Kezdőoldal » Egészség » Bio életmód » Tejivás egészséges?

Tejivás egészséges?

Figyelt kérdés

Már nagyon régóta megiszok napi 2 liter tejet.

Ez, csak jó és egészséges vagy kàrosíthatja pl. a májat?

2017. márc. 6. 20:28
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
74%

"Az érdekes, egyetlen tejcukor-érzékeny embert sem ismerek."

És gondolom ha egy zsidót, négert, muszlimot, kínait, brazilt vagy éppen eszkimót se ismersz, akkor nem is léteznek?

Európában és Észak-amerikában az emberek 70-80%-a meg tudja emészteni a tejcukrot, azon kívül pedig csak az emberek kb. 10%-a képes rá, mivel a tej sosem volt a hagyományos étrend része. A tejcukor megemésztésének képessége egy genetikai mutáció, ami hosszú évszázadok során fejlődött ki azokban a régiókban, ahol kedvezett az éghajlat és a berendezkedés a tehenek tartásához és fogyasztották annak a tejét.

Ha van valami fogalmad a Föld népességének eloszlásáról és az alapvető táplálkozástudományról, akkor könnyen összerakhatod, miért laktózintoleráns a föld kb. 80%-a. És nem, nem a 20% a normális, hanem az a mutációval rendelkező rész.

2017. márc. 10. 21:30
 12/18 nemma ***** válasza:

Nem azt, írtam, hogy ha egyet se ismerek, akkor nem létezik...

Pont ezért írtam le, hogy az EURÓPAI emberek közel 30 százaléka csak laktózérzékeny.

Én arra akartam rámutatni, hogy azzal példálózni a tejivás ellen, hogy sokan laktózérzékenyek, nem túl erős érv. Hiszen abból nem derül ki, hogy egészségtelen-e a tej, csak az, hogy az adott népcsoport megfelelően alkalmazkodott-e a laktóz lebontásához.

2017. márc. 11. 15:48
 13/18 anonim ***** válasza:
100%

Az a probléma az ételintoleranciával, hogy még a magyar orvoslási köztudatban sincs benne, nemhogy az emberek fejében. 2-3 évtizede, ha a egy gyerek fájlalta a hasát a tejkészítményektől, hát na ez van, nem vizsgálták, nem gyanították, hogy ennek oka lehet, csak tömték tovább a tejjel, mert az egészséges és a tévében is folyt a tejkampány.

Az intoleranciával eközben épp az a baj, hogy nem is feltétlenül okoz egyértelmű tünetet. Nem csak a tejcukor érinthet negatívan egy emésztőrendszert, de a tej más összetevői is. Az intolerancia az allergiával ellentétben inkább hosszú távon fejti ki a hatását. Ugyan okozhat fejfájást, levertséget, de a lényege, hogy nem tudod egyértelműen táplálkozáshoz kötni.

A veszélye pont ebben rejlik, hogy nem egyértelmű a hatása, de ha intoleráns vagy valamire és mégis folyamatosan eszed, akkor gyakra lehet tenni vele az emésztőrendszert hosszú távon és ezerféle béna tünetet okozhat a legyengülő immunrendszertől mindenféle emésztőrendszeri gyulladáson át fejfájásig, egyéb allergiák megjelenéséig.

Sokan ezért nem tudják, hogy valójában intoleránsak a tejre vagy bármire (tojásra, gluténre, halra, szójára stb.), pedig nagyon sokan intoleránsak valamire és a saját érdekük lenne, hogy ez gyorsan kiderüljön, mert a hosszú idő alatt kialakuló elváltozások és betegségek jóval makacsabbak.

Nyugaton ez már eléggé közismert dolog és elsők között végeznek intolerancia vizsgálatot, hogy ki lehessen zárni a táplálkozási okokat egy betegségnél, elváltozásnál.

Magyarországon pedig ha sikerül meggyőznöd a háziorvost egy kivizsgálásról, fél siker.

De egyébként szerencsére gyógyszertárakban házilag elvégezhető tesztek kaphatók, úgyhogy ahhoz hogy eldöntsd, egyáltalán feltehető-e számodra az a kérdés, hogy a tej egészséges-e, érdemes lenne letesztelned, hogy nem vagy-e intoleráns valamely alkotóelemére. Ha igen, nyilván nem egészséges.

2017. márc. 11. 16:39
 14/18 anonim ***** válasza:
41%
A 69%-osnak igaza van. Az hogy az embernek nem természetes tápláléka a tej tény. Ebből kifolyólag nem is egészséges.
2017. márc. 11. 19:32
 15/18 nemma ***** válasza:
42%

Akkor mit nevezel "természetes tápláléknak"? A húst sem csak úgy megtaláltuk, hanem le kellet ölni hozzá az állatot, a krumplit is el kell vetni. Ilyen alapon csak a vadonba termő bogyók és gyümölcsök a természetes táplálékok?

Amit most találtam, az az, hogy ~7500 éve iszunk tejet. Vagy mire gondoltál "természetes táplálék"-ként?

2017. márc. 12. 14:36
 16/18 nemma ***** válasza:
78%

Vagy arra gondolsz, hogy "elő kell állítani"? Hiszen az előző példámban írt burgonyát is előállítjuk, elültetjük, trágyázzuk, permetezzük. Már régen nem olyan, mint ahogy eredetileg kinézett X ezer évvel ezelőtt.

Megint csak azt tudom, mondani, hogy ez az érvelés sem az igazi.

Semmi tény, vagy tudományos magyarázat nincs benne, csupán azt írtad, hogy:

Nem egészsége, mert nem természetes táplálék = azért, mert csak.

Nem értem az ilyen embereket, másokat lepontoznak, mikor ők nem tudják rendesen alátámasztani a saját álláspontjukat. A "69%-os" válaszoló legalább érvelt, rendesen kifejtette. Az más, hogy továbbra sem beszélt le vele engem a tejivásról, annyira sűrűn amúgy sem iszok tejet.

2017. márc. 12. 14:44
 17/18 anonim ***** válasza:
100%
2 liter 1,5%-os tejben kb. 900 kalória van és 30 gramm zsír :O Ami egy átlagember napi kalóriaszükségletének kicsit kevesebb mint a fele, a szükséges zsírfogyasztásnak kb. 40%-a. Ilyen mennyiségben szerintem egészségtelen nagyon, inkább igyál helyette vizet, teát, esetleg 100%os cukrozatlan gyümölcslevet. Amúgy bolti tejet egyáltalán ne igyál, mert az ipari tejtermelésben tartott tehenek nagy része antibiotikumokat kap, mert a napi 2x gépi fejéstől be van gyulladva a tőgyük. Inkább ha tudsz szerezz házi tejet és abból igyál napi 1, de maximum 2 pohárral.
2017. márc. 15. 15:19
 18/18 anonim ***** válasza:
19%

Érdekes, hogy a tejes, tojásos kérdéseknél mindig felbukkannak a vegánok, akik szerint gonosz vagy, mert elveszed a bociktól.

A kérdésre válaszolva, én egyetlen olyan személyt ismerek, aki kiskorában volt laktózérzékeny, de kinőtte. Viszont sok olyat, akik mindennap megisznak vagy fél liter tejet, és semmi bajuk, erősek és szinte sosem betegek. Tehéntejet, bolti tehéntejet. Aki teheti, persze házit iszik, de nem mindenki jut hozzá. Én nem iszom tejet, de ennek ahhoz is köze van, hogy a nap folyamán nincs lehetőségem egyből fogat mosni evés után, és nem szeretem, amikor tejízű marad a szám.

2017. márc. 23. 18:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!