Valaki elmagyarázná, mi értelme a maszk viselésének?
Én nem tüsszögök és nem köhögök, plusz betartom a másfél méter távolságot is, a kezemet is mosom, sőt, időnként fertőtlenítőt is használok.
Ahogy írtam, nem Magyarorszagon élek, nem láttam a környékén egyetlen maszkot viselő embert sem. Kesztyűt se hordanak. Eddig egyetlen hivatalos szerv sem ajánlottá itt se a maszk, se a kesztyű viselését. Ha Kötelez ő lenne, hordanam,lévén elég szabálykövető ember vagyok, de remélem nem kerül rá sor. A szemüveget se birom elviselni az atomot és a sálat se a szám előtt, kb azonnal fulladás érzetem lesz tőle.
Aki azzal jött, higy Kínaban kezdetek óta maszkot hordanak, ah azt is tudja, hogy evtizedek ota igy kozlekedik a többségük? Nem a vírus miatt kezdtek hordani. Ha hátassal lenne a vírus terjedésére, mar rég kötelező lenne mindenütt.
Van köze hozzá mivel kb ázsiában sikerült eddig olyan szinten lelassítani vagy megállítani, hogy arra már lehet későbbi stratégiát alapozni.
Európában eddig sehol nem sikerült ez.
Szóval ott van a recept, le kéne másolni... nem picsogni hogy "jaj kényelmetlen".
Igen, az is kényelmetlen lesz amikor az érettségizők majd maszk nélkül szetköhöhik a papírt, hazajönnek BKVn, aztán lesz egy exponenciális robbanás május közepére végére... erre készülnek Orbánék is, 35000 ágy és 8000 lélegeztető, ez kb 1-2 millió fertőzöttből jön össze. Az már olyan extrém fertőzöttség, hogy a lépcsőházba se mennék le szívesen FFP3 és védőszemüveg nélkül.
Utolsó!
Nem, nincs köze hozzá. Ha lenne, akkor a logikád szerint ki se alakult volna ekkora járvány ott és megegyszer, mindenütt kötelezővé tettek volna már.
Taiwan jó példa, már január végén szinte 100%-os volt a maszkhasználat a 21 milliós országban.
400 eset / 6 halott.
Nem járványos időben ott sem 100% a maszkhordás, csak ők tanultak a SARS1-ből már. A lakosság is jóval fegyelmezettebb.
Plusz rengeteg kutatás és aerosol szimuláció is bizonyítja hogy szignifikánsan csökkenti a levegő fertőzőanyag tartalmát. Sőt ezáltal a felületekre hulló cseppek számát is.
Nekem ez elegendő bizonyíték hogy segít a járvány elleni küzdelemben.
Egy triviális bizonyíték: műtétek közben a sebész nem fertőzi meg a beteget, pedig csak egy sima sebész maszk van rajta.
Ez elegendő bizonyíték, hogy pl a beszéd által képzett cseppeket és aerosolokat megfogja.
Szlovákoknál is kötelező a maszkhordás és sokkal jobban is állnak. Persze nem csak emiatt.
32.
Pontosan erre szerettem volna célozni. Hogyha tüsszenztek a maszkba/kendőbe/házi készítésű DIY maszkba(ami lehet zokni, póló, bármi).Akkor a vírus így is úgyis eljut csak nem 10 m-re hanem 1-re.Viszont a kezemen/kesztyűn biztosan rajta lesz a saját maszkomról és arcomról biztosan rákerül azzal pedig tovább adom,amire jóval kevesebb lenne a valószínűsége ha nem taperolom 100 x az arcom és igazgatom/húzogatom a maszkot. Továbbá ha én a maszkot nem is kezelem megfelelően és rengetegen vannak még így (pl. 20 x veszi fel ugyanazt a maszkot,pl.hazamegy nem mossa ki/nem teszi ki napra stb stb). Úgyhogy rengeteg tényezőtől függ ez. És nem véletlen mondják szakemberek is hogy ha nem használjuk rendesen akkor nemhogy segít még árt is nemcsak nekem/neked is.
A statisztika számít.
100 emberből 10 beteg van.
Ha 99-en van, és 70 jól hordja... mert van kettőnél több agysejtje van, akkor használ.
Mennyi esélye van, hogy pont az a 10 beteg hordja jól?
Jelentős.
...
Ha viszont nem kötelező, kb 25 ember hordja, abból 5 rosszul... akkor hatalmas mértékben megnő az esélye, hogy pont aközül a 10 beteg közül lesz aki a levegőbe tolja. Egyből 20 embernek átadva.
Fel kéne fogni, hogy itt a populációt nézzük, a tömeget, a nyájat.
Nincs egyén, hanem birkanyáj van, amit szabályozni kell. Ez szimplán matematika...
Így alakul ki a nyájimmunitás.
Ha egy 100 főből 60 fő immunis, 40 fő meg soha nem találkozott a vírussal, akkor az utóbbi 40 is védett lesz... ugyanis az a 60 fő nem terjesztő, és nem ferőzhető.
Kb a maszknál is ilyen arányok vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!