Most tényleg mérgező a zöldborsó nyersen?
Egyszerűen nem értem amikor régebben sok borsót ettünk nyersen és nem lett bajunk semmi.
Erre itt azt írják mérgező:
"Ne edd a zöldborsót nyersen! Olyan mérgező anyagokat tartalmaz, amelyek csak főzéssel távoznak. A borsó megfőzve nagyon fontos a szívünknek, mert sok magnéziumot tartalmaz, magas kalciumtartalma pedig a csontjainkat védi."
Pedig milyen sokat ettem nyersen. Most akkor méreganyagok vannak bennem vagy mi?
botanika órán tanultam anno, hogy minden mérgező, csak a dózis más
pl vízmérgezésbe is bele lehet halni, pedig az milyen egészséges
amúgy az olyan cikkek, amik az állítólagos mérgező anyag nevét sem képesek leírni, azok mitől tekinthetőek megbízható forrásnak?
amúgy nem tudsz annyi nyers zöldborsót megzabálni, hogy bármi tünetet okozzon a linamarin nálad
#4: Nem a linamarin a fő probléma. A nyers hüvelyesek - így a borsó is - lektineket tartalmaz, amik egészségre ártalmasak, főzésre szerencsére elbomlanak.
Egyes cikkek szerint a zöldborsó kivétel, az fogyasztható nyersen is, de a források többsége azért annál sem javasolja ezt. A borsóban is van lektin (Pisum sativum agglutinin - PSA). Az biztos, hogy a borsó nem annyira durva nyersen, mint pl. a bab, aminek a fogyasztása után rövid idővel már mérgezési tünetek jelentkeznek, azonban a hosszú távú hatások a borsónál is jelentkezhetnek, ezért nem releváns az, hogy valaki azt mondja, "ó, mi mennyit ettünk gyerekkorunkban". Egy autoimmun betegség kialakulása esetén nem lehet utólag megmondani, hogy ez bizony a lektinektől van, amit évtizedeken át fogyasztott a páciens, csak mint lehetséges ok fog fölmerülni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!