Miért olyan veszélyes a kanyaró?
Azért veszélyes, mert szemben az influenzával, irtózatosan fertőzőképes. Ha te egy influenzással vagy egy légtérben, és szellőztetsz, mosod a kezed, akkor megúszhatod, de a kanyarót 95%, hogy elkapod már egy rövid érintkezés esetén is. Vagyis az influenza járvány pár tíz-százezer embert érint, a kanyaró futótűzként fog végigmenni, főleg a gyermekek között, és simán milliókat betegít meg.
Ráadásul a kanyarónak súlyosabbak és gyakoribbak a szövődményei is (30%-a a fertőzötteknek). Tüdőgyulladás, agyvelőgyulladás, értelmi visszamaradottság, középfülgyulladás (összefüggésbe hozzák a később bekövetkező ismeretlen eredetű otoszklerózissal). Ja, és nem mellesleg pár évre ledarálja az immunrendszer memóriáját, és újra át lehet esni a gyerekkori fertőző betegségeken.
Meg nem tudom, hogy láttál-e kanyarós beteget, egy átlag kanyaró jó néhány hétre taccsra vágja az embert még akkor is, ha egészséges, hát még egy kicsi gyereket vagy öreget :(
Köszönöm!
Nem láttam még kanyaróst. Látatlanban pedig nem lehet összehasonlítani, pár szám alapján két betegséget, ezért kérdeztem, hogy mi lehet a háttérben!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!