Izületi fájdalom esetén még milyen vizsgálatokra mehetek el ?
Történetem röviden: kb 1 éve vannak izületi fájdalmaim, erősen reuma gyanús (ég, fáj, ropog, gyengeség stb szóval elég rossz).
Voltam vele reumatológián, ott történt gerinc röntgen, és sima vizsgálat, azt mondta az orvos, koromnál adódóan, és ezekből ítélve nincs kopás.
Elküldtek vérképre, mindenféle gyulladás érték jó lett, CRP stb, utána tovább immunológiára, HLA-B27, a doktor szerint mivel ez negatív, ezért nincs gyulladás.
Továbbmentem mindenféle irányba, fogászat (nincs góc), full orr gégészet (nincs góc)
Szedek vérnyomás gyógyszert, és annak a mellékhatásai között szerepel az izületi fájdalom így azt is lecseréltük hátha...
Ekkor mondta a kardiológus, hogy amúgy a HLA-B27 nem mutat ki mindent, menjek el más immunológiai vizsgálatra, de pontosan nem tudta megmondani mire.
TB alapon már nem utalnak be sehová, megmondta a doktor korábban, hogy ha a HLA-B27 negatív, akkor nincs más vizsgálat.
De akkor a kardiológus miről beszélt ? Próbltam kutakodni a neten, de nem jártam sikerrel.
Immunologiai vizsgálat volt (HLA-B279 de mind a két reumatologus azt mondta, ez alapján, és a többi eredményem alapján nem indokolt a további immun vizsgálat.
Nem ott voltam, mert oda küldenek ahová tartozom, ezesetben Gyula.
Az a gáz, hogy azért ez a biologiai kezelésnek nem tudom mennyire olvastál utána, mert én igen, és senki nem írja azt, hogy utána normális életet élne, csak annyi, hogy kicsit/átlagosan jobban lett ami = azzal, hogy max sétálgat, meg eljár dolgozni, semmi egyéb normális FIATALOS fizikai aktivitás.
Én kondizni akarok, túrázni akarok, motorozni, szerelni, akár egy költöztetést megcsinálni, vagy itthon segíteni betoznozni, pl most édesapám építkezik a szívem megszakad, hogy nem tudtam neki segíteni, pedig tavaly úgy terveztük segítek majd....
Nem akarok úgyélni hogy gyógyszereket kapkodok, és úgy elvagyogatok, akkor inkább a halál.
Nem csak kicsit akarok jobban lenni, hanem vissza akarom kapni a régi életemet, elegem van ebből a kilátástalanságból, a flegma orvosokból aki csak gyógytornára küld, semmi értelme a gyógytornának, ettől függetlenül csináltam, de nyilvánvaló hogy nem az a bajom....
Most írod, hogy reumatológus mondta, hogy nem kell immunológiai vizsgálat. Más a reumatológia és más az immunológia. Anti-nukleáris antitest? Anticitoplazmatikus antitest? Anti-DNS antitest? Szöveti glutamináz elleni antitest? Nem sorolom tovább.
Tudom, mi a biológiai terápia. Biciklitúrázni járunk, az egyik társunk biológiai terápiát kap 3 havonta. Nem "kicsit" van jobban, konkrétan velünk jött biciklizni: 5 nap alatt 300 km 3800 m szinttel, városnézésekkel (nem Magyarországon). Előtte meg mindene fájt. Ő visszakapta az életét.
Nekem egy daganatot nem vettek észre a térdemben, azt mondták, hogy fáj, hát adnak fájdalomcsillapítót. Mikor más borzasztóan fájt, én magam csináltattam egy térd-CT-t. Elmentem az eredménnyel az ortopédhez, és azonnal műtétre írt ki. Kikapták (jóindulatú daganat volt és nem látszott kívülről). Kellett fél év, azóta semmi baja a térdemnek. Néha érdemes a saját kezedbe venni az életedet. De persze a Te döntésed, hogy keseregsz, vagy megpróbálsz továbblépni.
Értem, köszönöm a választ, ne értsd félre, csak nagyon rosszul érzem magam, mert 1 éve megy már ez.
Ha te egy "átlag" emberként ezt javasoltad, akkor két reumatologus miért nem ? Nem értem, hidd el, egy csomó magánrendelésen voltam, már rég a saját kezembe vettem azegészet, de nem segít senki.
Belefáradtam már, meg persze pénzbe kerül...az is egyre fogytán, államiba eddig se jutottam volna el.
Mégegyszer elnézést ha félreérthetően fogalmaztam, csak lelkileg nem vagyok rendben.
Nem tudom, ez "HLA-B27" mit jelent, de nekem ez az egész sokizületi gyulladásnak tűnik. De ezt a reumatológusnak észre kellett volna venni, főleg, ha ketten is voltak.
Próbálkozz egy harmadikkal, lehetőleg ne fiatal, hanem öreg orvost keress. Azért írom ezt, mert nagyobb tapasztalattal rendelkezik, és másfajta képzést is kapott anno, tehát más szemszögből nézheti a problémát.
Azért álom világba se ringassuk a kérdezőt ilyen "van egy ismerősöm" sztorikkal. Igen, van akinek csodát tesz a biológiai terápia, van akinek addig használ még kapja és van akinek semmit nem ér.
És az autoimmun betegségek nem gyógyíthatók, csak kezelhetők.
Általában hullámzó az állapota a betegeknek. Egyszer tök jól vannak, aztán jön valami, bedurran egy ízületük és megint szenvednek.
De mielőtt eltemetnénk szerencsétlent először egy diagnózis kellene, szóval mindenképp kell egy orvos. Nem vagyok ellene az állami ellátásnak, szerintem sokszor túlzottan elítélik az emberek, de egy nagyon nagy baj biztosan van vele: egy orvos nem szereti felül bírálni a másikat.
Magánban ez talán egy fokkal kevésbé jellemző, így ha megengedheted magadnak akkor ezt az utat javaslom.
Egyébként pedig az a gén nem egy perdöntő adat, sokszor anélkül is kialakul valakinél autoimmun betegség. Ez csak egy statisztika hogy a legtöbb ilyen beteg rendelkezik vele, tehát valószínűleg hajlamosító tényező, de nem törvényszerű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!