A fokhagyma úgy is hatásos, hogy vízzel eszem meg és nem rágom szét?
Azért kell szétrágni, vagy szétpasszírozni, mivel a fokhagymában található allicin csak oxigénnel érintkezve szabadul fel, így fejti ki igazán gyógyító hatását a növény ( ??? ezt lehet, hogy nem a legtudományosabban magyaráztam el, de valami ilyesmi.)
Na rákerestem:
Ha a nyers fokhagymát felvágjuk vagy péppé préseljük, az úgynevezett alliináz enzimek kölcsönhatásba lépnek az alliin nevű ciszteinszármazékkal, s lebontásaval allicin termelődik. Ez a vegyület adja a fokhagyma jellegzetes illatát és ízét, de illékony molekula lévén szobahőmérsékleten néhány óra alatt, főzés közben mintegy 20 perc után lebomlik. Kevésbé bomlékony, akár egy évnél tovább is eltartható vegyületek (mint az ajolén és a difiinek) képződnek akkor, ha a fokhagymát olajban áztatják.
Annak ellenére, hogy a sértetlen fokhagymagerezdben alig van vagy egyáltalán nincs jelen, úgy gondolják, az allicin a fokhagyma egyik legfontosabb gyógyhatású összetevője. Az erőteljesen izgató, irritáló, s laboratóriumi vizsgálatok szerint baktériumölő hatású vegyületet a növény a mikroorganizmusok és más szervezetek elleni természetes védekező anyagként állítja elő.
Ha a szaga miatt nem rágnád szét, ne strapáld magad. Ha egészben lenyeled, és elkezded emészteni, akkor is fokhagymaszagod lesz. :)
Én még a fokhagymakapszulától is büdös voltam. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!