Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Az orvosok miért válaszolnak...

Az orvosok miért válaszolnak néha ingerülten ha valamit kérdeznek tőlük? Túlterheltek vagy egyszerűen legtöbbjük természetében benne van a felsőbbrendűség és arrogancia? Mit mond erről az orvosi etika?

Figyelt kérdés
Pl.Múltkor a terápia mellé azt ajánlotta palackozott vizet igyak aminek meghatározott összetétele van.Megkérdeztem csak azt igyam vagy mást csapi vizet is ihatok.Erre kioktató hangnemben mondta,hogy természetesen ha elmegyek valahova nem kell cipelni azt a vizet magammal,de otthon igen azt igyam ameddig kezelés alatt állok naponta 1,5l ahhoz kiegészítésként mennek a gyógyteák.Vagy kérdeztem egy gyógyszer mellékhatásáról,amire azt mondta honnan tudja ő nem használta,stb.Sokszor nem is az a gond,amit mondanak,hanem a hangsúly.Ezzel jól eltudják rontani a páciens kedvét vagy megtörni a bizalmát.Bár gondolom előttem már egy- két idős ember felhúzta.

2018. júl. 13. 20:34
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
100%

Nem szegtem meg semmit. Akkor szegtem volna meg, ha azt írtam volna hogy Kiss József volt a betegem. És erről nem is fogok vitát nyitni, egy totál laikussal.

De meg kell állapítanom, hogy te nagy eséllyel szimplá rosszindulatú vagy. Egyébként az embernek arra van ideje amire akarja. Erre rá kellene jönnie mindenkinek. Én megoldottam, hogy legyen elég szabadidőm.

De kíváncsi lennék, hogy neked mi is a bajod az orvosokkal.

2018. júl. 13. 23:37
 12/34 anonim ***** válasza:
31%
Szerintem köze nincs az egészségügyhöz a Nagy Felvilágosítónak...
2018. júl. 13. 23:42
 13/34 anonim ***** válasza:
31%
:DD azt hiszed csak név szerint vonatkozik a titoktartás? Azt sem árulhatod el senkinek ha mondjuk egy kergemarha kóros fekszik az osztályon:D pedig nem mondtál nevet.
2018. júl. 13. 23:44
 14/34 anonim ***** válasza:
34%
Majd a rezidens képzés után rájössz h nem lesz időd :D.
2018. júl. 13. 23:45
 15/34 anonim ***** válasza:
100%
Mondjuk attól függ mire szakosodok, nem gondolod? Biztos nem lesz könnyű, de ha a szüleimnek volt ideje rám, én is igyekszem majd.
2018. júl. 13. 23:48
 16/34 anonim ***** válasza:
100%

Azt valóban nem mondhatom meg, hogy XY osztályon fekszik prionbeteg. Az kb. olyan szintű hír, amiről az adott kórházigazgató fog nyilatkozni a sajtónak. Ennyire vagy képbe az EÜ-vel...

Ezeknek a történeteknek amiket megosztottam semmi ilyen jelentősége nem volt, igazából ezek mindennapos esetek egy-egy kórházban, minden orvosnak van ezer ilyen története.

2018. júl. 13. 23:52
 17/34 A kérdező kommentje:

1-es hozzászóló nem utálom az időseket,de sajnos gyakran kihoznak másokat a sodrukból.

3,4-es hozzászóló érthető ha túlvannak feszítve sz orvosok.A doktornő akihez járok egyébként nagyon alapos,általában higgadt,kimért.Kicsit rosszul érintett egy-két megjegyzése,tudom nem ellenem a személyem ellen irányult.De épp aznap nekem se esett jól.Utána láttam változtatott a hangnemen. Meg gondolom előttem is már feltettek neki jó néhány kérdést és azért volt a hirtelen reakció.Amúgy megfelelő magyarazatot kapok tőle mindenre, jól diagnosztizál, jó terápiákat is ir fel.Alapjában véve kedves is.Aznap szünetről is sietve jött vissza, a kávét már a rendelőben itta meg.A nővérek meg a szünet időbe is osztottak be pácienseket,így mikor visszaért a doktornő már hárman vártunk rá és már a negyedik páciens is megérkezett a beosztás alapján.Az több mint félóra csúszás volt neki meg nem is elég minden páciensre a 10perc, meg folyamatosan bevoltak osztva a betegek későbbre is.Raadasul szabadság idő is van,így kevesebb orvos is dolgozik.Koszonom, hogy leírtad a másik oldalról való meglátást.

2018. júl. 14. 00:24
 18/34 anonim ***** válasza:
80%

Nem értem...Miért ne lehetne itt orvos? Attól, hogy az ember orvosként dolgozik, még nem minden nap 24 órát tölt a kórházban, neki is van néha szabadideje. A gyakori pedig ugyanúgy időtöltés, mintha televíziót nézne vagy a számítógépen játszana. Semmivel sem különb.

Én is rezidens vagyok, de attól még elég sokat járok ide. Nyilván nem ügyeletben, hanem munkaidő után meg hétvégén, mikor épp nem vagyok ügyeletes.

És az emberek tényleg marha fárasztóak tudnak lenni. És persze, az ember igyekszik türelmes és empatikus lenni, de azért van, hogy elszakad a cérna.

A dolog ott kezdődik, hogy kapásból egy rakás beteg simán letegez. Szerintem azért annyira meg lehetne tisztelni a másikat, aki az illető számára egyébként idegen, hogy nem tegezi le. Mondjuk ezen max. magamban szoktam felháborodni, de simán van olyan kollégám, aki kikéri magának.

Plusz az emberek képtelenek megérteni, hogy van náluk fontosabb dolga is az embernek. Elhiszem, hogy mindenkinek a saját baja a legnagyobb, de bizony el kellene fogadni, hogy az enyhe, nem akut problémák tudnak várni, a súlyosak meg nem, így akár tetszik, akár nem, a sürgősebb esetet fogjuk hamarabb ellátni.

Az is érdekes egyébként, hogy a kérdező leírja, hogy egyébként elégedett az orvosával, mert rendes, alapos, és ilyen is csak kétszer fordult elő, hogy kicsit nem úgy válaszolt, ahogy várra volna, ennek ellenére már KÉT kérdést is kiírt a háziorvosáról és ezen háborog.

Akkor miért nem ír ki kérdést, mikor a háziorvos rendes meg alapos? Emberek vagyunk bakker. Nyilván mindenkinek van rossz napja, ez alól az eü. dolgozók sem kivételek. És nem hiszem el, hogy másnál még soha a büdös életben nem fordult elő olyan, hogy valamire nem tökéletesen illedelmesen és empatikusan reagáltak. Mert ezt nem hiszem el.

2018. júl. 14. 12:17
 19/34 A kérdező kommentje:
Valahogy kiadhatom magamból vagy nem? :-)Értékelem ahasznos hozzászólásokat amásik oldalról is. Egyébként a tegezés-magázás viszonyról nekem is vannak tapasztalataim.Engem általában a fiatal orvosok,fogorvosok, egészségügyi alkalmazottak szoktak letegezni.De az anyám korosztályabeli doktornőkkel is ez a tapasztalatom.Fordított esetben is zavaró tud ez lenni.Főleg akkor ha erről szavak szintjén nem esett szó,nem történt meg a felajánlás.Pl. a fogorvosnőm az egyik kezelés közben simán annyit mondott a tömés készítésekor, harapj,zárd össze a szád és utána tegező hangnemben folytatta.Azóta tegeződünk.A héten már a labiban is letegezetek.Vagy simán lekislányoztak(30 felett vagyok!)
2018. júl. 14. 14:19
 20/34 anonim ***** válasza:
100%

Mindenhol vannak bunkók kedves kérdező, eü-ben is.

Az alapszabály viszont az, hogy magázódunk. Az orvos egyébként általában saját magát szivatja meg, ha tegeződni kezd.

2018. júl. 14. 14:31
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!