Csontvelő mintavételhez lehet bódítást kérni?
Mennem kell hematológiára, az orvosom jelezte, szinte biztos, hogy vesznek csontvelőből mintát.
Ha így lesz, az rögtön az első vizsgálaton várható, vagy arra külön időpontot kell kérni?
Olvastam, hogy nagyon fájdalmas, és rettegek tőle. Teljesen kizárt, hogy mozdulatlanul végig tudjam csinálni. Szinte 100%, hogy elájulok közben, és nem tudom kontrollálni, de egyébként is iszonyatosan alacsony a fájdalomküszöböm.
Ilyen esetben lehet kérni bódítást? Vagy hogy működik ez, ha előre jelzem, hogy nagy eséllyel el fogok ájulni?
Másik időpont lesz, és nincs bódítás. Max egy nyugibogyót kaphatsz előtte.
Legalábbis néhány éve, mikor nekem csinálták, még így volt.
Igen, fájdalmas. Van helyi érzéstelenítés, magát a vágást nem érzed, de a csontot nem lehet érzésteleníteni.
A másodiknál (ismételni kellett) kaptam egy dormicumot. Azzal is fájt, de úgy már elviselhetőbb volt.
Kérjél helyi érzéstelenítést vagy valamit.
Csontvelő-biopszia
A csontvelő betegségeinek pontosabb diagnózisához szövetmintát vesznek a csontvelőből, amelyet mikroszkópos vizsgálattal elemeznek. Általában a csípőlapátból vagy a szegycsontból finom, aspirációs tűvel történik a mintavétel. A leukémiák diagnosztizálásában ez fontos vizsgálati módszer.
Igen, tudom, hogy fájdalmas. Azt is, hogy nem szoktak közben bódítani, csak helyi érzéstelenítés van, ami kb semmit sem ér.
Itt a kérdés az: ha a beteg kéri, akkor alkalmaznak-e bódítást?
Közben felgyorsultak az események, holnap reggel kell befeküdnöm.
A háziorvos nem tudta megmondani, lehet-e bódítást kérni, de szerinte nyugtatót biztosan. Viszont nagyon félek, hogy az kevés lesz. :(
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!