Mi az ideális arány az omega3 és az omaga6 zsírsavak mértéke terén az elfogyasztott élelmiszereinkben?
Az alábbiakat David Perlmutter · Kristin Loberg - Gabonaagy című könyvéből idézem:
Az ó-de-sok-omega: melyik a jó?
Rengeteget hallunk manapság az omega-3 és omega-6 zsírokról. Az összes omega-6 zsír a „rossz zsírok” kategóriájába tartozik, némileg gyulladáskeltőek, és bizonyított, hogy nagy mennyiségű fogyasztásuk összefüggésben áll az agyi rendellenességekkel. Sajnos étrendünk meglehetősen gazdag omega-6 zsírokban, amelyek számos növényi olajban megtalálhatóak, úgymint a pórsáfrány-, kukorica-, repce-, napraforgó- és szójababolajban. Antropológiai kutatások szerint vadászó-gyűjtögető őseink durván 1:1 arányban fogyasztották az omega-6 és omega-3 zsírokat. Manapság 10–25-ször több omega-6 zsírt fogyasztunk, mint az evolúciós norma, és drasztikusan lecsökkentettük az egészséges, „agyturbózó” omega-3 zsírokat. (A kutatók egy része úgy véli, hogy az agy számára egészséges omega-3 zsírsavak a felelősek azért, hogy az emberi agy a háromszorosára nőtt.) Az alábbiakban felsoroltam a különböző hal-és növényi olajok omega-6- és omega-3-tartalmát:
dió omega-6-tartalom: 52% omega-3-tartalom: 10%
földimogyoró omega-6-tartalom: 32% omega-3-tartalom: 0%
gyapotmag omega-6-tartalom: 50% omega-3-tartalom: 0%
hal omega-6-tartalom: 0% omega-3-tartalom: 100%
kukorica omega-6-tartalom: 54% omega-3-tartalom: 0%
lenmag omega-6-tartalom: 14% omega-3-tartalom: 57%
napraforgó omega-6-tartalom: 65% omega-3-tartalom: 0%
pórsáfrány omega-6-tartalom: 75% omega-3-tartalom: 0%
repce omega-6-tartalom: 20% omega-3-tartalom: 9%
szezám omega-6-tartalom: 42% omega-3-tartalom: 0%
szójabab omega-6-tartalom: 51% omega-3-tartalom: 7%
A tengeri halak és a tenger gyümölcsei csodálatos forrásai az omega-3 zsírsavaknak, csakúgy, mint a vadhús (szarvas- és őzhús), a marha-, a bárány- és a bivalyhús. Ha azonban az állatokat gabonával etetik, általában kukoricával és szójababbal, akkor nem lesz megfelelő mennyiségű omega-3 zsír az étrendjükben, így a húsukban is jóval kevesebb lesz ebből az éltető tápanyagból. Ezért fontos, hogy legeltetett marhát és vadon élő halat fogyasszunk.
Tudnátok mondani egy-két tippet, hogy hogyan kerüljük el az omega 6-ot. Ha több omega 3-at fogyasztok, akkor az semlegesíti az omega 3-at?
Én az omega 3 szintet lenmag liszt fogyasztásával próbálom emelni. /2 teáskanál naponta bő vízzel./
A lenmagot kávédarálón darálom liszté.
A mag olajokkal szemben bizalmatlan vagyok, mert lehet, hogy olcsóbb olajjal szaporítják.
Ha tudnátok hasonló ötleteket köszönettel venném.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!