Több gyerekes anyukák: Amikor terhesek voltatok, beoltattátok a másik gyereketeket? Nem lehet ez veszélyes? Konkrétan a rózsahimlő-kanyaró-mumpsz oltásra gondolok.
2,5 hónap múlva szülök, viszont most lenne aktuális a gyerekemnek az MMR (rózsahimlő-kanyaró-mumpsz) oltás. Én magam csak mumpszos voltam gyerekkoromban, a többi betegség elkerült. Gond lehet, ha beoltatom a gyerekemet? Nem szeretném, ha valami gond lenne akár a terhességemmel, akár a pocaklakómmal.
Úgy tudom akár fél évig is lehet húzni az időt az oltással bűntetés nélkül, ha a gyerek nem jár rendszeresen közösségbe és nálunk ez a helyzet.
Megkérdeztem az orvost akkor. Azt mondta, hogy elkaphatom (erről megoszlanak a vélemények), DE rózsahimlő ellen cca 1978. óta oltanak.
Nekem most csináltak torch vizsgálatot és rajta is van, hogy rózsahimlő: oltottsági védelem.
Kisfiam oltás után egyébként semmilyen tünetet nem produkált.
1. vagyok.
A gyengített, élő kórokozót tartalmazó oltóanyag már 1969-től létezik, de Magyarországon csak 1989-ben kezdődött el a rubeola elleni védőoltás alkalmazása. 1989 és 1991 között az akkor 15 éven aluli összes gyermeket beoltották, amelynek következtében a CRS diagnózisa szinte teljesen eltűnt. A védőoltás - az MMR - a kanyaró és a mumpsz elleni hatóanyaggal együtt kerül beadásra, és élő, legyengített rubeolavírust tartalmaz.
A hazai gyakorlat szerint védőoltást kell adni a 15 hónapos kort betöltött gyermekeknek, emlékeztető oltást a 11 évesek kapnak. Az 1978 előtt született nőknek, akiknek rubeolafertőzése nem bizonyítható, a tervezett terhesség előtt legalább három hónappal MMR-oltás javasolt.
Az oltás ellenjavallatai közé tartozik a heveny megbetegedés és a fertőző betegség lábadozási periódusában tervezett oltás. Különösen ellenjavallt károsodott immunrendszer, illetve immungyengítő kezelés esetén. A HIV fertőzés nem képez ellenjavallatot. Felnőtt nők az MMR-oltás után három hónapig óvakodjanak a teherbeeséstől, amennyiben azonban kiderül, hogy az oltás idején a terhesség már fennállt, ez nem indoka a terhesség-megszakításnak.
Én is megkérdeztem az orvost, konkrétan kiröhögött. Pedig a bárányhimlő oltásra rá van írva, hogy a gyerek enyhe tüneteket produkálhat, és akkor ne legyen terhes nő a közelben.
Szerintem beszéld meg a dokival, bár úgy tudom, hogy főleg az 1. trimeszterben veszélyesek ezek.
1. vagyok . Vicces, mert én 1976-os vagyok, mégis beoltottak valamikor. Nem hittem volna, de a torch vizsgálat biztos nem csal.
Kérj torch vizsgálatot.
Én is terhes voltam már, amikor a 15 hós oltást kapta a lányom. Nem fertőz ez az oltás, nyugodtan kapja meg a gyerkőcöd, neked semmi bajod nem lesz!!!
Eléggé körbejártam ezt a témát, mert engem is foglalkoztatott ez, de nyugi, tényleg nem lesz bajod!
Pontosan már nem emlékszem, de az a lényeg, hogy elölt vírusok vannak benne, és még akkor sem fertőzhet meg mást, ha mondjuk kijön a babádon az oltási betegség (pl láz vagy valami más).
Élő vírusokat tartalmaz:
Az oltóanyag élő, gyengített kanyaró, rózsahimlő és mumpsz vírusokat tartalmaz. A természetes fertőzéshez hasonló módon hat a immunrendszerre.
22,03 vagyok
lehet hogy élő vírus van benne, és nem elölt, de akkor sem fertőz az oltás.
Ha fertőzne, boldog-boldogtalan mumpszos és rubeolás lenne!!
Ne izguljatok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!