Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Az orvosok miért válaszolnak...

Az orvosok miért válaszolnak néha ingerülten ha valamit kérdeznek tőlük? Túlterheltek vagy egyszerűen legtöbbjük természetében benne van a felsőbbrendűség és arrogancia? Mit mond erről az orvosi etika?

Figyelt kérdés
Pl.Múltkor a terápia mellé azt ajánlotta palackozott vizet igyak aminek meghatározott összetétele van.Megkérdeztem csak azt igyam vagy mást csapi vizet is ihatok.Erre kioktató hangnemben mondta,hogy természetesen ha elmegyek valahova nem kell cipelni azt a vizet magammal,de otthon igen azt igyam ameddig kezelés alatt állok naponta 1,5l ahhoz kiegészítésként mennek a gyógyteák.Vagy kérdeztem egy gyógyszer mellékhatásáról,amire azt mondta honnan tudja ő nem használta,stb.Sokszor nem is az a gond,amit mondanak,hanem a hangsúly.Ezzel jól eltudják rontani a páciens kedvét vagy megtörni a bizalmát.Bár gondolom előttem már egy- két idős ember felhúzta.

2018. júl. 13. 20:34
1 2 3 4
 21/34 A kérdező kommentje:
Igen,úgy tudom én is,hogy magázódni kell meg hivatalosan kell megszólítani az orvost nem a keresztnevén.Egyezek vele,hogy saját magát szívatja meg az orvos ha elkezd tegeződni,utána majd a nyakára másznak a páciensek meg azt gondolják,hogy jól összehaverkodtak.Személy szerint nekem zavarba ejtő ha olyan valaki kezel akit ismerek régebbről(vannak orvos korosztályombeli ismerőseim és hozzájuk nem jártam soha)vagy az is ha olyan valaki aki átmegy tegezésbe.Félek ez kihat a kezelésre-nem olyan értelemben,hogy nem tud ellátni,mert abban nem kételkedem, de ha már tegeződünk az valamennyivel több mint orvos-beteg kapcsolat még akkor is ha nem járunk össze kávézni.Ha meg valakivel valami miatt úgy alakul,hogy tegeződünk akkor legalább közös megállapodás alapján történjen ne úgy,hogy belépek a rendelőbe x. alkalommal és a doktornő sziával üdvözöl vagy akezelések kellős közepén átvált tegezésbe.Általában a fiatal doktornőkkel van ilyen tapasztalatom,hogy tegező viszony alakul ki,és nem én vagyok az elindítója.
2018. júl. 14. 14:47
 22/34 anonim ***** válasza:
72%

Igen, túlterheltek, de ha én beszélnék így a vevővel, mert "ember vagyok", ahogy sok orvos a pácienssel, másnap már nem kéne bemennem dolgozni.

Ennyit erről.

2018. júl. 14. 16:08
 23/34 A kérdező kommentje:

Az nekem is megfordult a fejemben,hogy leginkább az egészségügyben jut kifejeződésre az ilyen beszéd és majdnem ott tudnak a legszarkasztikusabban visszaválaszolni.Ez tény és való.Egy éttermeben se jött pl.olyan válasz,ha rendeltél valamit az étlapról,hogy az illető fogást a szakács nem tudja elkészíteni.

Egy eset ami a környékünkön történt.Egy ismerős elment a hematológushoz a kórházban és a doktornő akihez járt épp szabadságon volt vagy átment privát rendelőbe dolgozni számára se volt világos a helyzet.Időpontot kért a másik hematológushoz.Felvázolta mi a helyzet,hogy az eredményeket kellene megnézni,hogy nem romlott-e ahelyzet és folytathatja-e a terápiát vagy szükség van módosításra.Erre az illető doktornő szemtelenül annyit mondott az orvosa az x.y rendelőben van,menjen el hozzá örülni fog neki.A nő mégegyszer csak annyit kérdezett rendben vannak-e az eredmények, a terápia,amire a doktornő kikelt magából és arra nem tellett az idejéből,hogy megnézze az eredményeket, de litániát lesorolni azt tudott.A végén meg hozzátette menjen el a doktornőhöz az x.y rendelőben meg minden páciensnek priváthoz kellene járnia.Erről akkoriban újság cikk is megjelent.Nevek nélkül,amit sokan felróttak,hogy ha ilyen eset megtörténik akkor emlithetnének neveket is,mert az ilyen orvos nem érdemli meg,hogy védjék a személyiségi jogait.

Az is tény és való,hogy a nővéreknél a pultnál bent állnak a kávék, csokoládék meg ki tudja még mi mindent kapnak ők meg az orvosok is.De pl.a bolti eladónak valószínűleg senki nem visz egy desszertet a kedves kiszolgálásért.Vagy a borravaló is amit a pincérek kapnak elenyésző amellett amit az egészségügyi dolgozók kapnak.Tisztelet a kivételeknek,mert vannak akik ezt nem várják el,nem ezért végzik a hivatásukat.De sajnos az előbbi esetre van szép számban példa.

2018. júl. 14. 16:24
 24/34 A kérdező kommentje:

Vagy a tanügyben sem visznek a szülők a tanárnak kávét, csokit,plusz pénzt azért mert tanár épp jó fej,jól ad elő, emberségesen bánik a tanítványokkal és kedveli a gyerekük.Ez csak az egészségügyben divat és elvárás egyesek részéről.

Falu helyen meg szeretik lekkenni az orvosokat disznóval,kacsával,libával,pulykával,tojással...Pl.egy ismerősnőm mesélte,hogy a néhai gyermekorvos doktornő eljárt hozzájuk reggelire vagy ebédre, meg ilyenkor mindig meg is pakolták ezzel-azzal.

2018. júl. 14. 16:35
 25/34 anonim ***** válasza:
0%
A tegeződés magázódáshoz annyit írnék, hogy szvsz. teljesen felesleges macera. Angol, német és egyéb országokba nincs magázódás. Itt is hülyeség. Feleslegesen -bonyolítja a kommunikációt. És tegeződéssel is meglehet adni a megfelelő tisztelet. Én ha tehetem mindenkivel tegeződöm. A fiatalok már nem igazán magázódnak egymással már 30-35 alatt. Ez csak az idősebb generációra fokozott inkább. De előbb utóbb elfog tűnni a magázódás.
2018. júl. 14. 17:03
 26/34 anonim ***** válasza:
100%

Kedves utolsó, tegeződéssel meg tudod adni a tiszteletet, például "legyél szíves segíteni doktor úr". De nem tudod orvosként megtartani a távolságot, ami szükséges. Nem akarunk belemélyedni a beteg életébe és problémáiba.

Én csak azokkal a betegekkel vagyok hajlandó tegeződni, akik mentálisan olyan szinten vannak, hogy nem lehet őket magázni (Nagyon félnének).

2018. júl. 14. 22:57
 27/34 A kérdező kommentje:
26-os olyan is van,hogy annyira félnek, hogy nem lehet velük mihez kezdeni? És a tegezés ezen segít?
2018. júl. 14. 23:53
 28/34 anonim ***** válasza:

Nekem az orvosom ,,ajánotta" a tegeződést

7 éve a páciense vagyok. Pontosabban, utalt rá. Valahogy nem megy, annak ellenére, hogy a magánszámát is odaadta. Tehát, bármikor hívhatom, mint mondta. Maradtunk a magázódásnál. N.

2018. júl. 15. 00:32
 29/34 anonim ***** válasza:
0%
Pontosan leírtad mi a gond. Nem akartok belemélyedni. Egy darab húsként tekintetek a páciensre. Amikor én kezeléseken vagy műtéten voltam sokkal kellemesebb volt ha bizalmi kapcsolat volt az orvossal. Na ezek a jó orvosok. És nem a beképzeltek. Magázódás nélkül is meglehet adni a tisztelet. Amúgy meg nem minden orvos érdemli meg.
2018. júl. 15. 07:57
 30/34 anonim ***** válasza:
100%

"26-os olyan is van,hogy annyira félnek, hogy nem lehet velük mihez kezdeni? És a tegezés ezen segít?"

Mentálisan sérült betegekről van szó.

2018. júl. 15. 09:44
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!