Az jó cselekedet, ha azért nem adok valakinek cigit, aki kér, hogy ne károsítsa magát?
Haveromtól hallottam ezt. Azt mondta, ha van is cigije, és oda mennek kérni idegenek hozzá az utcán egy szálat, azért nem ad nekik, mert Ő olyan rendes, hogy nem akarja, hogy mások tönkre tegyék magukat a dohányzással...
Ez jó cselekedet?
Nem, ez inkább a "jó ember vagyok" kontra a "nem adok cigit" kognitív disszonancia feloldására irányuló pszichológiai jelenség. Lehet humoros jellegű, csúsztatás illetve füllentés jellegű vagy csúnyábban fogalmazva önbecsapás, amikor az ember elhiszi, hogy ő rendes, miközben csak nem akarja, hogy tőle lejmoljanak.
Ez a valószínűbb, de azt is elhiszem, hogy benne van a haverodban az az érzés, hogy ez egészségtelen, és jót akar másoknak, de én ezt azért nem számítanám jócselekedetnek, de rossznak sem természetesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!