A teljes kiörlésű búzaliszt tényleg nem hizlal?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
ugyan úgy van kalória tartalma.
amiért jobb, hogy a gyomrod könyebben megemészti több rostot tartalmaz ezért nem üli el a gyomrod, inkább serkenti az emésztést.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
az előbb leírtak mind baromság.
a szénhidrát, mint tápanyag, a FELSZÍVÓDÁSI SEBESSÉGTŐL függően raktározódik zsírba vagy nem.
A feldolgozott ételek, mint pl a cukor és a liszt, azaz az izolált szénhidrátok TÚL GYORSAN szívódnak fel, és kerülnek a véráramba, ezért a hasnyálmirigy túl sok inzulint termel.
Az inzulin egy vegyület, a test tápanyagszállítója, amelyből minél több van jelen, annál gyorsabban szállítja a tápanyagot.
A testben a szénhidrátok az emésztés után glükózzá, vércukorrá bomlanak. A glükóz a májban és nagyobbrészt az izmoknak tárolódik óriásmolekulák formájában, amelyet glikogénnek hívnak.
A glikogén a testünk üzemanyagkészlete, ezt használjuk energiaforrásként. Amikor testmozgást végzünk (pl sport), izmaink glikogénkészletét használjuk fel. Ez teljesen célirányos, ha egy adott izmot használunk, az abban levő glikogén fogy. A táplálkozás során ez a glikogén a bevitt szénhidrátokból töltődik vissza.
Azonban ha az izmokban nincs glikogénhiány(nem sportolunk vagy nem végzünk fizikai munkát), és gyorsan felszívódó szénhidrátot eszik valaki (cukrokat, édességet, kenyeret, egyéb szemetet) a test gyorsan elszállítja a tápanyagot, viszont nem tudja máshová tenni, mint a raktárba, így lesz belőle zsír.
Az emberi szervezet (és a többi állaté is) a lassú felszívódású, FELDOLGOZATLAN szénhidrátokhoz szokott több millió év alatt. (cukor, mint izolált szénhidrát csak kb 500 éve létezik) Nem véletlen, hogy a természetben élő állatok közt nincs elhízott, mivel nem esznek ilyeneket, csak az ember.
A teljes kiőrlésű liszt csak egy fokkal jobb, tehát csak kicsit szívódik fel lassabban mint a fehér liszt, szóval nem sok különbség van...
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Tapasztalatom szerint nem hizlal, HA valóban teljes őrlésű a búzaliszt.(és nem cikóriával festett barna kenyeret eszel :)
A teljesőrlésű, ebből is a TÖNKÖLY liszt azért jobb mert sokkal több rost, ásványianyag és vitamin tartama van. Ha mindennap mértékkel fogyasztod, szerintem a javadra válik.
Esetleg próbálj ki másféle gabonákat is: hajdina, köles, zabpehely, árpa, barnarizs, kukorica dara, rozs, stb...
Ha sütsz kenyeret, péksütit, akkor is keverheted a fenti gabonák lisztjeit.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Teljes kiörlésű = benne van a búza ocsúja is. Tehát nincs lekoptatva a búzaszem külső rétege. Tehát elvileg több nyersanyagot is tartalmaz mint a "sima" búzaliszt.
A kedvezőbb beltartalmi arányok miatt egészségesebb. Állítólag.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!