Patikában miért nem tudtam aszkorbinsavat venni, miért tiltották be az árusítását?
Jogszabály szerint 10 g adható ki, és ez nem változott mostanában.
egy gyógyszerész
Én akkor is 100g-osat vettem,
Debrecen, Újkerti Patika
kb 1000Ft volt
Miért gyógyszeranyag? Vitamin korlátlanul vásárolható, nem?
De pl. ha tablettában veszed, akkor az össz hatóanyag abban is bőven több, mint 10g...hogy van ez? (csak érdeklődöm :))
Nem azt mondom, hogy okos jogszabály, de jogszabály. :)
Gyógyszeralapanyag az aszkorbinsav is, bizonyos magisztrális gyógyszerek alapanyaga. Minden vegyület, ami a Gyógyszerkönyvben szerepel (így a vitaminok is tiszta formában) gyógyszernek minősülnek. A gyári vitaminkészítmények egy része gyógyszernek minősül, míg a másik részük nem - ez attól függ, melyiknél kérvényezte a gyártó a gyógyszernek minősítést a hatóságoktól, és melyiknél vitték végig a procedúrát. Majdnem minden vitaminból vásárolhat az ember korlátlan mennyiségben, de ez nem jelenti azt, hogy a vitaminok ne lennének károsak túladagolt mennyiségben. Ezért a gyógyszerészek feladata, hogy a látványosan túlzott mennyiségben vitamint fogyasztókat tájékoztassák az esetleges ártalmas hatásokról. Az emberek zöme persze nem fogja túladagolni a C-vitamint, de ha mégis megtörténik, akkor a következménye lehet például a vesekőképződés. Elvileg ezért vannak meghatározva a kiadható gyógyszeralapanyagoknál maximális mennyiségek, hogy az ilyesmi ne következhessen be. Persze amint elmegy az ember 5-10 gyógyszertárba, összegyűjthet nagy mennyiségeket ezekből az anyagokból, tehát a jogszabály nem tud mindennek gátat vetni. És ahogy te is látod, a 10 g itt nem egy teljesen indokolt korlátozás - ezért is nem tartja be minden gyógyszertár, kockáztatva az esetleges bírságokat.
Akkor azt hiszem bevásárolok itthonra, mielőtt nem kapok már majd :O
Tényleg nem lehet ezt követni, sokkal ártalmasabb szerintem, ha az ember bevesz rengeteg paracetamolt pl. vagy egyéb vény nélküli gyógyszert, ami nincs így lekorlátozva...
Én ezt vettem mostanában:
Nagy adag, baráti áron. Nem tudom, különbözik-e attól, amit a patikában adnak, de elvileg sima aszkorbinsav.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!