Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Mitől rossz ennyire a gyomrom...

Mitől rossz ennyire a gyomrom egész nap?

Figyelt kérdés

Refluxos vagyok, quamatelt szedek.

De ma szokatlanul egész nap rossz volt a gyomrom, fáj, alig tudok büfizni is, stb. Már vettem be no-spát, szódabikarbónát, mindent, amit erre lehet de most, hogy aludnék el, erősödik:(

Náthás vagyok, nem tudom, hogy esetleg ez rátesz-e? Mert volt már rá példa, mikor legutóbb náthás voltam, rosszabb volt a gyomrom akkor is. De nem tudom már mit csináljak, emetofóbiás vagyok, szóval nagyon rettegek a hányástól.

2021. dec. 27. 20:43
 1/5 anonim ***** válasza:
55%

Megpróbálom röviden elmagyarázni. A savlekötő a világ leggonoszabb "gyógyszere" (igazából nem gyógyszer).

A gyomrodnak savasnak kell lennie, ahhoz, hogy rendesen meg tudja emészteni a dolgokat. Ez az egyetlen funkciója van: rohadt savasnak kell lennie, nagyon alacsony pH-értékű gyomorsavat kell termelnie.

Ha savlekötőt szedsz, gyakorlatilag kiiktattad a gyomrodat az emésztési folyamatból. Elvetted az egyetlen feladatát.

Az ételeket csak akkor tudod megemészteni normálisan, ha a gyomrod ph-ja nagyon alacsony. Ha savlekötővel lefojtod a savat, az ételek nem megemésztődnek, hanem szó szerint megrohadnak a gyomrodban. Teljesen felborul az egész emésztési folyamat; a gyomrodból emésztetlenül átkerülnek a beleidbe az ételek, a tápanyagok nem tudnak felszívódni, a káros baktériumok elszaporodnak, a végeredmény toxinok termelődése, puffadás, hosszú távon tápanyaghiány, gyulladás, egyéb krónikus betegségek, sőt gyomorfekély is létrejöhet, mivel azt is fertőzés okozza (a fertőzés megelőzésére is szolgálna a nagyon erős savas közeg, amely elpusztítja a baktériumokat a gyomrodban).

A gyomorsav nem káros dolog, hanem nélkülözhetetlen. A refluxot nem a túl alacsony pH okozza (NEM LEHET túl alacsony, mivel az egészséges érték a lehető legalacsonyabb pH). A reflux oka, hogy a gyomorsav valahogy kijut a gyomrodból a nyelőcsövedbe, amely már nincs védve az erős sav ellen, és ott kint elkezdi marni a nyálkahártyát. Ennek oka sok minden lehet, de általában pont az, hogy a gyomorsav túlzottan híg, túl magas a pH-ja, mire a gyomrod kétségbeesetten próbál egyre több és több savat termelni, hogy visszaállítsa az alacsony pH-t. Ez a túl sok gyomorsav az egyéb gyomrodban lévő ételekkel, folyadékkal stb, nem fér el a gyomrodban, és felül kiszökik gyakorlatilag.

Ha savlekötőt szedsz, pont a céloddal ellenkező hatást érsz el, hiszen a gyomornak az a feladata, hogy az alacsony ph-t fenntartsa, és ha érzékeli, hogy valami bekavart, akkor egyre több és több gyomorsavat kénytelen előállítani, hogy védje magát.

Mivel a quamatellel meg a szódabikarbónával kb szétcs.szted a gyomrod egyetlen önvédelmi mechanizmusát, így nem csoda, hogy fáj a hasad, csak erre akartam kilukadni.

2021. dec. 27. 21:55
 2/5 A kérdező kommentje:
De akkor mit tegyek? Egyre csak erősödik, és már nagyon félek.:(
2021. dec. 27. 22:06
 3/5 anonim ***** válasza:
Szia, jobb lett azóta?
2021. dec. 28. 20:13
 4/5 anonim válasza:
A rennie gyógyszertől nekem jobb szokott lenni, egyébként ez attól is függ h milyen ételeket eszel, például ne egyél sokat zsíros ételekből és csokit se egyél meg olyat amiben sok a koffein. Próbáld ki a gyömbér/kamilla vagy esetleg hárfa teát és banánt meg almát egyél. A zeller is jó lehet a gyomrodnak meg a sárgarépa. Szerintem ne egyél citrusos gyümölcsöket és pizzát (nekem ma ettől volt nagyon refluxom és nagyon zsíros étel), de h mi az amitől nem annyira jó a gyomrod ezt neked kell kitapasztalnod és érezned, de leginkább attól lehet refluxod amiket felsoroltam fent, mert azok sok gyomorsavat termelnek és próbáld ki azokat amiket említettem hátha jobb lesz tőle. Remélem h már jobban vagy, egyébként én is emetofóbiás vagyok és tudom h milyen rossz, sokszor sírtam is miatta, szóval kitartást és nagyon sajnálom, remélem tudtam segíteni :((
2021. dec. 29. 00:38
 5/5 kittisjimin ***** válasza:
szia! hogy vagy?
2022. máj. 16. 22:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!