Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Patikában miért nem tudtam...

Patikában miért nem tudtam aszkorbinsavat venni, miért tiltották be az árusítását?

Figyelt kérdés
Szent-Györgyi hazájában ha nem is kilós, de 10 g-os kiszerelésben elvileg hozzáférhető volt, a 3 éves gyermekemnek náthás időszakban kevertem az italába egy keveset, most vehetem a méregdrága, ezzel-azzal tarkítottat (ill. nem vettem). Lassan tényleg elhiszem az összeesküvés-elméleteket, hogy a gyógyszerlobbinak és a betegségiparnak ellensége a c-vitamin. Nagyon pipa vagyok!

2013. máj. 10. 14:38
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
0%
Ezen ne mérgelődj, a szintetikus C-vitamin úgyse olyan hű de jó. Vegyél növényi alapút, ne ilyen műanyag kutyulmányt, ami követ okoz.
2013. máj. 10. 14:47
 2/12 anonim ***** válasza:
Én nemrég vettem, 100g-osat szoktam. Szerintem próbáld meg másik patikában!
2013. máj. 10. 17:55
 3/12 bensdorp ***** válasza:

Jogszabály szerint 10 g adható ki, és ez nem változott mostanában.

egy gyógyszerész

2013. máj. 10. 18:07
 4/12 anonim ***** válasza:

Én akkor is 100g-osat vettem,

Debrecen, Újkerti Patika

kb 1000Ft volt

2013. máj. 10. 18:09
 5/12 bensdorp ***** válasza:
Értem, de ha továbbra is szeretnél náluk ekkora mennyiségben gyógyszeranyagokat venni, máshol ne írd ki az internetre a nevüket, mert mint említettem, jogszabályokba ütközik a 10 g-osnál nagyobb mennyiség kiadása, és félő, hogy a hatóságokhoz jut ez az információ, és megbírságolják őket, majd pedig többet nem adnak ki ekkora mennyiséget.
2013. máj. 10. 18:15
 6/12 anonim ***** válasza:

Miért gyógyszeranyag? Vitamin korlátlanul vásárolható, nem?

De pl. ha tablettában veszed, akkor az össz hatóanyag abban is bőven több, mint 10g...hogy van ez? (csak érdeklődöm :))

2013. máj. 10. 18:37
 7/12 bensdorp ***** válasza:

Nem azt mondom, hogy okos jogszabály, de jogszabály. :)

Gyógyszeralapanyag az aszkorbinsav is, bizonyos magisztrális gyógyszerek alapanyaga. Minden vegyület, ami a Gyógyszerkönyvben szerepel (így a vitaminok is tiszta formában) gyógyszernek minősülnek. A gyári vitaminkészítmények egy része gyógyszernek minősül, míg a másik részük nem - ez attól függ, melyiknél kérvényezte a gyártó a gyógyszernek minősítést a hatóságoktól, és melyiknél vitték végig a procedúrát. Majdnem minden vitaminból vásárolhat az ember korlátlan mennyiségben, de ez nem jelenti azt, hogy a vitaminok ne lennének károsak túladagolt mennyiségben. Ezért a gyógyszerészek feladata, hogy a látványosan túlzott mennyiségben vitamint fogyasztókat tájékoztassák az esetleges ártalmas hatásokról. Az emberek zöme persze nem fogja túladagolni a C-vitamint, de ha mégis megtörténik, akkor a következménye lehet például a vesekőképződés. Elvileg ezért vannak meghatározva a kiadható gyógyszeralapanyagoknál maximális mennyiségek, hogy az ilyesmi ne következhessen be. Persze amint elmegy az ember 5-10 gyógyszertárba, összegyűjthet nagy mennyiségeket ezekből az anyagokból, tehát a jogszabály nem tud mindennek gátat vetni. És ahogy te is látod, a 10 g itt nem egy teljesen indokolt korlátozás - ezért is nem tartja be minden gyógyszertár, kockáztatva az esetleges bírságokat.

2013. máj. 10. 19:38
 8/12 A kérdező kommentje:
Sziasztok, "dühömben" bementem egy másik patikába, és ahogy írtátok, kaptam 10g-osat. Egyszerre egyet lehetett venni valóban - ahogy régen. Most már csak azt nem értem, ez a másik patika miért mondta, hogy január 1-el nem árusíthatják, mert "alapanyag", vagy mi, amikor jeleztem, hogy ebben az évben már vettem valahol, azt mondták, ha valahol kapok, az illegális. Remélem csak ebben a (sajnos a hozzánk közelebbi) patikában értelmezték félre a jogszabályokat és nem lesz általánosan "betiltva".
2013. máj. 10. 19:44
 9/12 anonim ***** válasza:

Akkor azt hiszem bevásárolok itthonra, mielőtt nem kapok már majd :O

Tényleg nem lehet ezt követni, sokkal ártalmasabb szerintem, ha az ember bevesz rengeteg paracetamolt pl. vagy egyéb vény nélküli gyógyszert, ami nincs így lekorlátozva...

2013. máj. 12. 09:49
 10/12 anonim ***** válasza:

Én ezt vettem mostanában:

[link]

Nagy adag, baráti áron. Nem tudom, különbözik-e attól, amit a patikában adnak, de elvileg sima aszkorbinsav.

2013. jún. 6. 17:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!