Mitől rossz ennyire a gyomrom egész nap?
Refluxos vagyok, quamatelt szedek.
De ma szokatlanul egész nap rossz volt a gyomrom, fáj, alig tudok büfizni is, stb. Már vettem be no-spát, szódabikarbónát, mindent, amit erre lehet de most, hogy aludnék el, erősödik:(
Náthás vagyok, nem tudom, hogy esetleg ez rátesz-e? Mert volt már rá példa, mikor legutóbb náthás voltam, rosszabb volt a gyomrom akkor is. De nem tudom már mit csináljak, emetofóbiás vagyok, szóval nagyon rettegek a hányástól.
Megpróbálom röviden elmagyarázni. A savlekötő a világ leggonoszabb "gyógyszere" (igazából nem gyógyszer).
A gyomrodnak savasnak kell lennie, ahhoz, hogy rendesen meg tudja emészteni a dolgokat. Ez az egyetlen funkciója van: rohadt savasnak kell lennie, nagyon alacsony pH-értékű gyomorsavat kell termelnie.
Ha savlekötőt szedsz, gyakorlatilag kiiktattad a gyomrodat az emésztési folyamatból. Elvetted az egyetlen feladatát.
Az ételeket csak akkor tudod megemészteni normálisan, ha a gyomrod ph-ja nagyon alacsony. Ha savlekötővel lefojtod a savat, az ételek nem megemésztődnek, hanem szó szerint megrohadnak a gyomrodban. Teljesen felborul az egész emésztési folyamat; a gyomrodból emésztetlenül átkerülnek a beleidbe az ételek, a tápanyagok nem tudnak felszívódni, a káros baktériumok elszaporodnak, a végeredmény toxinok termelődése, puffadás, hosszú távon tápanyaghiány, gyulladás, egyéb krónikus betegségek, sőt gyomorfekély is létrejöhet, mivel azt is fertőzés okozza (a fertőzés megelőzésére is szolgálna a nagyon erős savas közeg, amely elpusztítja a baktériumokat a gyomrodban).
A gyomorsav nem káros dolog, hanem nélkülözhetetlen. A refluxot nem a túl alacsony pH okozza (NEM LEHET túl alacsony, mivel az egészséges érték a lehető legalacsonyabb pH). A reflux oka, hogy a gyomorsav valahogy kijut a gyomrodból a nyelőcsövedbe, amely már nincs védve az erős sav ellen, és ott kint elkezdi marni a nyálkahártyát. Ennek oka sok minden lehet, de általában pont az, hogy a gyomorsav túlzottan híg, túl magas a pH-ja, mire a gyomrod kétségbeesetten próbál egyre több és több savat termelni, hogy visszaállítsa az alacsony pH-t. Ez a túl sok gyomorsav az egyéb gyomrodban lévő ételekkel, folyadékkal stb, nem fér el a gyomrodban, és felül kiszökik gyakorlatilag.
Ha savlekötőt szedsz, pont a céloddal ellenkező hatást érsz el, hiszen a gyomornak az a feladata, hogy az alacsony ph-t fenntartsa, és ha érzékeli, hogy valami bekavart, akkor egyre több és több gyomorsavat kénytelen előállítani, hogy védje magát.
Mivel a quamatellel meg a szódabikarbónával kb szétcs.szted a gyomrod egyetlen önvédelmi mechanizmusát, így nem csoda, hogy fáj a hasad, csak erre akartam kilukadni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!