Epekő műtétem lesz. Leírná valaki a műtét menetét és a lentebbi kérdéseimre tudna válaszolni? Leginkább olyanok írjanak akiknek a közelmúltban volt műtétje, csak hogy tudjam mit, hogy csinálnak most.
A műtét előtt vannak vizsgálatok(vérvétel,hasi ultrahang, általános állapot felmérés. A műtét előtti be kell feküdj a kórházba.előkészítenek a műtétre. (premedikálnak azaz, gyógyszereket adnak, hányáscsillapítót, egy kis nyugtatót ha kell. Diétáztatnak. A műtét előtt 8 órával már nem ehetsz. Inni ihatsz a műtét előtt 2 órával. A műtétkor a bugyi maradhat minden más megy. Megfázhatsz a műtőben de általában a betegek jól bírják a hideget az altatás miatt. Ne aggódj a műtőben be leszel takarva kivéve az a részed nem ahol a műtétet végzik. Ha kicsik az epeköveid, akkor egy úgynevezett laparoszkópos eljárással műtenek ami azt jelenti, hogy nem vágnak fel, csak egy kis vágáson vezetik be azokat a műszereket amivel eltudják távolítani a köveket.
A műtét utáni trombózis veszélyt heparin injekciózással oldják vagyis oldod meg otthon. Ne aggódj a műtét miatt sajnos (vagy nem sajnos) ez a fajta műtét rutin műtétnek számít.
Teljesen meztelen leszel, a műtőben nem fázhatsz meg (a betegséget amúgyis vírus,baci okozza, nem a hideg, a műtőben nem nagyon vannak) Ha az aneszteziológus megvizsgált, bele kellett hogy nézzen a szádba. Ha nem mondott semmit a manduládra akkor nem akadály (ha még nem voltál anesztes vizsgálaton, akkor már tudod. De egyébkent majd rákérdezhetsz)
Nekem egy hónapja volt ilyen műtétem egyébként, műtét napján betekerték a vádlimat fáslival végig, meg kaptam véralvadásgátló szurit (Clexan) a kórházban 4x és itthon magamnak kellett szurni még 10x.
Nem hiszem, hogy hánynál a műtét után, előző nap már nem ehetsz semmit csak éjfélig ihatsz. Bár van aki epét hányhat, de ez nem gyakori.
kérdező: azt hogy mennyi idővel előtte kell befeküdni, az változó. Attól függ milyen esetleges krónikus megbetegedéseid vannak. Ezt majd az orvos mondja meg.
7.-- nem kizáró ok a laparoscópiás műtét nagyobb kőnél sem, de ha több nagy kő van azt csak feltárással tudják megoldani
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!