Izületi fájdalom esetén még milyen vizsgálatokra mehetek el ?
Történetem röviden: kb 1 éve vannak izületi fájdalmaim, erősen reuma gyanús (ég, fáj, ropog, gyengeség stb szóval elég rossz).
Voltam vele reumatológián, ott történt gerinc röntgen, és sima vizsgálat, azt mondta az orvos, koromnál adódóan, és ezekből ítélve nincs kopás.
Elküldtek vérképre, mindenféle gyulladás érték jó lett, CRP stb, utána tovább immunológiára, HLA-B27, a doktor szerint mivel ez negatív, ezért nincs gyulladás.
Továbbmentem mindenféle irányba, fogászat (nincs góc), full orr gégészet (nincs góc)
Szedek vérnyomás gyógyszert, és annak a mellékhatásai között szerepel az izületi fájdalom így azt is lecseréltük hátha...
Ekkor mondta a kardiológus, hogy amúgy a HLA-B27 nem mutat ki mindent, menjek el más immunológiai vizsgálatra, de pontosan nem tudta megmondani mire.
TB alapon már nem utalnak be sehová, megmondta a doktor korábban, hogy ha a HLA-B27 negatív, akkor nincs más vizsgálat.
De akkor a kardiológus miről beszélt ? Próbltam kutakodni a neten, de nem jártam sikerrel.
Neurológia?
Ortopédia?
És akár tetszik akár nwm, de pszichológus?
Mindenre rákérdeztem amit felsorolsz, reumatológus szerint nem indokolt, MRIt is kérdeztem, azt mondta az se indokolt.
Az első hónapokban arra jutottunk, (miután mindent lehetséges góckutatási módszert megcsináltunk) hogy folytassam a gyógytornát, ennek már 1 éve, és sajnos semmi javulás, sőt még rosszabbodtak a tüneteim, már az újjaimban lévő izületek is égnek, és az állkapcsom is, illetve a többi is csak rosszabbodott.
Annyit mondott, hogy talán a covidból valami visszamaradt, viszont igazoltan covidos sose voltam, ettől függetlenül persze átmehetett a szervezetemen a vírus tünetmentesen, illetve 2022ben voltam oltva, akkor voltak ugyanilyen tüneteim pár hónapig, de akkor magától elmúlt, és azt mondta ennek nincs köze a mostani fájdalmamhoz.
Egyébként abszolút nem zárkozók el a pszciholúgustól, de az én megyémben nincsen, csak pszichiáter, magánra pedig nem futja. De nem hinném, hogy ez megoldaná az, hogy konkrétan ég/fáj az összes izület a testemben....
Könyökkel kezdődött, sajnos azóta minden izületem fáj/ég 0-24 (még az ujjaim meg az állkapcsom is), ha rosszul mozdulok, akkor a fájdalom megduplázódik, kb így tudom körülírni.
Más tünet: izomfájdalom, gyengeség, ropogás, csattogás az izületeimben, még a gerincemben, és a nyakmban is érzem.
Van minimális gerincferdülésem, de azzal korábban se volt baj, illetve az orvos szerint se ez okozza a problémát.
28 éves, korábban teljesen egészséges aktívan dolgozó/sportoló (normális keretek között, tehát nem erőltettem túl magam sose) fiatal férfi vagyok. Sose voltam elhízva, nincs semmilyen káros szenvedélyem, tulajdonképpen ez az egész egyik hétről jött a másikra...
Még esetleg poszt covidra gondolok, de ez a téma kb sötétben tapogatózás, illetve igazoltam covidos se voltam, és a betegségem kezdete közelében még megfázva se voltam.
Én még laikusként (nyilván nem írom felül az orvost, de találgatni azért szabad) megnéznék egy MRI-t.
Azóta voltam másik reumatológusnál, mivel minden értékem jó, nem indokolt a további immunologiai vizsgálat, továbbküldött hasi ultrahangra, semmi.
Folytassam a gyógytornát (ami nem ér semmit 1 éve csinálom).
Azt mondják, lehetséges covid/és vagy oltás mellékhatás, valószínűleg sose tudom meg, ha szerencsém van (kötve hiszem) helyrejön magától.
28 évesen itt vagyok megnyomorodva, dolgozni nem tudok, szüleim tartanak el per pillanat, sétálni alig bírom, szerintem ha nem javul az állapotom szép lassan megbarátkozom az öngyilkosság gondolatával.
Menj el másik immunológushoz. Lehet egy csomó autoimmun paramétert mérni, nem írtad, hogy ezeket mérték volna.
De láttam már olyat, hogy egy hölgynél minden negatív (vagy normális tartomány) volt. Hasonló tünetek alapján mégis adtak biológiai kezelést, azóta jól van az illető. Azt nem mondom látatlanban, hogy neked is ez kellene, de sokkal alaposabb immunológiai kivizsgálás kell. Az Országos Mozgásszervi Intézetben (régi ORFI) nagyon jó szakorvosok dolgoznak, ott voltál immunológián?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!