Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Szerintetek mi lesz az orvosok...

Szerintetek mi lesz az orvosok jövője Magyarországon kb 10-20 éven belül?

Figyelt kérdés
NEM financiális szempontból értem. Ezt már a legelején szeretném leszögezni. Orvostanhallgató vagyok, és tudom, hogy sok olyan cikk jelenik meg, hogy orvosok hibát követnek el. Amennyiben nem tett meg mindent legjobb tudása szerint az orvos, én is úgy gondolom, hogy büntessék meg. Viszont, ami mostanában megy a médiában, azt már túlzásnak tartom. Semmi pozitív cikk, csak a rosszat írjak meg, és inkább elővesznek egy 5 éves műhibás cikket, csak legyen valami orvos fikázó írás. Illetve egyre több olyan cikket olvasok, hogy a beteg nem is kérte ki másik szakorvos véleményét pl. a császármetszéses nő mostanában, hanem ő laikusként úgy döntött önhatalmúlag, hogy az ő orvosa hibázott (megjegyzem a szülészet nem egyenlő a plasztikai sebészettel), és rohant a Blikk-Bors-Aktív-Fókusz tengelyhez. Vagy itt volt ez az ember, aki "megműtötte" saját magát. Arról pl miért nem beszél senki, hogy mekkora szerencséje volt? Hogy 0 anatómiai tudással lazán átszúrhatta volna az artériát, vénát, "jobb" esetben még egy ideget és átvághatott volna és lebénul?! Minden cikkből az jön le, hogy nyugodtan "műtse" magát otthon az ember, nem kell ahhoz szaktudás, ugyan már.... Lehet, hogy ezzel egyedül vagyok, de engem orvostanhallgatóként nem a bérek borzasztanak el (a hálapénz én is elítélem), hanem ez a hozzáállás. Komolyan ez lesz? Ha nem is hibázok semmit, de a betegnek valami nem tetszik, akkor ő laikusként rohan a TV-adókhoz meg már perel is, akár alaptalanul is, mert ő máshogy gondolja -szaktudás és szakvélemény nélkül, de ez már ugye kit érdekel-? Szerintetek mi lesz 10-20 év múlva? Hova fog ez vezetni? TUDOM, hogy sok orvos hibázik, és megfelelő szakvélemény után számon is kell kérni őket!! De pont ez a lényeg, hogy nem kéne ennyire lenézni egy tudományágat, szakterületet hogy majd a laikus eldönti, hibázott-e a szakember. Egy független szakember talán többet ért az orvosi részéhez.

2015. júl. 31. 09:51
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
0%
Azért van ez, mert borzalmas az egészségügy az országban. Az ápolók, az orvosok már alig várják az előre utalt hálapénzt addig csak lesnek mint a moziban, és a kedves beteget több hónapos várólistára teszik vagy hanyag munkát végeznek.
2015. júl. 31. 09:58
 2/11 anonim ***** válasza:
0%
2015. júl. 31. 10:04
 3/11 A kérdező kommentje:
Most ez mi ez a kép? Belinkeltél egy afrikai orvosi vizsgálatos képet. És? Honnan tudod, milyen anyagi háttér van ott, milyen eszközökkel tudnak gyógyítani?! Csinálják, ahogy tudják! Egy afrikai vizsgálatot nem a nyugati magánklinikákhoz kéne mérni, mert nem egy súlycsoport a kettő. Afrikában kb csoda, hogy van egyáltalán orvos, nemhogy eszközök. Az első pedig teljesen félreértett. A hálapénz -amit amúgy én is elítélek, ha hálás a beteg, adjon valami háztájit vagy jelképes dolgot az orvosnak, de ne pénzt- teljesen külön dolog. Itt most arról beszéltem, hogy néhány orvos hibája miatt az emberek már a profi orvosokban sem bíznak. Holott arányaiban rengeteg orvos dolgozik vér profin, csak róluk nem cikkeznek. Minden kórházban vannak jó orvosok, csak annak nincs hírértéke. A hibánál meg pont erről beszélek! Lehet, hogy nem is hibázott egy orvos, csak a beteg szakvélemény kikérése nélkül úgy gondolja... Ha az orvos mindent megtett, betartotta az etikettet, aszerint járt el, lelkiismeretesen gyógyított legjobb tudása szerint, és mégis meghal a beteg, akkor nem hibázott. Azzal van gond, mikor nem tesz meg mindent, de ez megint más tészta.
2015. júl. 31. 10:09
 4/11 A kérdező kommentje:
Anonim oldal, szóval felesleges lenne felvágni vagy ilyesmi, nem nagyképűségből írom, amit most írok. Szeretnék embereket gyógyítani, ezért választottam az orvosi egyetemet. Nem tervezem, hogy valaha is fogok hálapénzt elfogadni, se előre, se utólag. A pénz annyira érdekel, hogy viszonylag normálisan éljek, nem luxuskörülmények között, csak viszonylag jól, tehát a boltban ne kelljen kiszámolni, hogy jut-e pénz még 5 dkg szalámira. Ennek ellenére attól kell rettegnem, hogy az egyetem, szakvizsga...stb után, mikor több éves, évtizedes tanulás után végre orvosként dolgozhatok, gyógyíthatok, beperelnek-e alaptalanul, megbíznak-e a tudásomban. A következő mi lesz? Örüljön az ember, ha nem köpik le?
2015. júl. 31. 10:14
 5/11 anonim ***** válasza:
52%

Az a baj, hogy az orvosok többségével elszállt a ló. Kijönnek az egyetemről, és már rögtön élet-halál urának képzelik magukat, a legtöbbjük lenéz minden más egészségügyi dolgozót (még azt is akinek 3 db gazdasági diplomája van), a betegekkel meg elképesztő módon bánnak, kihasználják hogy rájuk vannak utalva. A fizetésük mellé általában hatalmas a hálapénz, de mégis a jövedelmük miatt sírnak. Ezek után lehet csodálkozni az orvos-ellenességen?

(mindezt nem kívülállóként írtam...)

2015. júl. 31. 10:20
 6/11 anonim ***** válasza:

"Nem tervezem, hogy valaha is fogok hálapénzt elfogadni, se előre, se utólag. A pénz annyira érdekel, hogy viszonylag normálisan éljek, nem luxuskörülmények között, csak viszonylag jól, tehát a boltban ne kelljen kiszámolni, hogy jut-e pénz még 5 dkg szalámira."

Majd amikor ki kell fizetni a villanyszámlát vagy a gyereked fogszabályzóját akkor simán elfogadod a borítékot,persze ha dúsgazdag apuci pici lánya vagy,esetleg egy gazdag pasid támogat az más tészta.

2015. júl. 31. 10:24
 7/11 anonim ***** válasza:
Én már rengeteg orvosnál jártam (külföldön is), meg kell mondjam, hogy egyszer sem jöttem el úgy orvostól, hogy igen, úgy éreztem mindent megtett értem. Egyszer sem. Én mindig kifogom az ilyeneket. :( Egyébként én is orvos szerettem volna lenni, de a sors nem így tervezte :) Ha orvos lettem volna, engem jobban foglalkoztatott volna az, hogy jobb legyek, mint akiknél én jártam. Az is igaz, hogy belefásulnak az emberek ebbe a munkába, de így nagyon sok ember marad betegen. Na a másik, csak a tüneteket kezelik, de az, hogy az miért van? Na azt aztán magasról le... Pedig mennyire megbecsülném, ha találnék egy lelkiismeretes orvost... Te milyen szakon szeretnél állást foglalni? :D
2015. júl. 31. 11:11
 8/11 Yolo2 ***** válasza:
Ilyen a bulvár szakma, a pozitív történetekbe sokkal több energiát kéne fordítaniuk, hogy annyira felkapottak legyenek mint 1-1 "botrányos" negatív sztori. Szerintem az internetes "orvoslás", meg a Fb-on a hiszékenyebb emberek között pestisszerűen terjedő kuruzslás, "alternatív" gyógymódok, orvos és tudományellenesség sokkal nagyobb problémát jelenthet majd. Beteg ember mindig lesz, így orvosokra szükség lesz, de nem csodálnám, ha az átlag orvosnak sokkal többet kell majd szívnia az "alternatív" nagymamák és "ezo-anyukák" miatt munkája során.
2015. júl. 31. 11:46
 9/11 anonim ***** válasza:
Az állami egészségügyet továbbra is csődközeli helyzetben tartják, és a jobb orvosok továbbra is külföldre fognak menni. Az orvoshiány annak ellenére állandósul, hogy az orvosi szak népszerűsége tovább nő.
2015. júl. 31. 12:48
 10/11 anonim ***** válasza:

Az egyik közeli hozzátartozóm épp intubálva fekszik egy őrzőben, szóval épp fel vagyok dúlva.

Rengeteg mondanivalóm lenne, de csak röviden (amennyire lehet):

arra kérlek, hogy a betegekkel legyél mindig: szakmailag ALAPOS, valamint EMBERSÉGES és ŐSZINTE. Ha ezt a hármat teljesíted, akkor nem fogok rád haragudni akkor sem, ha félrediagnosztizálsz vagy esetleg műhibát ejtesz, mert az orvos is ember, tényleg nehéz körülmények között kell dolgoznotok, és valóban csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. (De ha hibázol, ismerd el és legalább eressz meg egy "sajnálom"-ot.) Meggyőződésem, hogy pusztán az emberi hozzáállással jelentősen lehetne emelni az egészségügyi ellátás színvonalát, a betegek biztonságérzetét.

Aki viszont a beteg vagy a hozzátartozója szemébe hazudik, megalázza a gyengét és kiszolgáltatottat vagy láthatólag hanyag és nemtörődöm, és sárral tiporja a betegjogokat (korrekt tájékoztatáshoz való jog és önrendelkezési jog) az ne csodálkozzon, és ne kérje számon a bizalmatlanságot (hogy ne mondjam: riadalmat).

Szóval legyél EMBER, ne csak orvos, és akkor nem kell félned:S, te leszel a pozitív példa, akiről hálával teli posztot írnak.

2015. júl. 31. 15:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!