Az orvosok miért válaszolnak néha ingerülten ha valamit kérdeznek tőlük? Túlterheltek vagy egyszerűen legtöbbjük természetében benne van a felsőbbrendűség és arrogancia? Mit mond erről az orvosi etika?
Igen, túlterheltek, de ha én beszélnék így a vevővel, mert "ember vagyok", ahogy sok orvos a pácienssel, másnap már nem kéne bemennem dolgozni.
Ennyit erről.
Az nekem is megfordult a fejemben,hogy leginkább az egészségügyben jut kifejeződésre az ilyen beszéd és majdnem ott tudnak a legszarkasztikusabban visszaválaszolni.Ez tény és való.Egy éttermeben se jött pl.olyan válasz,ha rendeltél valamit az étlapról,hogy az illető fogást a szakács nem tudja elkészíteni.
Egy eset ami a környékünkön történt.Egy ismerős elment a hematológushoz a kórházban és a doktornő akihez járt épp szabadságon volt vagy átment privát rendelőbe dolgozni számára se volt világos a helyzet.Időpontot kért a másik hematológushoz.Felvázolta mi a helyzet,hogy az eredményeket kellene megnézni,hogy nem romlott-e ahelyzet és folytathatja-e a terápiát vagy szükség van módosításra.Erre az illető doktornő szemtelenül annyit mondott az orvosa az x.y rendelőben van,menjen el hozzá örülni fog neki.A nő mégegyszer csak annyit kérdezett rendben vannak-e az eredmények, a terápia,amire a doktornő kikelt magából és arra nem tellett az idejéből,hogy megnézze az eredményeket, de litániát lesorolni azt tudott.A végén meg hozzátette menjen el a doktornőhöz az x.y rendelőben meg minden páciensnek priváthoz kellene járnia.Erről akkoriban újság cikk is megjelent.Nevek nélkül,amit sokan felróttak,hogy ha ilyen eset megtörténik akkor emlithetnének neveket is,mert az ilyen orvos nem érdemli meg,hogy védjék a személyiségi jogait.
Az is tény és való,hogy a nővéreknél a pultnál bent állnak a kávék, csokoládék meg ki tudja még mi mindent kapnak ők meg az orvosok is.De pl.a bolti eladónak valószínűleg senki nem visz egy desszertet a kedves kiszolgálásért.Vagy a borravaló is amit a pincérek kapnak elenyésző amellett amit az egészségügyi dolgozók kapnak.Tisztelet a kivételeknek,mert vannak akik ezt nem várják el,nem ezért végzik a hivatásukat.De sajnos az előbbi esetre van szép számban példa.
Vagy a tanügyben sem visznek a szülők a tanárnak kávét, csokit,plusz pénzt azért mert tanár épp jó fej,jól ad elő, emberségesen bánik a tanítványokkal és kedveli a gyerekük.Ez csak az egészségügyben divat és elvárás egyesek részéről.
Falu helyen meg szeretik lekkenni az orvosokat disznóval,kacsával,libával,pulykával,tojással...Pl.egy ismerősnőm mesélte,hogy a néhai gyermekorvos doktornő eljárt hozzájuk reggelire vagy ebédre, meg ilyenkor mindig meg is pakolták ezzel-azzal.
Kedves utolsó, tegeződéssel meg tudod adni a tiszteletet, például "legyél szíves segíteni doktor úr". De nem tudod orvosként megtartani a távolságot, ami szükséges. Nem akarunk belemélyedni a beteg életébe és problémáiba.
Én csak azokkal a betegekkel vagyok hajlandó tegeződni, akik mentálisan olyan szinten vannak, hogy nem lehet őket magázni (Nagyon félnének).
Nekem az orvosom ,,ajánotta" a tegeződést
7 éve a páciense vagyok. Pontosabban, utalt rá. Valahogy nem megy, annak ellenére, hogy a magánszámát is odaadta. Tehát, bármikor hívhatom, mint mondta. Maradtunk a magázódásnál. N.
"26-os olyan is van,hogy annyira félnek, hogy nem lehet velük mihez kezdeni? És a tegezés ezen segít?"
Mentálisan sérült betegekről van szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!