Kezdőoldal » Egészség » Dohányzás » Az e-cigi füstje miért nem...

Az e-cigi füstje miért nem káros a környezetében lévő emberekre?

Figyelt kérdés
A dohányfüst károsabb arra nézve, aki passzívan csak szagolja, mint aki szívja. Ezért sem szeretem, amikor a haverok beszélgetés sztereóban nyomják rám a füstöt, én meg 5 ciginek megfelelő füstöt kapok. De állítólag az elektromos cigivel nem így van. A környezetének nem lesz tőle baja, ha szagolja a kifújt gőzt, pedig bizony abban a gőzben is van nikotin. Akkor miért is nem káros? Én nagyon oda szoktam figyelni, hogy főleg passzívan ne szívjak füstöt, de szerintem az elektromosnál is azért beszívok egy két slukkot, csak esetleg nem veszem észre. Vagy nem így van? Mi az oka, hogy akár közösségben, osztályteremben is szabad használni tök legálisan?
2017. jan. 9. 19:36
1 2 3
 21/25 A kérdező kommentje:
2017. jan. 12. 13:12
 22/25 anonim ***** válasza:

Az emberi szervezet nem termel nikotint, de például a burgonyában, a paprikában, padlizsánban, paradicsomban, egyéb zöldségekben is van egy kis mennyiség.

Maga a nikotin valóban erős idegméreg, azonban mi, e-cigisek legfeljebb nagyon kis mennyiséget szívunk, legfeljebb 24-18 mg-ot milliliterenként, de a többség ennél kevesebbet. Ez még az e-cigisre nézve sem jelent komoly kockázatot, a környezete pedig szinte észre sem veszi, mert 5 cm-nél nagyobb sugarú levegőben már kimutathatatlan. Nem a nikotin miatt veszélyes igazán a cigaretta, és az e-cigi sem.

Nagyobb probléma az e-cigivel a propilén-glikol, ami enyhe gyulladást okoz a tüdőhörgőkben, és az esetlegesen felszabaduló formaldehid, aldehid, továbbá vannak bizonyos liquidek, amik tartalmaznak olyan összetevőket, amiket nem kellene beszívni. Ezeket kerülni szoktuk.

2017. jan. 16. 08:23
 23/25 A kérdező kommentje:
Értem, tehát akkor azért is fontos a megfelelő liquid kiválasztása, mert attól függ, hogy mennyire lesz mérgező számunkra az e-cigi. Az összetevők, hogy miket tartalmaznak, nincsenek feltüntetve a folyadékokon?
2017. jan. 16. 12:43
 24/25 anonim ***** válasza:

A liquidben használt aroma az egyik lehetséges problémaforrás.

Magára a liquides üvegre annyi van ráírva, hogy PG, VG, aromák és opcionálisan nikotin. De nem részletezi, hogy milyen aromákat tartalmaz a flakon.

Az egyik veszélyes összetevő a diacetil, ami olyan betegségeket okozhat, mint a bronchiolitis obliterans, és ilyesmik. Az acetil-propionil szintén hasonló megbetegéseket okozhat. DE egyrészt nincs még tényszerűen bizonyítva, hogy valóban ez a két összetevő okozza ezeket az elváltozásokat, mert ha így lenne, akkor minden dohányosnál kimutatható lenne, ugyanis a cigarettafüstben is megtalálhatók ezen összetevők. Aki napi 20-30 szál cigit szív el, 500-1000x akkora diacetil mennyiséget visz be a szervezetébe, mint aki diacetiles e-liquidet szív.

Ettől függetlenül, érdemes utánajárni, ahol csak lehet, hogy tartalmaz-e diacetilt a megvásárolni kívánt liquid. Régebben ez könnyebben ment, pl. a vape42-nél eleve nem lehetett olyan aromát és liquidet kapni, ami diacetilt tartalmaz. Sajnos, mióta bezáratták az e-cigi shopokat, idehaza csak dohányboltban lehet legálisan liquidet vásárolni, az egyik legnépszerűbb dohánybolti liquidről, a Mellow Dew-ról viszont nem tudjuk, hogy tartalmaz-e veszélyes adalékot.

A másik veszélyes dolog, a formaldehid. Ez az e-liquid száraz égetése során szabadulhat fel, azaz abban az esetben, ha túl nagy teljesítményen használod az e-cigit, és ahelyett, hogy a liquid elpárologna, hirtelen elég. DE ezt rögtön észreveszed, mert ennek erős, szúrós íze és szaga van, úgy mint ha gumit égetnél. Ekkor fogod a kis eszközöd, lejjebb veszed a teljesítményt, és formaldehid volt, nincs.

2017. jan. 16. 21:16
 25/25 A kérdező kommentje:
Értem köszönöm a válaszokat.
2017. jan. 17. 13:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!