Hogyan okoznak gondot a transz-zsírsavak?
Igen. Transz állásban vannak, nem cisz-ben. Ezért a szénváz szerkezet egy "egyenesen haladó cikk-cakk vonal". Pontosan ilyen egyenes cikk-cakk vonal szerkezete van a telített zsírsavak szénváz szerkezetének is. Ellentétben a cisz szerkezetű telítetlen zsírsavakkal, ahol a szénváz "girbe-gurba". Igen ezt tudom. Meg még sok minden mást is.
A szervezet éppen ezért a transz-zsírsavakat telített zsírsavként ismeri fel (tankönyvből tudom). Pontosan ugyanúgy bontja le őket és termel belőlük energiát mint azokból.
A kérdésem pedig az, hogy miért tartják a transz-zsírsavakat még a telített zsírsavaknál is ártalmasabbnak? Olvasgattam a témáról, de akkora hülyeségeket írnak le az ismeretterjesztő oldalak, minden indoklás nélkül, mint ide Nagykáta.
Egyedül egyetlen dolgot tudok elképzelni: a transz-zsírsav a sejtek membránjába beépülve gyengébb szerkezetet alakít ki, mint a telített zsírsav, ezért nagy transz-zsírsav koncentráció mellett a sejtek könnyen károsodhatnak, gyulladás szerű állapot léphet fel, meg ilyesmi. Ezt csak érintőlegesen említi az összes "tudományoskodó" weboldal és végig olyan dolgokról beszél, hogy a HDL mennyisége csökken, az LDL meg nő. MITŐL???? Meg emeli a triglicerid-szintet. HÁT MIT VÁRTAK EGY OLAJTÓL? A "hagyományos" telített és telítetlen zsírsavak is emelik! Meg olyan hülyeségeket írnak, hogy a transz-zsírsavak szervezettől idegenek és nem bomlanak le. Hát nem most mondtam, hogy telített zsírsavként kezeli a szervezet és ugyanúgy bonja le, mint azt?
Meg lehet győzni engem, hogy ártalmas, de indokolja meg valaki végre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!