy miért nyavalyog a beteg, hanem azt a légkört, amiben egy orvosnak naponta lennie kell. Nagyon szeretek segíteni az embereken, de orvosként erre nem lennék alkalmas.
Erre azt válaszolta: "Igen, sok a segítségre szoruló, lehangoló, de milyen nagyszerű érzés, amikor egy beteget meggyógyítunk...!" Igaza van!
A közeli rokonságomban is vannak orvosok, tudom, hogy milyen az életük: munkaidő előtt jön valaki akit el kell látnia, vagy nem tud ekkorra befejezni egy kezelést, gyerekért kellene menni bölcsibe, oviba iskolába, a férj pedig szolgálati úton van... (Hadd ne soroljam tovább).
Fogorvosként válaszolok.
"nagyon izgalmas lenne abból a szemszögből és azzal a tudással ránézni a mai világra, a járványra, az eü helyzetére a sok kamu így meg úgy egészészésgesebb leszel ha ezt meg azt a táplálélkkiegészítőt megeszed vagy eljársz ilyen meg olyan edzésre"
Csak felcsesznéd magad a sok önjelölt szakértőn.
Egyébként a táplálékkiegészítős kamu egészséges életmódnak pont az ellentétje a sokkal jelentősebb társadalmi probléma, miszerint "a férfi 100 kilótól kezdődik, a jó erős házi pálinka menő, a zöldség meg nyulaknak való"-féle hozzáállás.
"De másrészről lehet nagyon megváltoztatja az embert ez a hatalom az hogy életről-halálról döntesz nap mint nap"
Fogorvosként azért közvetlenül nem élet-halál kérdése a munkám. Közvetetten viszont számtalan módon:
-Fogatlan emberek pépes dolgokat tudnak enni -> kevés rost, sok szénhidrát -> nem a hosszú és egészséges élet titka
-Fog eredetű gyulladás esetenként gócként okozhat szívbelhártya-gyulladást, koraszülést, szövetek között terjedő gyulladást, meg egyéb dolgokat.
-Szájüregi daganatot nekem kell észre venni (még ha nem is én kezelem)
-Számos betegség okoz szájüregi tünetet is, amire nekem gondolni kell, még ha nem is én kezelem. Például volt egy eset, hogy egy fogorvosnak a betegéről végül kiderült, hogy szifiliszes volt. (Orális együttlét útján kapta el, ezért a szájában okozott először tünetet és fogorvoshoz fordult.)
Mindenesetre azért általános orvosoknál is egy intenzíves orvos jóval több beteget lát meghalni, mint egy szemészorvos. De életről-halálról nem dönt egyik se, hiszen ők az élet mellett döntenek! Halál akkor következik be, ha nem tudják megmenteni.
"a gyógyszergyárak versengenek hogy az ő termélküket írd fel"
Hozzám fogorvosként leginkább fogkrémgyártó cégek képviselői szoktak jönni "mesedélutánt" tartani, hogy az ő fogkrémük még a zománcot is visszanöveszti és blablabla. De kapunk termékmintákat, amiknek a betegeink szoktak örülni, hiszen kapnak ingyen fogkrémet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!