Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Ha magán helyre megyek pl egy...

Ha magán helyre megyek pl egy MR-t csináltatni, és azt mondom, nincs TAJ-om, akkor meg se csinálják?

Figyelt kérdés

csak mert úgy tudom, nekik is kötelező fektölteni az EESZT-be az adatokat, na de mi van akkor , ha tényleg nincs TAJ-om vagy pl külföldi vagyok? akkor megtagadják a vizsgálatot? én ezt nem értem ...

valaki otthon van ebben? kösz

okt. 7. 14:17
1 2 3
 11/21 Ypszilon1980 ***** válasza:
100%
Nem kötelező megadni, csak akkor erről nyilatkozni kell. Ha már voltál ott és meg van már adva, akkor az azonosítás után hozzárendelik automatikusan, azt csak adatkezelést visszavonó nyilatkozattal tudod megváltoztatni, vagy írásban. Ha még sosem voltál ott, akkor meg úgyis ki kell tölteni egy papírt, amin nem adod meg.
okt. 7. 15:09
 12/21 anonim ***** válasza:
67%
Törvény írja elő az EESZT be való féltöltést.Miattad nem fognak szabálysértést elkövetni.
okt. 7. 15:27
 13/21 anonim ***** válasza:
Ha taj kártyát nem tudsz felmutatni, akkor max útlevél vagy más hasonló hivatalos okmány sorszámát írják a taj helyére.
okt. 7. 15:31
 14/21 anonim ***** válasza:
100%
10-es: egészséges, életerős férfiakkal szoktak szemétkedni jogsi alkalmasságin, mert nem 120/80 a vérnyomása, hanem 121/81.... tudom sajnos
okt. 7. 16:24
 15/21 A kérdező kommentje:

10 és 14

bizony, sajnos nem midnenkinek jó a viszonya a háziorvossal, sőt. és nagyon is keresztbe tud tenni bármiben, de főleg az ilyen alkalmassági dolgokban.

14-es: mondjak jobbat? nekem autosportra van engedélyem, évenkénti felülvizsgálattal, ahogy azt kell, előtte megcsináltam a PÁV-I-et is, na ehhez képest a háziorvos megtorpedózta a sima jogsimat, csak úgy simán, mert utál, és győz belémkötni, ahol csak tud.

szóval ... hát szép dolog ez az EESZT, csak ennek használatához olyan emberanyag is kellene :( és sajnos egyre több hasonló visszaélést hallok, úgy vagyok vele, hogy majd én szeretném eldönteni, kivel mit osztok meg.

13: oké, de akkor az EESZT eleve ugrott, nem? de amúgy így se értem, hogy egy magán helyre miértz kell nekik bármit is rögzíteniük. a fagyizóban miért nem kérik el a személyimet? egyszerűen abszurd ez az egész helyzet kicsit.

okt. 7. 18:26
 16/21 Cuki manó 2 ***** válasza:
EESZTben tudod szabályozni ki mit lát plusz szabad orvosválasztás van
okt. 10. 21:51
 17/21 A kérdező kommentje:

16

elméletben igen, gyakorlatban sajnos egyik se működik. hosszú ...

okt. 11. 10:40
 18/21 anonim ***** válasza:

Hát azért szerintem nem ugyanaz, hogy külföldi vagy vagy belföldi, de nincs biztosításod.

Külföldön élést, ha magyarországi állampolgár voltál, tudtommal be kell jelenteni. Onnantól kezdve külföldön lesz egészségbiztosításod.

Ha pedig belföldi vagy, gondolom azért kell a TAJ, hogy megtörténhessen az "átvilágítás", hogy fizeted-e a tébét vagy az EÜ járulékot vagy jogosult vagy-e amúgy egyéb jogcímen állami EÜ szolgáltatásra.

Hogy ez hogy jön a képbe? Hát gondolom úgy, hogy ha elmész egy magánba és az látszik, hogy nincs biztosításod, mert nem fizeted (mondjuk az is egy érdekes kérdés, hogy ha nincs is miből, akkor mégis miért akarják adók módjára behajtani.. jogi nonszensz), akkor szvsz a magánorvosoknak is jelentési kötelezettsége van.

febr. 25. 18:09
 19/21 A kérdező kommentje:

a magánorvosnak jelentési kötelezettség?

én még az államiról se tudtam ezt. hát ha nincs, akkor államiban nem csinálja meg és kész. de komolyan elvileg jelentenie is kellene?

febr. 25. 19:35
 20/21 anonim ***** válasza:

Azt nem tudom, hogy a magánorvos mit csinál, de elég gyanús, hogy egy egészségügyi intézményben történő "igazoltatáshoz" miért nem elég egy személyi igazolvány vagy annak megfelelő személyi azonosító dokumentum.

Ha állítólag fel kell tölteniük rólad az orvosi dokumentációt az EESZT-be, akkor szerintem ez kapásból jogviszony-ellenőrzéssel jár. Legalábbis a NEAK portálon ott volt a jogviszony-ellenőrzések listájában a tétel, akkor is, ha a háziorvos csak átjelentkezett az én "kartonomba", hogy valamit megnézzen.

Államiban tudtommal valami barna lámpa vagy mi kell ahhoz, hogy ne csinálja meg, de dönthetsz úgy, hogy helyszínen kifizeted (kórházakban ugye van pénzügyes, szakrendelőknél nem tudom hogy megy ez) és akkor ellátnak. Szerintem ennek az a hátránya, hogy előre nem tudhatod, hogy ha méltóztatnak végre foglalkozni veled, akkor annak mennyi költsége lesz, mert lehet rábólintasz, nyomnak egy labort, egy CT-t meg egy szakorvosi vizsgálatot és közlik, hogy na akkor 120k lesz és rendben vagyunk.

Az állami egészségügyben tudtommal 2008-tól kötelező az orvosoknak tájékoztatni a beteget arról, hogy a jogviszonyuk nincs rendezve és elvileg jelenteni is kell nekik ezt az adóhatóság felé. Nem is értem, hogy szűk 17 év alatt ez számodra hogy nem derült ki.

Vizit díj, kórházi napi díj és társai még megvannak?

Gondolom kellett a pénz a TB kasszába, de már az előtt is évtizedek óta ment a TB kassza intézményesített fosztogatása, azaz az orvosok kamukezeléseket irkáltak be elvégzettként, hogy a TB kassza többet finanszírozzon. Gondolom kellett a pénz infrastruktúrára, bérekre, orvostechnikai eszközökre, karbantartásra stb... És ezekre az állam évtizedek óta nem ad eleget.

febr. 25. 21:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!