Miből áll a MÁV-nál a orvosi vizsgálat?
Mozdonyvezetői tanfolyamra jelentkeztem és csak az orvosi vizsgálattól függ hogy felvesznek e rá. Tudom hogy nagyon szigorú, ezért is félek tőle.
Elsősorban attól félek hogy a hallásomat tekintve a magashangokat nem olyan jól hallom, meg ha súgnak valamit. Ettől félek a legjobban. Illetve az gond lehet hogy szemüveges vagyok?
Valaki letudná írni hogy jelenleg nagyjából mikből állnak ezek a vizsgálatok? Mennyire nehéz a pszichológiai része?
11.
Nekem forgalmi szolgálattevős vizsga volt, igaz elég régen, de már bőven a rendszerváltás után, és igen, minden hülyeséget néztek, aminek semmi köze nincs ahhoz, hogy valaki el tudja-e látni, beleértve a fogorvosit, meg a seggbe nyúlkálást is.
10-es trollocska... gondolom te lettél kimoderálva innen már sokadszorra.
Én 25 évet húztam le a MÁVnál és leányvállalatainál. Közvetlenül a mozdonyvezetők mellett dolgoztam egy nagy telephelyen. Pályafutásom alatt kb 700 mozdonyvezetőt ismertem meg. Pluszban rengeteg kalauzt, szerelőt, baktert és más dolgozókat akiknek különböző alkalmassági feltételeknek kell megfelelni.
Ha valaha lett volna rektális vizsgálat akkor tudnék róla. Hidd el, hogy amikor 30-35 férfi összejön oktatáson, vagy plána valami olyan eseményen ahol még pia is van és szabad is inni, akkor tutira mesélték volna nagy hangon.
Ráadásul nekem is kellett mennem rendszeresen vizsgálatra, úgyhogy én is kaptam volna a hátsómba az ipari vatelinból.
Azt meg ki ne találd már, hogy a raktáros Manyika nénit minden időszakos alkalmassági vizsgálaton megujjazzák.
Ráadásul hazudsz is, mert 3 évente van időszakos alkalmassági alapesetben, nem pedig évente....
Hogy miért van rá szükség?
Csak szólok: záró orvosi is van. Ha elmész a cégtől akkor is van egy eü felmérés - bár korántsem annyira alapos.
Jogi okai vannak. Egyrészt legyen rögzítve az egészségi állapotod, hogy aztán ne foghasd a cégre, hogy ott betegedtél meg. Jött ehyszer egy 80 éves bácsika aki benyújtotta az igényét kártérítésre, mert állítása szerint a vasúton süketült meg. Több mint 20 éve nyugdíjas volt már, de nem tudták pontosan megállapítani, hogy mikor romlott meg a hallása, ezért kapott is lóvét. Az ilyenek miatt van a záró orvosi.
Az előzetes alkalmassági pedig muszály, hogy alapos legyen, mert ha neked van valami betegséged, valami miatt alkalmatlan vagy mozdonyt vezetni, és aztán majd csinálsz valami orbitális balesetet, akkor annak súlyos anyagi és jogi következményei vannak. Még akkor is lehet belőle nagy botrány ha nem vagy hibás a balesetben, mert egy autót csapsz el. Egy biztosítótársaság belekapaszkodik minden szalmaszálba, hogy ne kelljen fizetni. Az orvos pedig aki rányomja a körpecsétjét a papírodra nem hülye, hogy börtönbe menjen a hanyagsága miatt. Már azért is bűntetések szoktak záporozni ha valakinek lejárt az alkalmasságija. Nincs semmi baja, csak lejárt. Még ebbe is beleköt a hatóság.
14.
Jó, akkor most maradjunk a fogászatnál és fejtsd ki, hogy milyen reklamáció tárgyát képezheti egy mozdonyvezetőnél, hogy a mozdonyon romlott-e el neki? Egyébként sem nézi a kutya sem a nyugdíjazása előtt, hogy kinek milyen és hány foga van, lehet már 1 se. 40 év alatt minden szempontból leépül az ember, akár dolgozik, akár nem, sokszor még utóbbi esetben jobban is, az úristen nem szálazza szét, hogy éppen mitől fáj a hasa, vagy a feje 40 év után valakinek, bármilyen állapotban is volt fiatalon. Ha meg valami tényleg veszélyesebb meló van, az már menet közben károsít és senki nem fogja vitatni. A bácsi ügye meg: ha más is megsüketült azonos munkakörben, akkor igen, ha meg senki, akkor benne volt a hiba. Nem a 20 éves korában elvégzett vizsgálat fogja ezt eldönteni.
Kisbarátom látom a szövegértés nem erősséged.
Jogszabályok írják elő mit kell megnézni - lásd 2-esben a link. Ezek nem a máv-startra vonatkoznak, hanem minden más magyarországon működő vasúttársaságnál dolgozókra. Vagy azokra akik magánvállakozóként végzik vasúti közlekedés biztonságával összefüggő munkájukat.
Az ne az én, a kérdező, a foglalkozás-eü orvos vagy a jogalkotó problémája legyen, hogy te nem érted. Sajnálom a családodat, hogy el kell viselniük egész nap.... Pro tipp: hülyeségek beugatása helyett képezhetnéd magad. Pro tipp 2: menj az ezotéria kategóriába szellem-jelenéseket szakérteni, ott talán vevők a baromságaidra!
Gondolom hivatásos jogsid sincs. Megsúgom nekik is ugyanúg komoly alkalmassági vizsgálatokon kell átesniük. Hogy a légijármű-vezetőkről ne is beszéljük. De nem is folytatom tovább, mert láthatóan ez a téma magas neked mint sünnek az útpadka.
15.
Apafej, hol írtam én, hogy nem írja elő jogszabály? Én azt írtam, hogy egy nagy baromság a 80%-a, és valószínűleg azért nem változott 60 év alatt, mert a magadfajta szemlélet uralkodik azok között, akik ezen változtathatnának: jóvanazúgy, nem számít van-e érteme.
Túl vagyok rajta. Nem vizsgálják a kipufogót...
-Vizelet mintát és vérvételt vesznek
-Munkapszichológia van:
-170 olyan kérdésre kellett válaszolni amire igen-nem válaszok vannak (ilyen jellegű kérdések: pl. én gyorsan elvesztem a türelmem, én egy nagyon nyugodt ember vagyok stb)
-Ki kellett tölteni egy ilyen lapot amin minták vannak és a hiányzó részeket megtalálni, plusz ilyen logikai sorok is voltak a mintákból
-Gépekkel nézték a reflexet és memóriát (gombokat és pedálokat kellett nyomkodni gyakorlatilag)
-Plusz majd lesz egy beszélgetés egy pszichológussal
-Neurológiai vizsgálat is volt (megnézték hogy csukott szemmel megtudod e érinteni az orrod, tudsz e egyenesen járni, megkalapácsoktak hogy működnek e a reflexeid)
-Fül-orr-gégészet (5 perces vizsgálat plusz egy audiológiai vizsgálat, ami abból áll hogy egy hangszigetelt szobába beülsz és egy fülesbe nyomkodnak hangokat és jelezned kell hogy melyik füleddel hallod)
-EKG
-Meg majd még lesz szemészet
-Záróvizsgálat: itt már csak eldönti az üzemorvos hogy alkalmas vagy e vagy sem.
Az a válaszoló akinek szent meggyőződése hogy "megujjaznak" forduljon orvoshoz a beteges vágyai miatt és kezdjen el dolgozni hogy legyen értelmesebb időtöltése is mint itt trollkodni a beteges fantáziáival, plusz privátba trágár üzenetekkel zaklasson engem.
Na akkor jólvan, majdnem ugyanaz van mint 22 éve. A sebészeti részét ezek szerint kivették. Lehet pénzügyi megfontolásból. Régen 2 évente volt az időszakos, most már 3, hogy olcsóbb legyen. Meg pszichológia is volt minden 2 évben, most már csak akkor ha valakin látja a doki hogy valami gond van, akkor beutalja pluszban pszichora is.
Audiológia ezek szerint sikerült?
A csávónak tényleg valami baja van ha még priviben is zaklat. Engem szerencsére kihagyott. Jelentjük, kimoderálják és visszaírja a hülyeségét. nem is értem mi értelme van ennek.
Hát félek az audiológia eredményétől. Nem lett a legjobb, meg kérdezték is hogy ezt már nem hallom. Megkérdeztem hogy ennyire rossz, akkor éppen azt mondtak hogy végülis a nagyon magas hangokat nem hallottam, de az üzemorvos dönt majd.
A pszichológián is voltak hibáim a reflex teszteknél, meg annál is amikor a mintákat kell behelyezni. Nem tudom mennyi hibázási lehetőség fér bele.
Szerdán fog eldőlni a sorsom, de őszintén nem vagyok nagyon bizakodó, azzal biztatom magam hogy végül is nem tehetek róla ha elutasítanak se. Ez van és kész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!