Kell az orvosoknak újra vizsgázniuk/bebizonyítani
tudásukat időközönként?
Figyelt kérdés
Szóval rengeteg orvos van, aki egyszerűen kiöregedett vagy csak látszik, hogy nem a legfrissebb a tudása. Kommentben írok majd egy-két példát, csak mert jól esik leírni. Mikor ilyeneket lát az ember, elgondolkozik, hogy nem kellene, hogy valaki a körme alá nézzen ennek/annak az orvosnak? Mikor mindenki tudja róla, hogy alkesz, hogy évek óta csak menekülnek előle a betegek... Miért nincs évenkénti/kétévenkénti vizsga/alkalmassági vagy bááármi (mint pl a jogsinál). Bár köztudott, hogy kevés az orvos és úgyis védik egymást, lefizetnék egymást, ha lenne is ilyen vizsgálat. Szerintem ez nagyon szomorú. Ki mit gondol erről? Van jó megoldás erre?
"Ha ragaszkodsz a vizsgálatokhoz, nyilván nem fogja azt mondani hogy nem utal be."
Háziorvos vagyok. Baromságra nem szoktam beutalni a beteget, akkor sem ha kéri. Egy csomószor indokolatlan vizsgálatot szeretne a beteg. Ilyenkor fel szoktam ajánlani, hogy kereshet mást, akinek lehet diktálni mint Dr. Bubónak.
2021. júl. 28. 17:19
12/21 anonim válasza:
11: szerinted miért nem bíznak meg az emberek egy picit jobban az orvosokban? Én még csak rezidens vagyok, de már az egyetem alatt is azt tapasztaltam, hogy ilyenkor ezek a személyek szakmai vélemény nélkül hajlamosak igénybe venni a teljesen szükségtelen, de ráadásul méregdrága magánrendeléseket. Pl. egyértelműen pszichiátriai tünetcsoporttal jönnek, de csak azért is kérnek beutalót a neurológiára, vagy a gasztrora. A magánorvosnak ez nagyon jól jön, mert 25 ezerért felírja ugyanazt a receptet, amit én is megtettem volna.
2021. júl. 28. 17:33
13/21 A kérdező kommentje:
Sokszor az a probléma, hogy az orvos kiröhög és szarkazmussal válaszol ha a beteg feltesz egy kérdést (mint a 11es háziorvos...). Sajnos így a betegnek elmegy a kedve minden orvostól és csak még jobban beleőrül a betegségeibe, főleg ha pszichés eredetű a problémája... :( Nem tudom miért nem lehet az iylen megnyílvánulások helyett barátságosan és megnyugtatóan válaszolni. Így csak elvesztik a bizalmat és ártanak minden tekintetben.
2021. júl. 28. 17:44
14/21 anonim válasza:
Értelek kérdező, de az a probléma, hogy a sok szükségtelen beutaló csak terhelést okoz, semmi mást. A beteg úgy érezheti, hogy szarkasztikus vagy barátságtalan az orvos, pedig valójában helyesen jár el. Pszichés problémákkal pszichológushoz kell fordulni. Sokan azt hiszik, hogy jobban tudják, mint a háziorvos, akinek többek között az a felelőssége, hogy megfelelően ítélje meg a panaszok eredetét.
2021. júl. 28. 17:56
15/21 A kérdező kommentje:
Biztos van olyan beteg, aki így áll hozzá (mintha jobban tudná az orvosnál), de nem hiszem hogy pl az én esetemben jól járt el, hisz kb látatlanban írt fel savlekötőt (amit nem szedtem be így). Nem hiszem hogy a gyógyszerek vaktában való felírással jót tesznek. Jobban hittem az ultrahangot végző orvosnak, ami miatt a háziorvos csak kinevetett. Pedig nem hinném, hogy ártott volna egy ételallergia/ ételintolerancia teszt (főleg úgy, hogy gyerekkorom óta alacsony a vérnyomásom (85/70 az átlag) és vérszegény is (doki szerint nem vészes, ezért nem írt rá semmit, de engem csak zavar, mert a tüneteit érzem).
Viszont tudom, hogy sokan félévente járnak tükrözésre és mindenféle tesztet kifizetnek, amik tényleg feleslegesek - ebben ezer % egyetértek.
2021. júl. 28. 18:04
16/21 anonim válasza:
A vérszegénységnek több oka is lehet, többnyire felírnak valamilyen folsav és vas-szulfát készítményt, ami rendbe hozza a problémát. Ezek után felesleges több tesztet végezni, ételintoleranciát pedig leginkább az allergiára és asztmára hajlamos betegeknél szokás nézni.
Én úgy gondolom, hogy azok a páciensek járnak a legjobban, akik rendszeresen eljárnak kontrollra, mert akkor könnyebben meg tudja állapítani a háziorvos a panaszok súlyosságát.
2021. júl. 28. 18:22
17/21 A kérdező kommentje:
És hogyan lehet kideríteni a vérszegénység okát? Ha szedem rá a készítményt, akkor el fog múlni az oka is? (Gyerekkoromban(8éves körüli voltam) írtak fel rá gyógyszert és segített, de visszatért hamar a probléma). Évente, kétévente megyek laborba (vagy felfázás miatt vagy hasfájás miatt) és mindig ez az eredmény, ha vitaminokat(vas tartalmút) is szedek. Csak tényleg azt érzem, hogy a háziorvost nem érdekli, de engem zavar, hogy a körmöm is barázdált, az örökös fáradtság, a nem hízás, problémás arcbőr még felnőtt korban is és a sápadtságom, plusz az alacsony vérnyomásom is azért lehet szerintem - ezek a tünetek mindig fenn álltak és a doki szerint nincs baj ezzel... A hasfájás miatt gondoltam arra, hogy vmi az étkezésemmel lehet vagy ha nem azzal, akkor ahogy az ultrahangos doki mondta, hogy valamit nem tudok megemészteni.
2021. júl. 28. 19:58
18/21 anonim válasza:
Vérvizsgálattal. De csakis vénnyel kapható tablettákkal lehet kezelni a vashiányt (pl. Sorbifer Durules), a vény nélküli készítmények nem alkalmasak a vérszegénység kezelésre. Pár hónappal később a kontrollvizsgálaton eldől, hogy mi okozza a vérszegénységet, ha vashiány, akkor azt a Sorbifer szépen helyrehozza, ha pedig valami egyéb, akkor más megoldást kell találni, de ezt bízd a háziorvosodra.
Ha rendben van a vérképed, akkor nem indokolt felesleges vizsgálatokat végezni.
2021. júl. 28. 20:19
19/21 anonim válasza:
Jajj kedves HO! Nyilván nem arra gondoltam, hogy a páciens ragaszkodjon a szemészeti beutalóhoz, mikor a hasa fáj. Nem kell ennyire szélsőségesen megnyilvánulni. A kérdező sem erre gondolt. Hanem hogy a háziorvosa elküldhette volna laborba és ultrahangra, de nem akarta. Én sem általánosítok, biztos van aki alapos, de egy ultrahangba vagy egy vérvételbe senki sem halt bele, a hiányában pedig gondolom volt már pár beteg, akit nem diagnosztizáltak időben. 5 percig sem tart megírni azt a nyamvadt beutalót, szóval nem tudom mire ez a nagy Bubózás..
2021. júl. 28. 21:02
20/21 anonim válasza:
A beutalót megírni normálisan 5 perc. Egy indokolatlan vizsgálat viszont egy csomó plusz munka a kollégáknak, ami azoktól veszi el az időt, lehetőséget, akik tényleg komolyan betegek.
És bocsánat ha a beteg jobban tudja, hogy mi a jó neki, akkor menjen magánba. Megjegyzem a savcsökkentő pont az a gyógyszer aminek a szükségességét szimplán tünetek alapján meg tudom mondani, habár a vérszegénységhez köze nincs.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!