Cukorbetegeknek milyen cukrot helyettesítő egészségesebb èdesítőszereket lehet pl.sütèshez használni?





A fruktózzal (kivont tömény rostok nélküli, vagyis gyors felszívódású tömény fruktózzal) érdemes nagyon csínján bánni, mert abból a máj trigliceridet, nagyon káros koleszterinfélét állít elő, amit ha sportos mozgással nem használunk el rövid időn belül, akkor gyakori használat esetén károsítja a keringési rendszert.
A fogyasztása előtt vagy után végzett intenzívebb sportos mozgásforma viszont felhasználja az izmok műküdtetéséhez a cukrot vagy a keletkezett zsírféléket.
Sőt az előtte végzett kimerítő sport kiüríti a test glikogén raktárait, amelyek el tudják tárolni ilyenkor még napokig a termelődő vérzsír féléket.
Egyébként meg érdemesebb energia nélküli cukorpótlókat használni, mint az eritrit, vagy vannak főzésálló "feliratú" édesítő cseppek is.
Az eritrit nem okoz hasmenést és szeleket sem.
A glicin kicsit keserédes, de pl csipkebogyóhoz és más savanykás gyümölcsökhöz nagyon jól használható, eritrittel és édesítő cseppel keverve. Úgy nagyon természetes gyümölcsös íz jön ki a végén.
Ezzel szemben a xilit vagy nyírfacukor szelet is okoz, hasmenést is, míg hozzá nem szokik valaki. Nálam mindig gyomorfájást okozott és hasproblémákat, ezért kerülöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!