Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Az orvosok miért válaszolnak...

Az orvosok miért válaszolnak néha ingerülten ha valamit kérdeznek tőlük? Túlterheltek vagy egyszerűen legtöbbjük természetében benne van a felsőbbrendűség és arrogancia? Mit mond erről az orvosi etika?

Figyelt kérdés
Pl.Múltkor a terápia mellé azt ajánlotta palackozott vizet igyak aminek meghatározott összetétele van.Megkérdeztem csak azt igyam vagy mást csapi vizet is ihatok.Erre kioktató hangnemben mondta,hogy természetesen ha elmegyek valahova nem kell cipelni azt a vizet magammal,de otthon igen azt igyam ameddig kezelés alatt állok naponta 1,5l ahhoz kiegészítésként mennek a gyógyteák.Vagy kérdeztem egy gyógyszer mellékhatásáról,amire azt mondta honnan tudja ő nem használta,stb.Sokszor nem is az a gond,amit mondanak,hanem a hangsúly.Ezzel jól eltudják rontani a páciens kedvét vagy megtörni a bizalmát.Bár gondolom előttem már egy- két idős ember felhúzta.

2018. júl. 13. 20:34
1 2 3 4
 31/34 anonim ***** válasza:
100%

#18.:

"Szerintem azért annyira meg lehetne tisztelni a másikat, aki az illető számára egyébként idegen, hogy nem tegezi le. Mondjuk ezen max. magamban szoktam felháborodni, de simán van olyan kollégám, aki kikéri magának."

Nem csak szerinted. Ez ALAPVETŐ kulturtáltság, illemtudás kérdése - csak sajnos ez már nagyon sokakból hiányzik.

Nyugodtan kérd ki magadnak te is, ne csak magadban háborodj fel, különben a sok suttyó paraszt soha nem fogja megtanulni, hogy hogyan KELL viselkedni. Ha már az a jó édesanyja nem tanította meg rendesen, és neki saját magának sem volt elég esze...

Nem vitatom, hogy tegeződve is meg LEHET adni a tiszteletet.

Csakhogy:

1. Ez nem úgy működik, hogy bunkó tirpák módon egyből letegezek valakit, pláne nem egy orvost.

Ennek is megvan a protokollja, mindig az idősebb ajánlja fel a tegeződést a fiatalabbnak, a nő a férfinak, a rangban magasabban álló az alacsonyabban állónak stb.

2. Meg LEHET, nem véletlenül emeltem ki. Mert a tapasztalatom az, hogy ezt csak egy minimális kisebbség tudja kivitelezni a valóságban; a többség nem szokta megadni a tiszteletet a másiknak, ha már tegeződnek, nem annyira intelligens, hogy disztingválni tudjon.

Nem egészségügyis vagyok, hanem pedagógus, és soha nem tegeződöm szülőkkel. - Néhányszor tettem kivételt, de ezekből az esetekből pont megtanultam, hogy nem szabad, mert voltak, akik továbbra is normálisan viselkedtek, viszont olyanok is, akik azt hitték, hogy mi már akkor valamiféle haverok vagyunk, így többletjogaik vannak.

Magázódva is lehet bunkó valaki, tudom, és szoktak is, de azért úgy legalább jobban tartják a távolságot.

.......

#24.:

"Vagy a tanügyben sem visznek a szülők a tanárnak kávét, csokit,plusz pénzt azért mert tanár épp jó fej,jól ad elő, emberségesen bánik a tanítványokkal és kedveli a gyerekük."

Dehogynem. Csak nálunk, azaz a pedagógusoknál nem úgy működik, hogy ha én jó fej és emberséges és a többi voltam hétfőn, akkor kedden már be is robog a szülő a plusz ajándékkal; vagy hogy már eleve hétfőn bedug valami meglepit a gyerek táskájába azzal az utasítással, hogy ha a tancsi néni/bácsi jól viselkedik, akkor adja oda neki...

Még gyerekkoromban évzáróra volt szokás virágot vagy más ajándékot vinni, gondolom, ez nálatok sem volt másképp. Akkortájt pohárkészlet, kávéskészlet, váza, tál meg ilyesmik voltak a szokásos ajándékok - tudom, mert pedagógus nagymamámnál tele volt az ilyenekkel a lakás, kb. múzeumot lehetett volna már nyitni ott.

Most meg persze nem mindenki, de sok gyerek szokott ajándékot hozni évzáróra, pedagógusnapra (esetleg névnapra vagy születésnapra is, ha tudják, hogy mikor van); és ami engem nagyon meglepett pályám kezdetén: karácsonyra is, és/vagy Télapóra. Cserepes virágok (a vágottak már elhervadtak évzáró óta), csoki, bonbon, tea, kávé, gyertya, dísztál, fürdősó, tusfürdő, testápoló, parfüm, ékszer, különböző dísztárgyak - ezek csak így kapásból, hogy körülnéztem most a szobámban. De kaptam már könyvutalványt többször is (általában év végén szoktak közös ajándékot vásárolni a saját osztályok), ill. tudok olyan kollégát, aki meg mikrót kapott.

Persze tudom, ez "alkalmi", tehát ahhoz képest, hogy tanévenként kb. 180 napot töltök el x számú gyerekkel, "nem olyan sok", mintha minden egyes "kezelés" vagy "konzultáció" után hoznák a borítékokat, mint az orvosoknak és egyéb egészségügyi dolgozóknak; de azért említettem meg mégis, mert az nem igaz, amit írtál.

(Egyébként meg ezek az ajándékok nem kötelezőek, én nem is várom el, de azért jól esik, hogy ilyen módon is kifejezik sokan, hogy kedvelnek. Plusz a maradandó tárgyak örök emlékek maradnak egy-egy gyerektől vagy osztálytól.)

2018. júl. 15. 15:02
 32/34 anonim ***** válasza:

Na...

Nem mondom, hogy orvosként nem szoktam néha valamit kapni (leginkább csokoládét, a pénzt nem szokásom elfogadni). De természetesen nem mindig, nem minden betegtől és véletlenül sem minden alkalommal.

Viszont adok borravalót az összes pincérnek, ételfutárnak, a kozmetikusnak, a fodrásznak... a tanároknak minden év végén vettünk vmi nagyobb ajándékot, a kisebb ünnepekre kisebbet...elhiheted, sokkal többet költöttem ilyenekre, mint amennyit kaptam.

De egyébként marhára nem várom el, nem kell nekem semmi plusz, csak viselkedjen normálisan és ne vegye alapnak, hogy amikor őfelsége előzetes bejelentés, egyeztetés nélkül megjelenik, akkor az összes munkát eldobjam és rohanjak hozzá. Meg lehetőleg ne hívogasson szombat reggel 8 órakor...

(éppen mai sztori)

2018. júl. 15. 15:36
 33/34 A kérdező kommentje:
Azzal nincs is gond ha valaki elfogad egy tábla csokit,desszeret,kávét,stb.Inkább azzal van a gond,ha ezt elvárják és külön bánásmódban részesítik aki adta.Vagy ha folyamatosan elvárják és az alapján adnak időpontot mennyit nyújt az illető.
2018. júl. 15. 15:41
 34/34 anonim ***** válasza:

33 nak válaszolom

Ha ilyen ideges természetű vagy, nem kell orvosnak lenned. A helyesírásra figyelj, több helyen hiba van.

2023. júl. 20. 16:01
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!