Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Háziorvosom elrendelte a napi...

Háziorvosom elrendelte a napi 3-i vérnyomásom mérését annak jegyzéseit.Az átlag szerinte jó mert 166/74/51. 69 éves férfi vagyok. Jó ez a vérnyomásom? A háziorvos azt mondta figyelembe kell venni az életkort is. A b kat.jogsim nincs veszélyben?

Figyelt kérdés
jún. 16. 15:43
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
100%
Ez nagyon magas vérnyomás.A jogsi is veszélyben van.
jún. 16. 15:56
 2/18 anonim ***** válasza:
Nem mindegy, hogy 160 és 170, vagy 120 és 190 közötti értékekből jön ki a kifejezetten magas átlag
jún. 16. 16:02
 3/18 A kérdező kommentje:
Akkor mi lenne a jó vérnyomás? Az sem értem hogy ahány orvos méri a vérnyomásaimat mindegyik mást mond. napi reggel 1x Amlodipin/Valsarton Sandoz 5 mg/ 160mg vérnyomáscsökkentőt szedek. És Napi 1X Kálium R és napi 1X1 Furon gyógyszert. A háziorvosom azt mondja elég ez a vérnyomáscsökkentő mert ebbe van valamilyen blokkoló szer. Nem tudom én nem értek ehhez. De amikor más volt a háziorvosom annál 126/70/42 volt most hogy találtam egy erre utaló ellátási lapot. Mit kellene tennem hogy a megfelelő vérnyomásom legyen? Köszönöm szépen a választ.
jún. 16. 16:09
 4/18 anonim ***** válasza:

"Továbbra is az a helyes, ha 140/90 alá tudjuk csökkenteni a vérnyomást, ám az idősek esetében a 150/80-as érték is elfogadható."

[link]

"Később sokáig érvényben volt az a „szabály”, miszerint a normál vérnyomás életkorfüggő, vagyis éveink számát 100-hoz hozzáadva kapjuk meg a célértéket, pl. egy 60 éves ember esetében 100 + 60 = 160 Hgmm. Ezt azzal magyarázták, hogy az életkor előrehaladtával meszesedő, szűkülő erekben egyre nagyobb nyomásra van szükség ahhoz, hogy a szervek megfelelő vérellátáshoz jussanak, így azt időskorban kevésbé kell csökkenteni."

...

"Később beigazolódott, hogy a legsúlyosabb szív-érrendszeri katasztrófák (szívroham, hirtelen halál, szélütés) szorosan összefüggnek a magas vérnyomással, vagyis azt csökkenteni kell bármely életkorban. És mivel ezek a betegségek az idősekben a leggyakoribbak, az idősek vérnyomását is kezelni kell."

[link]

jún. 16. 17:00
 5/18 anonim ***** válasza:

"Bár az optimális vérnyomás 120/80 higanymilliméter, a legtöbb betegnél korábban elegendő volt a 140/90 higanymilliméter alatti rendelői és 135/85 higanymilliméter alatti otthoni vérnyomásérték elérése a kezelés során. A legújabb ajánlás ezen túl céltartományokat is megjelöl. Amennyiben a beteg tolerálja, 18-65 év között 120-129/70-79 Hgmm, 65 év felett 130-139/70-79 Hgmm közé optimális a vérnyomást csökkenteni (szerk.). Nyolcvan éves kor felett a 150/90 higanymilliméter alatti vérnyomás is elfogadható lehet."

[link]

jún. 16. 17:10
 6/18 anonim ***** válasza:

"Régi tévhit, hogy idősebb korral a magasabb vérnyomás megengedett, részben ennek tudható be, hogy ez a csoport gyakran nem részesül megfelelő kezelésben."

[link]

jún. 16. 17:15
 7/18 anonim ***** válasza:

Mi mennyivel csökkenti a szisztolés (vagyis az első) vérnyomásértéket:

"Rendszeres testmozgás: 4-9 Hgmm.

DASH-diéta: 8-14 Hgmm.

Korlátozott sóbevitel: 2-8 Hgmm.

Dohányzás elhagyása: 3-4 Hgmm.

Limitált alkoholfogyasztás: 2-4 Hgmm.

Testsúlycsökkentés: 5-20 Hgmm.

Stresszkezelés: 5 Hgmm."

[link]

jún. 16. 17:27
 8/18 anonim ***** válasza:
jún. 16. 17:29
 9/18 Ypszilon1980 ***** válasza:
Életkorral persze nő a vérnyomás, de ez már átlagnak szerintem sok, bár orvos nem vagyok. Viszont mivel a háziorvosod adja meg az alkalmasságit és ő szerinte ez jó, megkapod.
jún. 16. 17:51
 10/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a sok segítséget. Egy kérdésem lenne. Ha én duplájára emelném a szedett vérnyomáscsökkentő gyógyszeremet amit a kérdésemben megneveztem az mennyire segítene?És ha megemelem azt hogyan szedjem egyet reggel egyet este? Sajnos a háziorvosom mindenre azt mondja jó minden. Cserélni nem lehet e megyében, mert nagyon kevés a háziorvos. Köszönöm szépen a segítő szándékot.
jún. 16. 18:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!