Kezdőoldal » Egészség » Bio életmód » Mire jó a fokhagyma?

Mire jó a fokhagyma?

Figyelt kérdés

Azt szeretném kérdezni,hogy mire jó a fokhagyma,mert sokan mondták hogy több mint 90 betegségre jó!

Ez igaz?

És ha igen,akkor milyenekre,kérlek valaki világosítson fel,üzenetet is küldhettek.

Köszönöm szépen előre is!

Szép napot!


2013. jan. 3. 14:14
 1/8 anonim ***** válasza:
2013. jan. 3. 14:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
2013. jan. 3. 14:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
Amit biztosan tudok: vérnyomáscsökkentő és béltisztító
2013. jan. 3. 14:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat!:))))
2013. jan. 3. 14:33
 5/8 anonim ***** válasza:

A fokhagyma a magyar konyha egyik legfontosabb fűszernövénye. Régóta ismert számos gyógyhatása, ezért nem csak ízesítésre használhatjuk. Tudományos kutatások alátámasztották, hogy a fokhagyma baktérium- és gombaölő hatású, hatékonyan bevethető tehát a candidiázis nevű gombás betegség ellen. Természetes "antibiotikumként" használható, főként a meghűléses betegségek esetén hatásos. Különösen jó antioxidáns, hiszen megköti a szabadgyököket, lelassítja az öregedési folyamatokat, erősíti az immunrendszert, rendszeresen fogyasztva pedig még a vérnyomást is csökkenti.


Mire jó még?

Azonban nem csak ennyi a pozitív tulajdonsága. Kedvező élettani hatását a több, mint 200 féle biológiailag aktív anyagnak köszönheti: vitaminoknak, aminosavaknak, ásványi anyagoknak és enzimeknek. Segít az érelmeszesedés megelőzésében, megakadályozza a trombózis kialakulását. Fejfájásra is javasolják, mivel értágító, s nem utolsó sorban fertőtleníti az egész bélrendszert.


A hagyományos indiai orvoslás, az ajurvéda szerint a fokhagyma erősíti az érzékszerveket - főként a szaglást -, valamint nagyon jó élénkítőszere az idegrendszernek is. A keleti orvoslásban használják szív- és érrendszeri betegségeknél, légúti panaszoknál, de még torokgyulladásnál is. Kitűnően alkalmazható továbbá emésztési zavarok, puffadás, émelygés, máj- és epepanaszok esetén.


Hogyan használjuk?

Immunerősítésre napi egy gerezd fokhagyma javasolt. Megfázás vagy nátha esetén forró teába tegyünk 1-2 gerezdet. A fokhagyma valójában natúr állapotban fejti ki legjobban hatását: kenhetjük pirítósra, vagy tehetjük felaprítva salátába is: nem kell feltétlenül szétrágni, egészben is le lehet nyelni! Azonban jobb lesz, ha óvatosan bánunk vele, mivel érzékeny embereknél nyersen égést okozhat. Ez egyébként teljes mértékben elkerülhető, ha belekeverjük egy kanál joghurtba, s úgy nyeljük le. Ha főtt ételekben használjuk, gyógyhatását akkor fejti ki a legjobban, ha a főzés végén, nem sokkal tálalás előtt tesszük az ételbe: így a hatóanyagok csak kisebb része bomlik szét hő hatására.


fokhagyma, fokhagymaolaj, fokhagymacsepp, fokhagyma jótékony hatásai, candidiázis, candida gomba, gombaölő, baktériumölő


Fokhagymaolaj

Eltehetjük olajba is görög módra. Fél kiló fokhagymát megtisztítunk, kicsi, 1-2 dl-es üvegekbe tesszük. Közé rakunk chilit, babér levelet, oregánót, borsszemeket, s mindezt felöntjük olívaolajjal. Lezárjuk az üveget, s legalább 10 napig érleljük. Az ebben az olajban készült étel nem csak fenségesebb, hanem egészségesebb is lesz, mintha hagyományos olajat használnánk.


Fokhagymacsepp

Csodálatos hatást tulajdonítanak a népi gyógyászatban a fokhagymacseppeknek. Megtisztítja a szervezetet a zsíros lerakódásoktól, az érelmeszesedéstől, s megelőzi az infarktust. Ha rendszeresen használjuk, javul a látásunk, frissebbek, fiatalosabbak leszünk. Elkészítése nagyon egyszerű: zúzzunk össze 33 dkg megpucolt fokhagymát, majd öntsünk rá 3 dl 96 százalékos alkoholt. Érleljük 10 napig egy jól záródó üvegben, majd szűrjük át! Ezután kezdjük ezzel az étkezéseket: kevés tejben, gyümölcslében vagy vízben keverjük el a cseppeket, majd igyuk meg a fő étkezések előtt. 1 cseppel kezdjük, s a három fő étkezésnél (reggeli, ebéd, vacsora), növeljük eggyel a cseppek számát. Ha eljutottunk 15-ig, forduljunk vissza, s étkezésenként 1 cseppel csökkentsük az adagot. A 11. naptól 3x25 cseppet fogyasszunk naponta, ameddig el nem fogy. A k*ra idején érdemes a szokásosnál több folyadékot fogyasztani. Ez a k*ra 5 évig tartja meg hatását a szervezetben, csak ezután van szükség ismétlésre.


Attól sem kell tartanunk, hogy fokhagymaszagú lesz a leheletünk. A fogyasztás után igyunk meg egy pohár tejet, vagy rágcsáljunk el pár szál borsmentát, petrezselymet vagy kakukkfüvet.

2013. jan. 3. 16:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
Én végig csináltam a fokhagyma kúrát és teljesen rendbehozta a régóta tartó magas koleszterin és triglicerid szintemet.
2013. jan. 9. 16:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim válasza:
Gyerekkoromban útáltam, felnőttkoromban kerültem, most hogy öreg lettem nincs nap egy fej fokhagyma nélkül. Javult a látásom, vérzsírszintem, elmúlt a szédülésem több gyógyszert már nem iratok ki, aktívabb lettem. Kár, hogy nem korábban kezdtem enni. Amit az előttem író írt az úgy van szerintem is, korrekt választ kaptál tőle.
2014. febr. 7. 20:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim válasza:

Sziasztok!


Most próbálnám én is ki ezt a fokhagymacseppet, és az érdekelne hogy jó e az a fajta gyógyszertári alkohol ami 96%-os, de rá van írva hogy külsőleg!!! Nem akarnák idő előtt elpusztulni, szóval bár gondolom hogy 96%-os alkohol tartalma miatt írják ezt rá és nyilván az nem iható, de azért gondoltam megkérdezem, ki "milyet" vett!? Köszi a segítséget!

2015. febr. 5. 13:21
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!