Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Ennyire nincs emberi méltóságh...

Ennyire nincs emberi méltósághoz való jog a kórházakban? Esetleg ötlet, milyen felettes szervhez lehet fordulni?

Figyelt kérdés

1, Belgyógyászaton, a kardiológiai megfigyelőben ott vannak kb 20-an, egymástól fél méterre az ágyak, meztelenül a paplan alatt, mert arra hivatkoznak, hogy sürgősségi beavatkozáskor zavar a ruha, és teljes nyugalomban mennek ágytálazni vagy akár ágyneműt áthúzni akkor is, ha van ott látogató, de ha nincs is, a másik 19 ember előtt miért kell így megalázni egy kiszolgáltatott embert?

De mesélhetnék ennél durvább tapasztalatokat is, hogy traumatológiára hoztak egy fiatal srácot, eszméletlen volt, és a legnagyobb természetességgel pakolgatták egyik ágyról a másikra az egész folyosó előtt, és semmi ruha nem volt rajta. Hát nem tudom, nekem borsózik a hátam, de még szerencse, hogy szegényke eszméletlen volt, különben elsüllyedt volna a szégyentől. Utána még ki-be tologatták, vitték RTG, CT-re, a lepedő amivel letakarták, hol takarta, hol nem, és ott a tömegben lavíroztak az ággyal. Emberek, ez agyrém! Hol van a méltósághoz való jog? Vagy ha kiszolgáltatott helyzetben van valaki, akkor mindent lehet vele?

2, földszinti vizsgálóban tárva nyitva az ablak, bent meg meztelenül fekszik a paciens az asztalon, igazából csak az nem látja, aki nem akarja. Volt, aki finoman szólt miatta, aztán lehordták, mint a pengős malacot, hogy nem bírják a meleget, és ennyi. Ez is egy normális dolog? Azt már el se akarom képzelni, hogy a beteg kéri ki magának, mert akkor van egy tippem, hogy fognak vele bánni.

(és erre a nyitott ablakos dologra sokan panaszkodtak pedig)

3, A fenti két eset után az már csak apróság, hogy a drága nővérke a legnagyobb természetességgel kérdezi ki a beteget a folyosón, mindenki előtt, de még a legcikibb bajáról is.

4, Szintén traumatológiai tapasztalatom, hogy a tömegre fogva, egyszerre 3 embert szólítanak a vetkőzőbe, és hiába hívják őket utána egyesével, a másik kettő szépen végig nézi az egészet, szintén tök mindegy, miről van szó.

5, Sportorvosnál eleve teljesen természetes, hogy a tömegre hivatkozva, 4-5-6-osával hívja be a fiatalokat, és hát tudok olyanról, aki csak emiatt nem tudott elmenni, mivel nem akart a szégyenlőssége miatt. Lassan már ott tartunk, hogy a nemeket se bontják ketté, aztán csoportosan fiúk-lányok mennek be, és ha valaki morog emiatt, megint lehet egy tippetek, mi lesz a vége.

Csak én vagyok ennyire érzékeny vagy más is nagyon megalázónak tartja ezt az "ellátást"?

Na de próbáljon csak valaki felszólalni ellene...

Mikor fog ez a mentalitás változni már nálunk?

Ti mit szóltok ehhez?

(mielőtt valaki azt írja,hogy van betegjogi képviselő ... nos igen van, persze, csak azt nem tartja senki szem előtt, hogy az a kórház érdekeit képviseli a beteg előtt, nem pedig fordítva, és legtöbbször a kórház alkalmazásában áll! így hogy várunk bármit? nyugodtan lehet neki panaszkodni, de leegyszerűsítve ő pont arra van kitalálva, hogy elsikálja az ilyen ügyeket)

2013. jún. 15. 08:46
1 2 3 4
 11/36 A kérdező kommentje:

az igen, katasztrófa. de olvasd csak nyugodtan, egy kis magyar realitás.

én pedig megtapasztaltam mindegyiket, tudod az államiban fél éven keresztül többen is kijelentették h nem lehet mit tenni vele, bár baromi rosszul voltam, na elmentem ugyan ahhoz, a magánkórházba, és ott meg közölte, h jézusom, azonnalos műtét, már így is késő.

aztán még hab a tortára, a műtét alatt végig poénkodtunk, nyaralási élményeket meséltünk egymásnak és még ő kért meg, h tegeződjünk, úgy ő is jobban érzi magát.

Na ... tehát sztem ehhez már nem kell mit hozzátennem sajnos :(

Ja és este még bejött külön is a szobámba, már bőven az idején túl, csak h megnézzen, és azt is ő kérte ki, h "ugyan, hagyjuk ezt a főorvosozást", na aztán onnantól kezdve csak simán keresztnevünkön szólítottuk egymást.

na kérem, akkor itt most ki a skizofrén, és kivel vannak gondok? és ami lényeg: az állami szerint lehetetlen bajt fantasztikusan megműtötte, és azóta sincs semmi gond vele, pedig ez úgy statisztikailag is ritka.

(sőt, az állami szerint nem egy a fejemhez vágta h csak képzelődök és esetleg pszichiátriára kellene menni, nem oda ... ugye milyen kedves ?)

2013. jún. 16. 08:48
 12/36 anonim ***** válasza:
Kedves.. Hát nem vidám téma.
2013. jún. 16. 08:56
 13/36 A kérdező kommentje:

hát nem

viszont elgondolkodtató h nem is nagy elvárás, és mégis mennyivel másabb lenne az állami eü-ellátás, ha kb iylen stílusban menne minden, ahogy leírtam a magánban.

és még csak nem is annyira pénz ez hanem emberi hozzáállás

2013. jún. 16. 09:22
 14/36 anonim ***** válasza:

Te voltál már ilyen helyzetben, amit leírtál?

Mert én igen, igazából rohadtul nem érdekelt, hogy ki lát és ki nem, azóta sem izgat a dolog.

Lány vagyok, és felül tök meztelen voltam, EKG tappancsokkal a mellkasomon. Fogalmam sincs, hogy hányan és kik láttak, igazából tökre abban tudatban voltam, hogy én meghaltam. :))

Altatás közben lett egy kis gubanc, így leálltak a műtéttel és összevissza dologattak/vittek mindenhova, persze valami lepedő néha volt rajtam, de sokszor nem takart és több olyan emlékfoszlány is megmaradt, hogy nincs lepedő, viszont zsivaj van körülöttem .

Az meg, hogy nyitva van az ablak, hát basszus, van szám, megmondom, hogy csukja be, mert így nem fogok levetkőzni. Ha nem csukja be, akkor elköszönök.

"Tudod, mi az izgi? egy az egyben ugyan azok az emberek átmennek a magánkórházba más napokon, és láss csodát, amelyik az államiban egy atomparaszt, az a magánban képes még akár emberien is viselkedni, sőt, már majdnem azt meghaladóan is.

ehhez mit szóltok? "

Nem tudom, nekem az a tapasztalatom, hogy csak annak a magánrendelésére mennek az emberek, aki a kórházban/klinikán is ugyanolyan emberséges. Legalábbis én így vagyok vele. Akiről hallottam valami rosszt, nem fogok hozzámenni.

És aki államiban egy atomparaszt, annak nincs jó hírneve, mert egyből agyba-főbe szidják az emberek név szerint a különböző fórumokon az embereken. Tehát ha "menő" magánrendelést akar egy orvos, érdemes neki odafigyelnie, hogy a TB-s rendelésen is emberséges legyen, különben a kutya nem fog a magánrendelésére menni és fizetni.

2013. jún. 16. 16:46
 15/36 anonim ***** válasza:
Bocs, van pár hiba a hozzászólásomban, nem olvastam át, mielőtt elküldtem volna. De azért lehet érteni, hogy hol mit is akartam.
2013. jún. 16. 16:48
 16/36 anonim ***** válasza:

Inkább meghalok vastagbélrákban minthogy valaha újra betükrözzenek ^^

Persze azon dolgozom hogy a rák és más betegségek kialakulását minimalizálni tudjam. De az EÜ. ellátásokról úgy általánosságban ennyi a véleményem. Mondjuk magánban még nem voltam.

2013. jún. 16. 16:48
 17/36 anonim ***** válasza:

A korhaz ahol en dolgozok a 70 es evekben epult és a kortermes dolog megis meg lett oldva. 4 ágyas szobák, minden ágy fugonnyel korbekeritheto.

amiket leirtal azok kozzul egyik sem fordulhat elő, max nagyon extrem helyzetben.

lehet kerni hogy azonos nemu orvos vizsgaljon meg, vagy éppen azonos nemu nover/apolo segitsen ha szukseg van ra.

gondolom nem nehez kitalalni hogy nem magyarorszagon vagyok apolo. :)

2013. jún. 17. 23:35
 18/36 anonim ***** válasza:

Meg lett oldva, mert a kórháznak nyilván nem 5x annyi beteget kell ellátnia, mint amennyi a valós kapacitása lenne.

100 éve épült klinikán is ki lehet alakítani 2 ágyas szobákat is, de ha 5 kórteremre 30 ágy jut, mégis hova rakják a maradék 20 ágyat?

2013. jún. 17. 23:49
 19/36 A kérdező kommentje:

de írtam már .. eleve a szemlélettel van a baj! miért kellene egy kis kis szobába 30 ágyat tenni? a pénz pedig tényleg nem kifogás (bár álcának tökéletes)

a külföldi ápolónak írnám h tudod én már megtapasztaltam mindent, de szó szerint mindent! Viszont a magyar horror-történetektől még Kampalában is fel vannak háborodva, és ugyan baromi ..ar a műszerezettségük, de láss csodát, ott is alapnak tartják h az ágyakat körbe kell keríteni függönnyel, mert legyen már ennyi méltósága a betegnek is.

Egy argentin orvosnak is meséltem az itteni állapotokat, és ő meg egyenesen el se akarta hinni, majdnem hazudósnak nevezett amikor írtam, hogy pl nem veszik evidenciának se, hogy a "cikisebb" dolgokat csakis azonos nemű ápoló / orvos végezheti. itt is sokszor írnak a különböző iskolaorvosi panaszokról, na pl ő erre azt mondta h jézussoom, has ilyen történne náluk, le is csuknák az orvost azonnal, mert eleve 18 év alattihoz csakis azonos nemű nyúlhat / vizsgálhat, azaz nincs olyan, hogy doktorbácsi megnézegeti a lányok mellét (ne adj isten mást).

Szóval nem tudom hol élünk tényleg, nagyon szomorú ez az egész. És igen, újraélesztve is voltam már, mégse kellett meztelennek lennem (szerencsére a magánklinikán jött a gáz az egyik műtét közben), na de aztán egy állami trágyadombban meg csináltak egy lágyék-ultrahangot, ahol hát eleve ciki volt egy kis fiatal csaj orvossal ott feküdni ruha nélkül, de ez még semmi, ugyanis az ott levő kb 20-25 nővérke ki-be mászkált a szobába/ból, és igazából olyannyira nem érdekelte őket a legkisebb tapintat se, hogy volt amikor még az ajtót se voltak képesek becsukni maguk mögött, aztán kb az egész folyosó láthatott.

na lényeg a lényeg h hidd el, igen, én is átéltem pár dolgot, és nem csak kitalációkból beszélek. át is éltem, és aztán még durvábbakat tapasztaltam (láttam), szóval komolyan mondom, azóta úgy vagyok ezzel h ha egy mód van rá és nem a mentő visz el, akkor magánkórház vagy külföld! de ha a mentőben magamhoz térek, tuti onnan is kiszállok az utcán.

hangsúlyozom: nem, nem, nem csak pénz ez! a "kedves" hozzáállás" legalább olyan súllyal van ebben az egész katasztrófa-helyzetben, ha nem nagyobbal ...

2013. jún. 18. 06:35
 20/36 A kérdező kommentje:

de ok, ám legyen a 30 ágy.

viszont szted mennyibe kerül pár méter függöny minden ágy köré? tényleg ez lenne az amire nincs pénz? Ugandában van?

ezért írom h a szemlélettel van a gond, mert te magad is úgy állsz hozzá, h még csak eszedbe se jut ilyen "apróság".

2013. jún. 18. 06:43
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!