Az édesítők egészségesek vagy nem?
Atalltam a stiviara és a xilitre a cukor helyett. Nem vagyok kövér sem cukorbeteg, csak egészségesebb alternatívát kerestem. Erre szembe jön ez a cikk:
Akkor most mi van?
Az édesítők nem egészségesek, főleg, ha pl érzékeny vagy rájuk.
Semmi értelme lecserélni.
Vannak amik, igen és vannak amik nem. Az évek során sok édesítőszert vontak ki a forgalomból változatos okok miatt.
Valamint a cikk alapjául szolgáló közleményben ez a figyelmeztetés található:
"The guidance in this guideline is not based on toxicological assessments of the safety of individual non-sugar sweeteners and is therefore not intended to update or replace guidance on safe or maximal levels of intake established [...]"
Valamint a cikkben is:
"Mindemellett a WHO kiemelte, hogy az édesítőszerek tartós fogyasztása és a megbetegedések, illetve korai halálozás közötti kapcsolat a tanulmányok ellenére sem elég megalapozott egyelőre. Éppen ezért a szervezet saját ajánlását feltételesnek bélyegezte."
Szóval ez egyenlőre nem bizonyított, csupán statisztikailag vannak rá utaló jelek. Viszont az ilyen statisztikákat sokszor befolyásolják egyéb tényezők amit nem lehet kiszűrni. Ezért szükséges további vizsgálat. Ez alapján a WHO szerint ugyan azon az állásponton maradt mint amin eddig.
Minél közelebb van valami a természetben előforduló formához, tehát értsd nem vegyészek állították elő, az annál egészségesebb.
A szervezeted ha édes ízt érzékel, akkor beindulnak olyan folyamatok, amelyeknek be kell, na mármost ha felkészül arra, amit vár, de az mégsem jön, akkor az semmiképp nem lehet egészséges. Érted, ugye?
A legegészségesebb pedig az lenne, ha a cukrot max. gyümölcsök által fogyasztanád.
Sajnos igaz. Rontják a cukortoleranciát. Egyre többféléről derül ki.
Nincs egészségesebb mint a természetes alapanyagok.
Ha már édes, legyen cukor, lehetőleg nem hozzáadott, hanem a saját benne levő.
Vagy ha mégis sütizel, akkor plusz mozgást is vigyél be arra a napra.
2-3 évente fellángol ez a vita.
A répacukor, szőlőcukor, nádcukor valóban nem egészséges.
Akkor már inkább Eritriol, stivía, ill. kettő keveréke. Ez is mértékkel.
Néha lehet édesíteni mézzel, (ebben legalább sok vitamin is van), de az energiatartalma azonos a fehér cukoréval.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!