Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Miért van az Magyarországon,...

Miért van az Magyarországon, hogy ennyire sok az analfabéta, félrediagnosztizáló orvos?

Figyelt kérdés
Tisztelet a kivételnek, de ezek a tapasztalataim. Sokan könyvből tanultként és protokollokat, sablonokat használva próbálnak meg gyógyítani, azokat ráhúzni minden paciensre, így csak rosszabbítva a páciens állapotán, és maguknak több munkát csinálnak és telített várólistát, mert pontos diagnózis helyett elkapkodják, és nem hallgatnak a páciensre, aki ez miatt, meg utána az ezekből kialakult tünetek miatt még többet fog járni a kezelőhöz.
2022. júl. 7. 08:49
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
27%
Miért is kellene mindent tudnom? Nekik kell, ők végeztek egyetemet. Ahhoz pedig nem tudás kell, hogy meghallgassák normálisan a beteget. Minimum. De remélem egyszer majd belekerülsz ebbe a körbe, hogy átértékeld azt, hogy mennyire véded őket. Tisztelet a kevés kivételnek.
2022. júl. 7. 09:26
 12/34 anonim ***** válasza:
62%
Nem, nekik sem kell mindent tudniuk. Bakker te idegesítően buta vagy. Nem tudhatnak mindent. Amúgy meg atkozodni tudod kik szoktak, ugye. Szép szokás
2022. júl. 7. 09:29
 13/34 anonim ***** válasza:
3%
Akár csak a te kötözködésed! Hála ég nem különben vagy idegesítő és buta mint én.
2022. júl. 7. 09:47
 14/34 A kérdező kommentje:
Igen, véleményem szerint ott nyilvánul meg a jó orvos, hogy vissza kell-e menned megoldatlanul, vagy sem. Engem is ez zavar, hogy sokan találgatnak mi lehet a probléma, meg tesztpatkányként kezelik a pácienst. Aztán csodálkoznak, hogy mindig telítve vannak, mert a betegek gondjai nem hogy nem lettek megoldva, de újabbak is előjöttek. Van egy olyan elterjedt mondás a rossz szakemberre (külföldön elterjedt inkább), hogy "trust me, i'm a doctor". Azaz bízz bennem, orvos vagyok. Főleg arra, aki annyira biztos a diagnózisban, aztán nagyon mellé lő.
2022. júl. 7. 10:07
 15/34 anonim ***** válasza:
70%

"Trust me, i'm an engineer!" -- én így hallottam, jó kis videók vannak youtubeon ezzel..

Sokszor pl. a beteg nem mond el valamit, mert nem érzi fontosnak vagy odatartozónak. A beteg nem fog többet járni a kezelőhöz, mert megtanulja, hogy ott nem fogják meggyógyítani. Azután vagy elfogadja, hogy ezentúl együtt kell élnie a panaszaival, vagy a mentő viszi be, vagy magánellátásba megy vagy alternatív módszereket keres.

2022. júl. 7. 10:49
 16/34 anonim ***** válasza:
89%

Nem elbagatellizálni szeretném sem a te sérelmeidet, sem az egészségügyi rendszer hiányosságait, de ez így nem megy, ahogy elképzeled.

A nyugati típusú (ma már globálisan alkalmazott) orvoslás dióhéjban így működik:

1. Megkérdezi az orvos a beteget, hogy mi a panasza.

2. Anamnézis: Az orvos célirányosan kikérdezi a beteget. Ez tartalmaz általános kérdéseket (milyen betegségek voltak korábban, milyen gyógyszereket szed, stb.) és tartalmaz a panasszal kapcsolatos kérdéseket is.

3. Vizsgálat: Kezdődik azzal, hogy az orvos ránéz egyáltalán a betegre (ha még nem tette meg). Lehet hallgatózni (sztetoszkópot mindenki ismeri), tapintani (pl. hasi panaszoknál). Szükség szerint lehet laborvizsgálatokat kérni és képalkotó vizsgálatokat kérni.

4. Diagnózis.

5. Kezelési terv.

(Persze ha valaki azzal jön, hogy tegnap kabát nélkül lapátolta a havat, ma pedig folyik az orra és gyenge, akkor nem biztos, hogy rá kell kérdezni az öreganyja összes betegségére, és el kell küldeni száz vizsgálatra, hanem nyugodtan lehet azt mondani, hogy maradjon otthon pihenni és igyon sok folyadékot. Persze ha Google doktor segítségével kitalálta, hogy a gyengeség utalhat leukémiára, akkor mérges lesz az orvosra, hogy nem elég alapos. Van az a mondás, hogy "ha patadobogást hallasz, akkor először lóra gondolj, ne zebrára". Tehát ami igen valószínűtlen, az igen valószínűtlen.)

A diagnózis és kezelési terv pedig pont hogy protokollok szerint zajlik az utóbbi 100-200 év kutatásai alapján! Máshogy nem is lehet lehetséges! Tehát hogy azt mondja a protokoll, hogy van rá bizonyítok, hogy ez a betegség létezik, mert itt van másik százezer ember ilyen tünetekkel és ilyen laboreredményekkel. És ez rá a terápia, mert van rá bizonyíték, hogy ezt a százezer embert ezzel a terápiával kezelték. Viszont arra is van bizonyíték, hogy a százezer emberből harmincnál a terápia ilyen és ilyen mellékhatásokkal járt. Mérlegelve a valószínű előnyt és kockázatot javasolt a terápia.

Az orvosok értelemszerűen nem ismerhetnek minden egyes valaha volt és naponta megjelenő kutatást fejből, mivel naponta jelenik meg egy fél könyvtárnyira való! Ezért vannak protokollok.

Tehát az egyik fele a dolognak a protokollok NAPRAKÉSZ ismerete és alkalmazása. A másik fele az anamnézis és vizsgálat. Itt számos probléma felmerülhet, akármilyen alapos is az orvos:

-A panaszok megélése teljesen szubjektív. Ugyanarra a panaszra valaki rá se hederít, valaki pedig egyenesen mentőt hív.

-A panaszoknak nem csak a megélése szubjektív, de a panaszok is szerteágazóak. Például covid kapcsán láthattuk, hogy valakinek nem légúti, hanem mondjuk hasmenést. Ugyanakkor hasmenésnek lehet ezer oka, melyek 90%-ban teljesen banálisak. Arra meg nyilván nincs se kapacitás, hogy minden hasmenést leteszteljünk minden baktériumra, vírusra, minden hasmenőst megtükrözzünk, stb. Meg amúgy is hülyeség lenne.

-A betegek elmondása nem mindig megbízható. Például mindennapos eset: Megkérdezi az orvos, hogy milyen gyógyszereket szed. Háááát ő nem szed gyógyszert. Megkérdezi az orvos, hogy cukorbetegségre gyógyszert szed? Ja az igen. És vérhígítót? Ja azt is. Fogyaszt rendszeresen alkoholt? Nem. Rendben, de mégis milyen gyakran iszik alkoholt? Én csak este, reggel csak a Jóska iszik, én akkor nem...

2022. júl. 7. 10:49
 17/34 anonim ***** válasza:
81%
Analfabéta orvos :-))))))) Kíváncsi vagyok, hogy a kérdező, aki itt analfabétázza az orvosokat, el tudná-e végezni az orvosi egyetemet :-))))))
2022. júl. 7. 11:00
 18/34 anonim ***** válasza:
13%
17: Sose tudhatod, hogy nem épp egy orvos trollkodik-e, amikor ilyen kérdést olvasol.
2022. júl. 7. 11:05
 19/34 anonim ***** válasza:
86%
Elsősorban azért, mert a beteg nem a saját tapasztalatait, panaszát mondja el tömören és összefoglalóan. Hanem előbb kikéri Google doktor véleményét, na, akkor jól megkeveredik, nekiáll diagnosztizálni magát, és az orvosnak már azt mondja el, amit az interneten össze-vissza olvasott, és nem azt, amit ő érez. Hát ezért...
2022. júl. 7. 11:31
 20/34 anonim ***** válasza:
29%
Sok sebből vérzik a mai nyugati orvoslás! Az én véleményem az, hogy nincs (legalábbis én nem találkoztam még) lelkiismeretes orvossal. Unják, ha bonyolultabb eset vagy, ráadásul én találkoztam olyan orvossal is aki tudta, legalábbis sejtette, hogy mi bajom, de olyan drága a kezelése, hogy ignorált, magyarán hülyének nézett “ah magának nincs semmit baja” címszóval. Persze, én valószínű unalmamban járok orvostól orvosig, sőt az is, hogy direkt magamnak “csinálom” a betegséget, mert nekem ez annyira “kellemes” állapot. A másik, hogy rettentő buták (tisztelet a kivételnek), be kellene vezetni, hogy aki csak épp átbukdácsolt az orvosi egyetemen, az nem gyógyíthasson. Kevés az olyan orvos aki folyamatosan tovább képzi magát, régi elavult módszerekkel gyógyítanak, ráadásul én hiányolom a holisztikus nézetet, a testet egészben kell nézni, minden mindennel összefügg. Hiába küldenek száz orvoshoz, mindegyik megállapítja a saját verzióját, de senki nem rakja ki a puzzlet. Fáj a szemem, szemész megállapítja a magas szemnyomást, fáj a mellkasom, kardiológus megállapítja a billentyűhibát, reumatológus a polimialgia reumaticat, neurológus a szklerózis multiplexet, csakhogy az okot soha senki nem keresi. Persze azt is tudom, hogy sokminden tőlünk függ, életmód, mozgás, helyes légzés, tiszta ételek, higiénia, de amikor ezekre figyelsz és mégis egyre betegebb vagy, akkor az komolyan kéne venni. Hát ez nem igazán sikerül, és nem vagyok egyedül.
2022. júl. 7. 11:41
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!