Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Milyen vizsgálatot kérjek a...

Milyen vizsgálatot kérjek a háziorvostól ha az egész családom anyai ágon cukorbeteg. Tehát anyám, anyám testvérei, szülei?

Figyelt kérdés
Most huzamosabb ideig szabin leszek szeretnék erre irányuló kivizsgálást kérni. Endokrinológia vagy elég a cukorterhelés?
2024. jún. 9. 20:09
 1/10 anonim ***** válasza:
50%
diabetológia/diabetológus
2024. jún. 9. 20:34
 2/10 anonim ***** válasza:
57%
Menj cukorterhelésre, lehetőleg olyanra, ahol nézik az inzulint is, mert anélkül nem sokat ér.. Az az első lépés, azzal tudod meg hogy te az vagy-e.
2024. jún. 9. 20:38
 3/10 Ypszilon1980 ***** válasza:
0%
Szerintem úgy, hogy semmi jele nincs a cukorbetegségnek, csak félelem van, felesleges a cukorterheléses vizsgálat, inkább első körben kérj tanácsot orvostól, nem biztos, hogy eleve az a vizsgálat önmagában elég lenne.
2024. jún. 9. 22:38
 4/10 anonim ***** válasza:
28%
Szerintem érdemes a cukorterheléses vizsgálat, mivel nem mindig van tünet, szóval anélkül nem mehetsz biztosra. Szerintem érdemes azzal kezdeni, és ha jelenleg nem vagy cukorbeteg, akkor érdemes az egészséges életmódra törekedni, hogy csökkentsd a kialakulásának esélyét. Szerintem viszont nem kell túlpörögni. Mármint, derítsd ki, hogy jelenleg cukorbeteg vagy-e. Ha igen, kezelni kell, ha pedig nem, akkor érdemes egy fenntartható, egészséges életmódra törekedni úgy összességében.
2024. jún. 9. 23:36
 5/10 anonim ***** válasza:
53%
#4-es vagyok. Viszont én endokrinológiát vagy diabetológiát fölösnek tartom így, mert hogy minek? Tudd meg a saját nyugalmad érdekében hogy jelenleg mi a helyzet, majd utána cselekedj, a háziorvos úgy is segít elirányítani téged a megfelelő irányba, ha cukorbeteg vagy, ha pedig nem vagy, akkor csak te tudod minimalizálni a kialakulás esélyét, mégpedig az egészséges életmóddal. Nyilván persze azzal sem lehet teljesen megakadályozni, de szerintem lehet csökkenteni a kialakulás esélyét.
2024. jún. 9. 23:39
 6/10 anonim ***** válasza:

A háziorvos nem utalhat be inzulin méréses cukorterhelésre. Az endokrinológus talán, azt a h.o. biztos tudja. Ha ő sem, akkor javaslom magánban elvégeztetni (nem 1x hanem időközönként, meg kell nézni hány évente javallott).

Házibarkács módszer venni egy jó vércukorszint mérőt otthonra (Accucheck vagy DCont), és párhavonta lemérni magadnak, hogy amiket szoktál enni, azoktól mennyire megy föl a vércukorszinted. Plusz nagyon-nagyon sok utánaolvasás, hogy értelmezni tudd, amit látsz. És nem lesz egyszerű, mert ahány helyen nézed, annyifélét írnak. Természetesen ezt csak kiegészítő módszernek ajánlom.

Ezek mind csak arra jók, hogy kiderüljön időben, ha baj van. Ha a bajt megelőzni akarod, akkor egészséges életmódot kell követned. Rendszeresen mozogni (fontosabb a rendszeresség mint a konkrét sportfajta), egészségesen étkezni. Utóbbi kapcsán megteheted, hogy két hétig írod mit eszel, majd ezt átbeszélitek egy dietetikussal, hogy őszerinte mit kéne vàltoztatni, hogy nagy eséllyel elkerüld a bajt.

2024. jún. 10. 00:55
 7/10 anonim ***** válasza:

Az diabetológus tud beutalni cukorterhelésre.

nem is értem ezt a zavart. a diabetológus névből is adódik, hogy ő az illetékes...

"A diabetológus a szervezet szénhidrát anyagcseréjével, a cukoranyagcsere betegségeivel foglalkozó orvosi szakág."

hogy jön ide az endokrinológus? Ilyennel ő is továbbküld diabetológushoz.

2024. jún. 10. 13:02
 8/10 anonim ***** válasza:
#7, foglalkozik ir szűréssel az endokrinológus is, mert gyakran összefügg hormonzavarral. Szerintem sokakat a nőgyógyász vagy endokrinológus utal be cukorterhelésre meddőség vagy pcos gyanúja miatt. Ha beigazolódott, akkor persze diabetológus gondozza.
2024. jún. 10. 13:13
 9/10 anonim ***** válasza:

8as, értem amit mondasz, de ha a kérdezőnek cukorparája van akkor miért ne menjen egyból diabetológushoz?

Főleg, hogy leírta, egyébként tünetmentes.

Minek az extra kör bárki másnál elsőnek, ezt nem értem.

2024. jún. 10. 19:38
 10/10 anonim ***** válasza:

#9, értem amire gondolsz, lehet hogy tényleg így célszerű. Nekem az van a fejemben, hogy mindenki már meglévő és rossz cukorterhelés eredménnyel kerül a diabetológiára.

De úgyis a háziorvos utalja be. Sima cukorterhelésnél lehetne úgy, hogy a ho. beutalja és már az eredménnyel megy a diabetológiára (ha rossz). Mivel inzulinszintet is kéne nézni, első körben csak az érdekes, hogy ki utalhatja be ilyenre, és azok közül hova van leghamarabb időpont.

2024. jún. 11. 08:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!