Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Mit szólnátok ahhoz, ha...

Mit szólnátok ahhoz, ha kórházi helyhiány esetén az is szempont lenne, hogy a rászoruló covidos beteg korábban beoltatta-e magát vagy sem?

Figyelt kérdés
Nyilván orvosi szempontok döntenek, ám vannak forgatókönyvek arra az esetre is, ha azonos gyógyulási esélyű emberek közt kell választani, és nincs mindenki számára hely - ilyenkor akár sorsolni is lehet. Ezt figyelembe véve, az sem elképzelhetetlen, hogy az oltottság is szempont legyen.

2021. okt. 28. 22:39
1 2 3 4 5
 41/46 anonim ***** válasza:
Nem tudom, te miről beszélsz. Én arról, hogy megvettél egy szolgáltatást, akkor jár neked. Ennyi, a többi mellébeszélés.
2021. okt. 31. 12:11
 42/46 anonim ***** válasza:

Ennyi erővel engem soroljanak előre, mert nekem nagyobb a fizetésem és ezáltal a befizetett TB is. Ráadásul igénybe sem veszem.

Aki dohányzik, iszik, vagy csak elhízott azokat is hátra lehet sorolni.

Hol itt az egyenlőség ?

2021. okt. 31. 15:45
 43/46 A kérdező kommentje:

Egyesek itt félrebeszélnek, Mo-on nincs magán-egészségbiztosítás. Legalábbis abban a formában nincs, ahogy képzelik - itt senki sem "veszi meg" az egészségügyi ellátást, az mindenkinek jár, nem Amerikában vagyunk! Egyfajta társadalmi konszenzus alapján azért fizetjük a TB-t, hogy legyen miből finanszírozni ezeket, akkor is, ha jóval magasabb összegbe kerül, mint amit a pénztárcánkból ki tudnánk fizetni.

Igen, lehetne, hogy egyesek magasabb TB járulékot fizessenek, ha szándékosan rongálják az egészségüket. Csakhogy, nehéz pontosan meghatározni, mi minősül "szándékos egészségrongálásnak", vagy, mi van azokkal, akik az egészséges életmódot nem tudják megfizetni - ilyen is van! - így aztán ilyet nem egyhamar fognak bevezetni.

Pedig azért akad egy-két dolog, ami annyira egyértelműen káros és egészségromboló, hogy nyugodtan lehetne kérni miatta magasabb eü.járulékot, a dohányzás egyértelműen ide tartozik.

Azt pedig folyvást elfelejtitek, hogy nem szimplán a kórházi ellátás megtagadásáról lenne szó a feltett kérdésben szereplő esetben, hanem egy szükségszerű választásról, amikor korlátozott a hozzáférés az ellátáshoz.

De már nem vagyok meglepve a válaszokon, mert azok, akik nem veszik tudomásul, hogy társadalmi érdek az átoltottság növelése és ragaszkodnak a saját önrendelkezési jogukhoz, azok elég arrogánsak ahhoz is, hogy kiköveteljék maguknak az orvosi ellátást akár más kárára is. Ezek azok az emberek, akik szerint nekik minden "jár", de hogy cserébe adni is kellene valamit - na, azt már nem...

2021. okt. 31. 21:59
 44/46 anonim ***** válasza:
100%

#43 Én még mindig beoltattam magam, de továbbra sem gondolom helyesnek, amit mondasz.

Ha azt mondjuk, hogy most az oltottság alapján mérlegelünk, akkor legközelebb, meg minket nem látnak el, ha kiderül, hogy az oltás miatt bajunk van és mondjuk kevés lesz a CT gép? Én azt sem érezném helyesnek, mert megtettem minden annak érdekében, hogy ne legyek beteg és senki nem tudta biztosra, hogy mi a jobb.

Ha valaki ki meri mondani, hogy embereket halálra ítélhetünk, ha nem oltatnak, akkor annak azt is ki kell tudnia mondani, hogy annyira jó az oltás, hogy kötelező legyen. Nem vagyunk orvosok, hogy mi döntsünk ilyen helyzetben, bármennyire is azt gondolja néhány ember, hogy meg tudja ítélni, hogy mi a jó magának vagy a társadalomnak, nincs orvosi diplománk. Se neked, se nekem, se azoknak, akik ki vannak borulva attól, hogy be lesznek oltva. A kormánynak meg amúgy megvan a hatalma hozzá, hogy mindenkit oltásra kötelezzen...

Ezért én etikai alapon továbbra sem támogatom.

2021. okt. 31. 23:57
 45/46 A kérdező kommentje:

Ez mind nagyon szép, de biztos te is olvasod itt a GYK-n a fanatikus oltásellenes, vírusellenes, maszkellenes, birkázó, halálraítéltet kiáltó sokszor minősíthetetlen hangnemű kommenteket. Ne adja az ég, de azért próbáld elképzelni, hogy egy kedves hozzátartozód és egy ilyen személy között kell döntenie az orvosnak, hogy melyiket kezeli, melyiket küldi haza. Hasonló esélyeik vannak, ha az oltás szerinted nem lehet szempont, akkor kisorsolja, és a fanatikus oltásellenes nyer, ő maradhat, ő kap kezelést.

Simán belenyugodnál? Biztos, hogy nem éreznéd igazságtalannak?

Egyelőre el sem tudjuk képzelni, de nálunk is megtörténhet, ami Romániában, illetve már több helyütt a világban megtörtént, amikor az egészségügyi kapacitások kimerültek. Akkor tele lesznek a kórházak oltatlanokkal, de néhány oltott is beteg lesz annyira, hogy kezelésre szoruljon. Normál esetben jutna nekik simán hely, de most az oltatlanok miatt nem fog. Akik közül a legtöbb nem is került volna kórházba, ha beoltatja magát.

2021. nov. 1. 15:21
 46/46 anonim ***** válasza:
100%

Biztos igazságtalannak érezném, de ettől nem feltétlenül igazságtalan.

Próbáld kicsit az ellenkező oldalról nézni a reakciójukat és nem tűnik annyira szélsőségesen érthetetlennek.

Szerintük van egy influenza szerű megfázás, ami, mint az influenza általában, egész sok embert megöl. Illetve van egy oltás, ami viszont sokkal veszélyesebb. Amikor ő azt mondja, hogy "nem érdekel, hogy hány ember hal meg az covidban", akkor nem ugyanarról a betegségről beszél mint te. Sőt ő amiatt retteg(!!), hogy a gyerekei, szülei, barátai most kapnak egy oltást, amitől azonnal vagy 5-6 éven belül meghalnak.

Ha tehetné neked sem engedné, hogy megkapd az oltást, és mindemögött az van, hogy elhiszi, hogy bajod lesz belőle.

Ahogy te is arról értekezel, hogy ezeket a "hülyéket" kell először hagyni meghalni, körülbelül ők is erről értekeznek, hogy, aki olyan hülye, hogy néhány 90 éves miatt meg akar halni néhány éven belül, az tegye, de hagyjon békén engem és a családomat.

2021. nov. 1. 15:32
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!