Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Tényleg így működik a táppénz,...

Tényleg így működik a táppénz, ha munkaidőkeretben vagyok foglalkoztatva?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Bolti eladó vagyok, 11 órás műszakokkal, de persze nem minden hétköznap. Most decemberben 11 napot táppénzen voltam, covid miatt. Mikor visszajöttem, a főnök azt mondta, hogy mivel amíg elvoltam, 64 órát nem dolgoztam le, viszont a táppénz csak hétköznapokra szól és 8 órákra, amiből csak 7-er tudott beírni, így marad 8 óra, amit le kell dolgoznom. Beírtunk egy napot korábban decemberben, mintha aznap jöttem volna 8 órát, és majd jövő hónapban valamikor a beosztásomon kívül bejövök és ledolgozom azt a 8-at.

Egyrészt értem, hogy nem fogok ingyen dolgozni most ezért plusz 8 órát, hiszen a hónapra korábbra be van írva és kifizetik, mégis furcsának tartom, hogy megbetegszem, meggyógyulok, visszajövök és majd be kell jöjjek még egyszer.

Ilyen helyzetben ennek ez a menete?

2021. dec. 21. 18:42
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Ha egy adott időszakban, amikor egy 8 órás 56 órát dolgozott volna neked 64 kellett volna, az azt is jelenti, hogy utána meg kevesebbet dolgozol mint egy 8 órás, mert úgy jön ki a munkaidőkeret. Ad abszurdum, ha a hónap első felében orrba-szájba mennél, utolsó héten meg egyszer sem, hát elég érdekes lenne, hogyha 3 hét betegszabival kinulláznád a melós 3 hetet (120 órával), utolsó héten semmit sem melóznál, aztán meg vernéd az asztalt, hogy de neked jár a bér 168 óra után.

Persze felmerül az a kérdés is, hogy 11 órás műszakokkal hogyan jön ki 64 óra?

2021. dec. 21. 22:46
 2/11 anonim ***** válasza:
Szerintem ez nem így működik, ahogy leírod.
2021. dec. 21. 23:05
 3/11 A kérdező kommentje:

Első, hát én sokszor elolvastam a válaszod, de nem világos, mit akarsz végül kihozni belőle. Mindenesetre a kérdésedre a válasz, hogy azon napok között volt egy vasárnap, ami nem 11, csak 9 óra.

Második, akkor hogy?

2021. dec. 22. 00:02
 4/11 anonim ***** válasza:
Ha van 2 melós, az egyik az első két hétben 100 órát dolgozik, aztán 50-et, a másik meg először 50-et, aztán 100-at, és mindkettő beteg lesz az első két héten, akkor az szerinted rendben van, hogy utána felgyógyulva az egyiknek még 50-et kell lenyomnia, a másiknak meg 100-at ugyanazért a havi bérért?
2021. dec. 22. 00:13
 5/11 Ypszilon1980 ***** válasza:
Ez így sehogy sem stimmel. Szerintem itt az lehet, hogy ő azt mondja, hogy a TP 8 órára szól,deba fennmaradó beosztás szerinti órákat le kell dolgoznod. Szerződést nézd meg mi van leírva, mi a munkarended. Egyébként a keresőképtelenség az a kieső napok száma és nem csak hétköznap lehet. De egy munkaügyi szakértő jobban tudná ezeket. Mi van a TP papírodra írva, mennyi a kieső napok száma?
2021. dec. 22. 06:39
 6/11 A kérdező kommentje:

Ötödik, igen, ezt mondja.

A papíron csak annyi van hogy keresőképtelenség időtartama 12.03-12.13.

Megnezem majd a szerződést!

2021. dec. 22. 08:20
 7/11 Ypszilon1980 ***** válasza:
Igen, de attól még nem jól tudja. A keresőképtelenség azt jelenti, hogy nem tudsz dolgozni, tehát nem dolgoztathatja le veled utólag azt amit betegség miatt nem tudtál teljesíteni. Ez azért is problémás, mert mi van akkor, ha valaki helyetted akkor dolgozott, akkor neki meg pluszban lesz és akkor legközelebb meg annyival kevesebbet kell dolgoznia?
2021. dec. 22. 09:09
 8/11 A kérdező kommentje:
Igazából így az a konkrét kérdésem, hogy a táppénzt óraszám alapján számolják-e (ez esetben 8 órával meg vagyok rövidítve), vagy napok alapján (ezt furcsállnám).
2021. dec. 22. 09:28
 9/11 Ypszilon1980 ***** válasza:
Miért furcsállnád? Napra vonatkozik, azért is van rajta, hogy keresőképtelenség napok száma. Vagy gondolod, hogy valaki beteg és akkor csak 8 órát lehet otthon, utána meg mennie kell dolgozni, mert 12 óra a munkaideje aznapra? Eleve a betegség napokra nem is szabad beosztani a munkavállalót.
2021. dec. 22. 09:46
 10/11 anonim ***** válasza:

itt teljesen jó le van írva a válasz a kérdésedre

[link]

2021. dec. 22. 09:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!