Halottatok-e már az egészséges életmód 8 alapelvéről?
Ennek mi értelme? Nincsenek ilyen alapelvek.
Egyél
Igyál
Menj vécére
Aludj eleget
Vegyél levegőt
Meg mozdulj meg
Ezek nélkül gyorsan elpatkolsz más nem olyan fontos
1. Az ember mozgásra termett. A mozgásszegény életmód egy rahedli betegség előidézője.
2. Étolaj nuku. Olajokat 45 éve eszünk. Mi a túrót tud kezdeni az évmilliók üllőjén kovácsolódott emésztőrendszerünk egy pár évtizedes divatirányzattal? Semmit! Az olajoktól nem nyílik a vater papilla, nem ürül a az epe, (és vele a koleszterin) nem tud részt venni egy sor emésztési, immunrendszeri és hormonális folyamatban. Zsírt fogyasszunk.
3. Nulla cukor. Sokan abban a tévhitben élnek hogy az agynak szüksége van cukorra. Ez mese. Évezredeken át remekül megvoltunk a zöldségek, gyümölcsök cukortartalmával. (Egyesek szerint még az is sok, és van is benne valami, mert mi a vadalma, vadkörte, stb idejében fejlődtünk, ma meg mindenből a legédesebbet nemesítettük ki.)
4. Elegendő folyadék. Nem holmi cukrozott lónyál, hanem tiszta víz.
5. Pihentető alvás. Legkésőbb este 10-től aludjunk (min. 8 órát), mert a szervek regenerálódása csak éjfél előtt megy végbe. Keveset és könnyűt vacsorázzunk, és lámpaoltás előtt legalább egy órával már ne csodáljuk monitort. Inkább olvassunk, vagy a párunkkal beszélgessünk. A kapcsolatunknak, az alvásunknak is jót teszünk vele. Ha gyógyszeres kezelés alatt állunk, este lehetőleg ne vegyünk már be, mert sok gyógyszer (pl. nonszteroid gyulladáscsökkentők) emelik a kortizolszintet.
6. Stressz kerülése. Na, ez az egyik legnehezebb mutatvány, és ember legyen a talpán, aki véghez tudja vinni a mai világban. Pedig nagy jót tennénk magunknak vele. Éppen ezért, ha nem muszáj, ne nézzünk híradót. Abban úgysincs más, mint ellopta, elsikkasztotta, meggyilkolta, megerőszakolta, kirabolta, elütötte, felgyújtotta, stb.
7. Szakítsunk időt szeretteinkre, barátainkra. felmérések sokasága bizonyítja, hogy az egészséges kapcsolatokkal rendelkező embereknek több évvel megnő a várható élettartama.
8. Étkezés. Ezt nem részletezem. Mikes Kelemen rodostói vendégszereplését megszégyenítő terjedelmű irományt kéne ideskiccelnem, és akkor is csak érintőlegesen tárgyalnánk végig. Mindenkinek megvan, hogy miben HISZ, és utálja, ha más ki akarja abból rángatni. Én az elmúlt 60 évben szinte minden étrendet kipróbáltam, megtapasztaltam, s mindezt úgy, hogy mindig beleástam magam az aktuális étrend irodalmába is. Egy dologra azonban hadd hívjam el a figyelmet; soha nem látott mennyiségű mentális és immunrendszeri zavar van jelen. Olyan állapotok (szándékosan nem betegséget írok), amik 30-40 éve szinte ismeretlenek voltak. És ez bizonyítottan a most divatos nyugati étrend következménye.
6.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!