Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Miért nem tudok aludni?

Lakan kérdése:

Miért nem tudok aludni?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Az utóbbi pár napban alig alszom, 2 max 3 órát éjszakánként, nem tudok visszaaludni és ezért nem bírok fent maradni egész nap, ebből kifolyólag délután is aludnom kell 1-2 órát.. Ez egyáltalán nem normális szerintem és már nagyon jó lenne kipihenni magamat, mert olyan vagyok mint egy zombi.. Valaki valami tipp, hogy ez mitől lehet, esetleg tanács, hogy hogy kene visszaaludnom? Előre is köszönöm! F/16

2021. jan. 15. 03:09
 1/7 anonim válasza:
57%
Szia!:) próbálkozz sportolással, fáraszd le magad hogy este jól tudj pihenni! Én 17 éves vagyok és én is nagyon keveset szoktam aludni, max 5 órát de én tudom hogy ez azért van mert nem csinálok szinte semmit napközben
2021. jan. 15. 03:49
 2/7 anonim ***** válasza:
Így van, gondolom így távoktatás alatt egész nap otthon ülsz, velem is ez van, bár én már egyetemista vagyok. A semmittevés nem segít a testednek, szóval tényleg próbálj meg többet mozogni, tevékenykedni. Legyél aktívabb a nap folyamán, és ne aludj délután. Tudom, nehéz nem lefeküdni az ágyba, de inkább menj ki sétálni 10 percet, most elég hideg, biztos felfrissít, kicsit meg is mozgatod magad. Este pedig ne gépezz, telefonozz annyit, és nyomd be az éjszakai fényt.
2021. jan. 15. 04:09
 3/7 A kérdező kommentje:
🙏🙏 Köszönöm srácok!
2021. jan. 15. 04:13
 4/7 anonim ***** válasza:
Ha erősen fúl a szél, akkor az infrahangok miatt felszínes az alvás.
2021. jan. 15. 09:41
 5/7 anonim ***** válasza:

Arról van szó, kérdező, hogy elborult a cirkadián ritmusod. Oldalakat kellene írni erről, hogy megértsd, de megpróbálom nagyon zanzásítva, címszavakban levezetni a dolgot.

Az alvást két hormon a kortizol (stresszhormon, valamint a melatonin (alváshormon) szabályozza. Mindkettőt a mellékvese termeli, és ezek egymás antagonistái. Tehát ha az egyik termelődik, a másik kussban marad. Manapság rengeteg belső stressz éri az embert, és ezek mind emelik a kortizolszontet. Hullámzik a vércukrod>belső stressz. Valami kicsi, gyulladás van valahol a beleidben>belső stressz. Felszaporodott pár patogén törzs a bélflórádban, és ezek az anyagcseretermékükkel mérgeznek téged>belső stressz. Sokat nézed a monitort, telefont>a piros fény baszogatja a bolygóideget>belső stressz. Klóros csapvíz, illatszerek toxinjai, a környezetünkben előforduló (mintegy 200ezer!) kemikália>belső stressz. Késő délutáni/esti edzés>belső stressz. Stb.

Ezekhez még vedd hozzá az amúgy mindenhol jelenlevő, nyilvánvaló stresszforrásokat, és ott tartasz, hogy csoda, hogy egyáltalán VALAMIKOR tudsz aludni. Életmódváltással tudsz segíteni.

2021. jan. 16. 16:41
 6/7 anonim ***** válasza:

Ja, és a visszaalvás;

Ha 2 tájban ébredsz, az a vastagbél regenerálódásának az ideje, annak az érintettségére utal az ébredés. Ennek ragyogó ellenszere a sóba (legjobb ásványi anyag összetétele a parajdi sónak van) hempergetett (lehetőleg minél zöldebb) banán, egy pár csepp extra szűz olivaolajjal nyakon öntve, amit este, lefekvés előtt eszel meg.

Okosan teszed egyébként, ha este 8 körül kikapcsolod a laptopot, telefont, és olvasol, vagy (könyvből) tanulsz 10-ig. Legkésőbb 10-kor takarodó, mert a szervek regenerálódása legfőképpen éjfél előtti órákban zajlik. Szüntess meg mindenféle mesterséges fényt, ha kell, csináltass magadnak alvómaszkot, amit a szemedre húzva viselsz éjszaka.

Apropó; laptop. Előző hozzászólásomban a piros fény ártalmairól beszéltem, ami úgy marhaság, ahogy van. Természetesen a KÉK fényről van szó. Lehet kapni egyébként kék szűrő szemüveget, illetve olyan szoftver is létezik, ami kiszűri a kék fény jelentős részét. Ezek is segítik a jobb alvást.

2021. jan. 16. 17:14
 7/7 anonim ***** válasza:
Bocsi, azt elfelejtettem megemlíteni, hogy az este bevett Coldrex, Neocitrán, Negro, vagy valamilyen gyulladáscsökkentő is nagyon megdobja a kortizolszintet.
2021. jan. 16. 18:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!