A kókusztej/zabtej/mandulatej/szójatej/stb egészségesebbek, mint az egyszerű sima tej?
Ezek főképp azoknak jók, akik laktózérzékenyek (mint én). Nem is érdemes összehasonlítani a tehéntejjel, mert más az ízük és más a felhasználhatóságuk is. Ezek főleg vízszerű, ízetlen löttyök, amik nem túl egészségesek, ha megnézed a bolti kínálat összetevőit. Persze, a tej sem egészséges.
Házilag is készíthetsz kókusztejet egyébként, abban nincs semmi hozzáadott vacak és finomabb is a boltinál, csupán egy kókuszdió kell hozzá és víz. A kókuszreszelék nem jó, mert iparilag fehérítik, ezért nem lehet felfőzni.
Csak miattam ne hagyj fel vele, de az én személyes véleményem az,hogy ezek semmivel sem jobbak a tejnél. Nagyon sokban guargumi és karragén van, legalábis én már végigpróbáltam kb az összeset, kivéve a szójatejet, mert attól eleve irtózom :)
Esetleg felhagyhatsz úgy is a tejjel, hogy nem helyettesíted semmivel, egyszerűen csak kiiktatod. Könnyebb, mint gondolnád :)
A tej fogyasztását tényleg jobb minimálisra csökkenteni, egyrészt ezért:
Másrészt sok tanulmányt olvasni, hogy nem egészséges a tej fogyasztása, a legismertebb talán a tény, hogy a legtöbb ember nem tudja megemészteni megfelelően a benne levő kazeint és laktózt. A tej túlzott fogyasztása a tejcukor miatt, hasonló hatást válthat ki mint a cukrozott üdítők fogyasztása, cukorbetegséget. Arról is olvasni több helyen, hogy az allergiára való hajlam is a tejtermék fogyasztással összefügg, többen beszámoltak, akik felhagytak tejtermék fogyasztással hogy allergiás tüneteik is mérséklődtek vagy megszűntek.
Ha nyers tejet fogyasztasz, abban meg benne van minden enzim, ami a tej osszetevoinek lebontasahoz kell.
Ha boltban veszel zacskos/dobozos tejet, az mar nem jo, ugyhgoy ahelyett tenyleg igyal inkabb mandula tejet.
Szojat ne eroltesd, nagyon magas a xenoesztrogen tartalma.
Ha falun elsz es van hozzaferesed nyers tejhez, azt ihatod nyugodtan, persze mertekkel.
En kulfoldon elek, itt lehet kapni, igaz csillagaszati aron nyers tejet es ha azt iszom semmi bajom tole, sot, de ha Mo-ra latogatok es pasztorozott feher izet iszok, azt nem szereti a szervezetem.
"Nem igaz,hogy a nyers tejben lennének bontó enzimek." Tevedsz, de ne nekem higyj, hanem azoknak akik ertenek is hozza:
Remelem megy az angol vagy van vmi jo fordito progid.
kókusztejet lehet csinálni reszelékből, nem kell felfőzni, csak áztatni, fél-1 napig, aztán összeturmixolni és leszűrni.
az egészségesebb nem egyenlő azzal, hogy kevesebb kalória.
a tehéntejet sokan nem tudják megemészteni. nemcsak a laktóz lehet a baj, hanem a tejfehérje.
a bolti növényi tej elég mű, ráadásul drága, csinálj otthon, kisérletezz. sütibe pld teljesen ki lehet hagyni a receptből, pudingot is lehet csinálni vízből és kukoricalisztből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!