Ez mindenhol így megy?
Nálunk hasonló. Sebészetre egyesével hívnak be mindenkit. Szívultrahangon volt úgy, hogy mikor valakit vizsgált az orvos, addig mi pár méterre vetkőztünk, de kinn. Nem láttuk mi zajlik benn,mert volt ajtó, igaz, résnyire nyitva volt. Itt a nőket és férfiakat külön hívják be. Tehát behívtak 20 nőt, addig a férfiak kívül várták, hogy végezzenek a nők. Ezért nem zavart, meg hát idős nénikéket nem hiszem, hogy érdekli a cicim. :D
Nemrég gyógytornára jártam és függönyök mögött kezeltek betegeket. Csak engem látott mindenki, aki jött és ment, hogy hogy csinálom a gyakorlatokat az ágyon. Az se zavart, csak kicsit kellemetlen volt. Mikor rám szóltak, hogy jobban emelgessek, akkor néha nevették a nénikék a függöny mögött. Így nem volt vészes, kuncogtam én is.
Nem hiszem,hogy aki orvoshoz megy, azt a te problémád érdekelné. Ha kényes dologról lenne szó,úgyis úgy mondaná neked az orvos, hogy más ne hallja. De nem hiszem, hogy kiküldené a többieket. Ők is azon vannak, hogy haladjon a sor, ha ezt kérnéd inkább olyasmit gondolna, hogy "jajj haladjunk már".
Én vagyok az utolsó.
Ha nagyon zavar, hogy más is hallja, és van rá lehetőséged (bár nem tudom milyen vizsgálatról van szó pontosan), de el tudsz menni magánrendelésre is. Na ott tuti nem lenne ilyen probléma.
De nem hiszem, hogy kiküldené a többieket. Ők is azon vannak, hogy haladjon a sor, ha ezt kérnéd inkább olyasmit gondolna, hogy "jajj haladjunk már".
Igen persze mindenki azon van . De mivel kisvárosban lakok(sok az ismerős "mindenki ismer mindenkit" jelleg) így nem lenne jó ha visszahallanám , "hogy jajj XY-nak ez a baja" . Ha kínos témáról lenne szó annyira halkan úgy se tudná mondani ,hogy más ne hallja max. csak akkor ha a fülembe suttogna.
Találtam egy betegjogot.(hamarabb is megnézhettem vna ) Ez választ ad a kérdésemre. Azért köszönöm , hogy válaszoltatok. :)
Az orvosi titoktartáshoz való jog
25. § (1) A beteg jogosult arra, hogy az egészségügyi ellátásában részt vevő személyek az ellátása során tudomásukra jutott egészségügyi és személyes adatait (a továbbiakban: orvosi titok) csak az arra jogosulttal közöljék, és azokat bizalmasan kezeljék.
(2) A betegnek joga van arról nyilatkozni, hogy betegségéről, annak várható kimeneteléről kiknek adható felvilágosítás, illetve kiket zár ki egészségügyi adatainak részleges vagy teljes megismeréséből.
(3) Az érintett beteg egészségügyi adatait annak hozzájárulása hiányában is közölni kell, amennyiben ezt
a) törvény elrendeli,
b) mások életének, testi épségének és egészségének védelme szükségessé teszi.
(4) Az érintett beteg hozzájárulása nélkül a beteg további ápolását, gondozását végző személlyel közölni lehet azokat az egészségügyi adatokat, amelyek ismeretének hiánya a beteg egészségi állapotának károsodásához vezethet.
(5) A betegnek joga van ahhoz, hogy vizsgálata és gyógykezelése során csak azok a személyek legyenek jelen, akiknek részvétele az ellátásban szükséges, illetve azok, akiknek jelenlétéhez a beteg hozzájárult, kivéve, ha törvény másként nem rendelkezik.
(6) A betegnek joga van ahhoz, hogy vizsgálatára és kezelésére olyan körülmények között kerüljön sor, hogy azt beleegyezése nélkül mások ne láthassák, illetve ne hallhassák, kivéve, ha a sürgős szükség és a veszélyeztető állapot esetén ez elkerülhetetlen.
(7) A betegnek joga van megnevezni azt a személyt, akit fekvőbeteg-gyógyintézetbe történő elhelyezéséről, egészségi állapotának alakulásáról értesíthetnek, illetve joga van bármely személyt ebből kizárni. A beteg által megnevezett személyt a fekvőbeteg-gyógyintézet köteles értesíteni a beteg elhelyezéséről és annak megváltoztatásáról, valamint egészségi állapotának jelentős mértékű változásáról.
Betegjogi képviselő adatai
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!