Kezdőoldal » Egészség » Dohányzás » Miért hiszik sokan, hogy a...

Miért hiszik sokan, hogy a dohányzás a legkárosabb népszokás? Ennyire szar emberek vagyunk, mi dohányosok?

Figyelt kérdés

Mindig ezt hallom, akárhol vagyok. Ne dohányozz, mert ez, meg az... A plakátok, a tévé, az internet, minden ezzel van tele.

Miért gondolják, hogy a dohányzás a legkárosabb szokás? Én azt gondolom, hogy például a cukorfüggőség, a rossz minőségű szénhidrátfüggőség ami 100-ból 95 embernél jelen van sokkal károsabb.

Hihetetlen, hogy 15-20 kiló túlsúly van a mai átlagembereken és ők papolnak a dohányzás ellen.

Meg az internetfüggőség... Igaz, hogy most én is itt ülök, de én figyelek arra, hogy napi 2-3 óránál ne legyen több a virtuális világban eltöltött órák száma.

Ez mellett egészségesen étkezek, sportolok, szabadidőmben sportolok, művelődök (olvasok, kiállításokra, színházba járok, nem a tévét bámulom meg a facebook-ot)... És mégis rendre lenéznek engem a nemdohányzók, pedig valószínűleg sokkal többet teszek az egészségemért, mint ők.

Igen, nekem van egy rossz szokásom, az a napi 8-10 szál cigi...

Sportolok, a sportorvos szerint makkegészséges a szívem, az érrendszerem, az izomzatom és 3 év dohányzás után mondhatom ezt el.

Biztos, hogy az emberek a cigi miatt lesznek betegek, nem mondjuk az miatt, hogy a zsírban tocsogó birkapörköltet eszik ebédre, meg a fehér kenyeret kolbásszal? Meg mellé egy kis cukros joghurtot?

Ma a család egyik tagja megjegyezte nekem elég csúnyán, hogy miért cigizek. Nagyon megbántott, tényleg durván mondta. De már volt rá példa baráti társaságban is, edzőteremben is.

De én nekem ez az egy kis rossz szokásom van, és jól esik, a párom így elfogad és az igazi barátaim is. Miért néznek ki sokan mégis? Miért nem tudnak az emberek saját magukkal foglalkozni?

Régebben is ennyire félre voltak tájékoztatva az emberek a rossz szokások károsságának nagyságáról, vagy ez újabban alakult ki?

Bezzeg a McDonald's-ra miért nem írják ki, hogy a "A 95%-ban mesterséges és génkezelt műételeink halált okoznak"?

Vagy a TESCO-ban miért nincs kiírva a sok csokira, hogy túlsúlyt, magas vérnyomást, érrendszeri betegséget és cukorfüggőséget okoznak?

MIÉRT MINDIG A DOHÁNYOSOKAT BÁNTJÁK?

2010. máj. 13. 23:40
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
84%

Néhány dologban igazad van, az általad leírt dolgok is károsak. De a tudomány mai állása szerint a dohányzás nagyon sok halálokért felelős. Egyebek mellett magas vérnyomást okoz, ami pedig agyvérzést, stroke-ot. Emellett a szervezetbe jutott nikotin élénkítő hatása miatt a szivet is sokkal inkább megdolgoztatja. Érszűkületet okoz, a férfiak egy részénél (emiatt is) impotenciát, a nőknél meddőséget. Tüdőrákot, gégerákot kaphatsz tőle, emellett a nikotin valamennyi rákos folyamatot felgyorsítja a szervezetben.

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a környezetedben élőknek is bajuk lesz tőle. A passzív dohányzás a kutatások szerint még a valódi dohányzásnál is nagyobb károkat okoz.

Hidd el, nem azért írják rá a dobozra, mert nincs jobb dolguk. A gyógyszergyárak aztán baromira nem érdekeltek abban, hogy téged ijesztgessenek, sőt. Ha jólesik, dohányozz, a te saját döntésed. De az cáfolhatatlan, hogy a cigaretta nem javít az egészségeden. Tény, hogy a többi dolog sem, amit még leírtál (zsíros ételek stb.)

2010. máj. 13. 23:50
 2/25 anonim ***** válasza:
76%

Nem hiszi senki,

Orvosilag bizonyítva van!

De ha beszélsz egy patológussal talán még tüdőket is láthatsz..

Egyébként meg azért "bántják" a dohányosokat mert ami nekik nem büdös - mert már úgy elcseszték a szaglásukat a füsttel hogy nem is éreznek még gyakran rendesen ízeket sem - attol egy hétköznapi embernek a gyomra is felfordul!!

2010. máj. 13. 23:52
 3/25 anonim ***** válasza:
76%

Én pl azért nem kedvelem túlzottan a dohányosokat, mert előszeretettel szívják zárt légtérben. És az nem csak nekik szar.

Még ha valaki kövér, az csak neki szar, másoknak csak az esztétikai ézrékét bántja. És nem döglünk meg tőle tüdőrákban.

Tüdőszűrőn pár éve közölték velem h dohányzok, úgy h egyszer próbáltam, és állandó környezetemben nincs cogiző egyén.

Nem szeretnék tüdőrákban megpusztulni...

És sajnos nem tudok mit kezdeni a wc-ben bagózó emberekkel.

Szabad téren, amég nem az orcámba fújja, csinálja nyugodtan, nem zavar...

2010. máj. 13. 23:54
 4/25 anonim ***** válasza:
69%

Azért, mert a legtöbb esetben önzőséggel, nemtörődömséggel is párosul, ami másokat is érint: azokat, akik nem dohányoznak vagy tisztességes dohányosok.

Tisztellek, FELTÉVE HOGY te különb vagy a marháknál, és elnyomod a csikket és az annak fenntartott kis gyűjtőbe rakod; illetve másokat megkérdezel affelől, hogy rágyújthatsz-e (és ha nem, akkor nem sértődsz meg, hanem kibírod nélküle/odébbállsz).

Mert ezt, amit leírtam, sajnos nagyon kevesen értik meg. Ráadásul a bunkó többség miatt tele vannak az utcák csikkekkel, ez meg környezetvédelmi probléma, és felelőtlenség.

Igazad van, hogy kövérnek lenni is káros, sőt, legalább olyan borzasztó; de a kövérségnek nincs passzív elszenvedője (látványon kívül).

2010. máj. 14. 00:27
 5/25 anonim ***** válasza:
69%

Igen, és a dohányzás fogyaszt!

(mert csökken tőle az étvágyad)

Najó, csak vicc volt :)

Én épp most próbálok leszokni. Tudod milyen nehéz?

Napi 2 dobozzal szívtam mondjuk úgy 10 éven át.

Ma nem vettem, habár legalább 20x indultam el, hogy veszek, de kibírtam, viszont tök ideges vagyok egész nap, és görcsbe áll a gyomrom, hasam :)

Nem tudom még meddig tart ez az elvonási tünet, de azon filózok be kéne venni valami görcsoldót :)

2010. máj. 14. 01:00
 6/25 anonim ***** válasza:
51%

Én utálom a cigit. Nem szívom, nem szívtam soha, mégis nekem van tüdőbetegségem. A passzív dohányzástól.

Még szabad téren, pl buszra várva sem menekülök meg attól, hogy 20 oldalról ne fújják a képembe.

Én nem eszem mekis kaját, nem iszom alkoholt, nem próbáltam ki semmilyen kábítószert, nem kávézom. És igen, jobb vagyok egy szenvedélybeteg dohányosnál. nekem is elég stresszes az életem, lenne ezer okom, hogy miért cigizzek/igyak. Mégsem tettem soha.

2010. máj. 14. 01:17
 7/25 anonim ***** válasza:
54%

Minden szinten el kéne tudni vágni a függőséget, de akkor meg senki sem lenne boldog. Akkor minek éljünk?

Én akkor sem voltam boldog, amikor régen fél évet diétáztam. A Colára, kávéra, energia italokra is rá voltam kattanva, bár azt könnyű volt abbahagyni. Annál csak 1 hónapig úgy közlekedtem utána úgy mint egy zombi :)

Most megint szomorú vagyok, hogy le akarok szokni a cigiről, mert fáj hogy nem szívhatom, és még elvonási tünetet is érzek, de az is lehet hogy csak bebeszélem magamnak, tökmindegy, akkor is rosz

:( brühühü

Makacsnak kell lenni. Utána jobb lesz.

De valamire úgy is rászokunk úgy, hogy közben észre sem vesszük.

A cigit meg tényleg csak azért nem tolerálják, mert büdös, szerintük. Szerintem nem, ha én szívom. Ha meg más szívja, akkor ja, tényleg az :)

2010. máj. 14. 01:18
 8/25 anonim ***** válasza:
53%
szóval szerintem azért hiszik, mert elég nagy függőséget okoz, és nagyon nehéz leszokni róla :(
2010. máj. 14. 01:25
 9/25 anonim ***** válasza:
53%

Mert ez nem tévhit, a dohányzás tényleg ennyire káros.

Ha egy ideig nem dohányoznál és utána rágyújtanál megfájdulna a fejed, büdösnek tartanád és undorítónak. Próbáld ki. Én egyszer még hánytam is cigitől. Nem csoda ha a szervezeted kézzal-lábbal ellenkezik ellene, hiszen színtiszta méreg. Ha most abbahagyod a dohányzást 10 év kell, hogy kitisztuljon a tüdőd...

Én 5 éve leszoktam és ma már utálom a dohányosokat. Nem bántom őket, de megérmelnék. Miért? mert nem csak maguknak ártanak vele, hanem mindenki másnak is, tele a város csikkekkel, mindenhol ott vagytok, ránk fújjátok a füstöt és bűzlötök a buszon. a legtöbb szórakozóhelyen egyaltalán nem lehet megmaradni, akkora füst van, hogy néha már könnyezem. utána mehetek haza, moshatom a hajamat, az összes ruhámat, kabátot, táskát, ha nem akarom hogy még hetekig büdös legyen. és akkor még én legyen rákos, mert hülyék vagytok. kösz nem.

a legjobban a dohányosok gyerekeit sajnálom.

2010. máj. 14. 02:56
 10/25 anonim ***** válasza:
20%
Ja és persze a kórházi kezelésedet is én fizessem ki a tb-ből...
2010. máj. 14. 03:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!