Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Koponya CT vagy MR vizsgálatra...

Koponya CT vagy MR vizsgálatra is van várólista, vagy betegség gyanúja esetén azonnal elvégzik?

Figyelt kérdés

aug. 3. 22:24
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Koponya ct még fizetősnél is hetes várólista.

Bár ha szerencséd van bármi lehetségess : du 3 körül kértem időpontot. Mondja éppen pár perce mondta le egy beteg és ha tudok jönni holnap reggel 8-ra.... Tudtam menni.

aug. 7. 07:38
 12/13 R_S_T válasza:

Mindenkit betegség gyanúja miatt vizsgálnak ... ez nem prioritás.

Sürgősséggel leginkább csak Koponya CT-t csinálnak (mentő bevisz, és úgy ítélik, hogy lehet agysérülésed).

Sürgősségi ellátásban a CT képe elég (maga a vizsgálat 1-2 perc alatt kész), nem kell MR (jobb a kép, de sokkal lassabb, 15-20 perc, és ha kontrasztanyag is kell, akkor még hosszabb). Sürgősségi Koponya MR-t leginkább csak stroke-nál, vagy annak gyanújánál végeznek, mert ott élet/halál kérdése a gyors diagnózis, és csak kevés MR-en van erre fenntartott időpont.

Magán CT/MR időpont néhány napra szokott lenni (Bp.-en tudok helyet ahol biztosan van 2-3 napra időpont mindkét gépre)

aug. 7. 15:31
 13/13 anonim válasza:

Eddigi életem során több ilyen vizsgálaton is részt kellett vennem, több helyen is. A várakozás változó. Van ahol néhány nap, van ahol egy hónap. A Fiumei úton pl. 3 nap múlva kaptam az időpontot, kb. négy évvel ezelőtt. CT-re rendszerint nem olyan hosszú a várólista, mint mondjuk MRI-re.

A CT tulajdonképpen egy röntgen gép, ami réteg felvételeket készít. Emiatt elsősorban a csontok és traumák állapotának kivizsgálására a legmegfelelőbb, a belső szervek állapotát tekintve kevésbé hatékony, illetve megbízható. A CT vizsgálat gyorsan megvan, úgy 2-3 esetleg 5 perc, attól függően mit vizsgálnak rajtad és kell-e kontraszt anyag. A CT kontraszt anyaga tulajdonképpen jód, amire van aki érzékeny, ha veled ez a helyzet mindenképpen szólj, illetve írd be a kérdőívre is (ki kell töltened egy komoly kérdőívet) a vizsgálat előtt. Ha nem vagy rá érzékeny nem okoz semmilyen problémát, viszont nagyon kellemetlen érzés amikor beadják vénásan. Nagyjából ahhoz hasonlítanám, mintha erős forróság öntené el hirtelen a testedet. A CT vizsgálat elég nagy sugárdózissal jár. Fiatal korban erre tekintettel kell lenni.

Az MRI vizsgálatok időtartama jóval hosszabb. Viszont az ott kapott eredmény sokkal pontosabb, illetve elsősorban a belső szervek állapotára irányul, kevésbé a csontozatra. Sugárdózissal egyáltalán nem jár, mivel a működése, nevéből is adódóan mágneses rezonancia elvű. Sajnos még nagyon régi típusú gépek is vannak az országban, melyek még mindig működnek. Ilyen pl. az is ami a városmajori klinika vizsgálati épületében van. Ott nagyjából egy óráig tart egy vizsgálat. Viszont pl. a Fiumei úton kb. 20 perc alatt megvan. Ha nagyobb a várólista, akkor van, hogy éjszaka is dolgoznak. Ilyenkor előfordul, hogy Te is éjszakára kapsz időpontot. Nem kell megijedni. Ha valaki lemondja, akkor viszont gyorsabban is sorra kerülhetsz, mint a kitűzött időpontod.

Sajnos az MRI-hez használt kontrasztanyagok elsősorban gadolínium vegyületek. Mikor beadják, semmit nem fogsz érezni, azonnali problémákat sem okozhat. Később viszont okozhatnak gondot az arra hajlamos embereknél, akiknek a szervezetéből nehezen, vagy egyáltalán nem ürül. Ilyenkor a gadolínium felhalmozódhat, illetve az érfalakon keresztül a szövetekbe is juthat, ami súlyosabb esetben nekrózist okozhat, vagy más vesebetegségeket, veseelégtelenségeket. Hogy ez mennyire gyakori, azt nem tudom megmondani, szerencsére velem ilyen még nem fordult elő. Viszont az, hogy ez egy létező probléma, az is mutatja, hogy felhívják erre a figyelmet, illetve, hogy folyamatosan kutatnak újabb és újabb kontrasztanyagok után.

Végezetül, ha magán rendelésre mész és kifizeted a vizsgálat díját, ott legfeljebb egy-két napot kell várni, vagy még annyit sem. Azzal viszont legyél tisztában, hogy egy MRI vizsgálat, olyan 300 ezer Ft körüli árban van magánrendelésen.

Remélem tudtam segíteni.

aug. 11. 14:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!