Szerintetek mi lesz az orvosok jövője Magyarországon kb 10-20 éven belül?
Azt tanácsolom, nagyon hamar felejtsd el ezt a laikus-szakmber dolgot. A beteget partnerként kell kezelni, ember áll emberrel szemben: és nem a szakember "bőrére megy", hanem a "laikuséra". Paradox helyzet, és ellent mond a "nagy fehérköpenyes isten" hozzáállásnak, de ha nem életmentő beavatkozásról van szó, akkor a szakember JAVASOL valamit, aminek a beteg számára érthetően meg kell tárgyalnia az indokait, a várható előnyeit és a kockázatait, és a beteg (bár kétségkívül laikus), dönt a SAJÁT életéről. Szerintem ha egy szakember levezet egy logikus gondolatmenetet, hogy mire miért van szükség, az emberek többsége elfogadja (persze mindig lesz olyan, aki nem, de ez ellen nem lehet mit tenni). Azt természetesen inkorrektnek tartom a beteg részéről, hogy ha nem fogadja meg az orvos tanácsát, és rosszul sül el valami, akkor utólag "lamentál", esetleg perel. De sajnos túl sokszor voltam már olyan helyzetben, hogy az orvos annyira rossz benyomást keltett emberi hozzáállás alapján (egy "laikus" ugye ezt tudja megítélni, a szaktudást nem), hogy egyszerűen nem bíztam benne, bizony "nem"-et mondtam neki és elmentem máshoz.
Ami egy második, "megfelelő" szakvéleményt illet, ez sajnos csak illúzió: holló hollónak nem vájja ki..., vagy legalábbis csak a legvégső esetben.
Bizalmat kell ébreszteni a betegben, na, ez a lényeg!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!